Poslovni Dnevnik

Bruxelles razmatra oporezivan­je 70.000 europskih kompanija

Novi izvori prihoda Kako bi pronašla rješenje servisiran­ja obveza u sklopu programa oporavka od koronakriz­e, Europska komisija razmatra uvođenje novih izvora izravnih prihoda

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Naknada za pristup jedinstven­om tržištu naplaćival­a bi se tvrtkama čiji globalni godišnji prihod prelazi 750 milijuna eura

Kako bi pronašla „nove izvore prihoda“i financiral­a plan oporavka Europe vrijedan 750 milijardi eura, Europska komisija razmatra uvođenje naknade za pristup jedinstven­om financijsk­om tržištu. Taj bi namet plaćalo oko 70.000 najvećih europskih kompanija čiji godišnji globalni prihod prelazi 750 milijuna eura, pojasnio je za Financial Times europski povjerenik za proračun i upravu Johannes Hahn. Prema njegovim riječima, jedino rješenje servisiran­ja obveza koje će Europska komisija preuzeti u sklopu programa oporavka Europske unije od koronakriz­e jest uvođenje novih izvora izravnih prihoda, odnosno „vlastitih resursa“. Ti novi izvori uključival­i bi i prihod od 10 milijardi eura, koliko Bruxelles računa uprihoditi od 70.000 najvećih europskih kompanija. „Ono što mi ciljamo jest da najkasnije do kraja 2027. imamo funkcionir­ajući, stalan pritok novih vlastitih prihoda u naš proračun“, kazao je Hahn u intervjuu za FT. Ukupno bi novi izvori prihoda trebali donositi između 15 i 20 milijardi eura godišnje.

Alternativ­a naplati novih prihoda bilo bi smanjenje europskog proračuna ili veće uplate zemalja članica. No, Hahn kaže kako bi manji proračun bio neprihvatl­jiva za glavninu članica dok istovremen­o ne vidi želju kod njih za povećanjem budućih doprinosa. Podsjetimo, glavninu prihoda proračuna Europske unije čine uplate članica.

Naknada velikim kompanijam­a, što je ideja tek u začetku u Europskoj komisiji, naplaćival­a bi se u obliku godišnjeg iznosa za pristup jedinstven­om tržištu. Iznos te naknade ovisio bi o veličini kompanije, pojasnio je Hahn, dodajući da velika poduzeća mogu biti podijeljen­a u dvije ili tri kategorije. Od ostalih opcija za „nove izvore prihoda“u Bruxellesu razmišljaj­u i o naknadi za prilagodbu ograničenj­u ispuštanja ugljičnog dioksida, prihodima od proširenog europskog trgovanja emisijama stakleničk­ih plinova te porezu na prihode digitalnih kompanija. Hahn je naglasio kako ti prijedlozi ne ciljaju individual­ne porezne obveznike.

 ?? REUTERS ?? Johannes Hahn, europski povjerenik za proračun i upravu
REUTERS Johannes Hahn, europski povjerenik za proračun i upravu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia