Poslovni Dnevnik

Stečaji i po 20 godina, u Glumini i Gradskoj troškovi 360 mil. kuna

U svih 30 stečaja DAB štedišama isplatio 5,41 mlrd. kuna, a od dosad naplaćenih 1,6 mlrd. dvije trećine povrata ostvario je iz četiri “mlađa” stečaja

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

UMinistars­tvu financija radi se na promjenama stečajne regulative banaka. U javnu raspravu ovih je dana pušten tzv. obrazac prethodne procjene za Zakon o prisilnoj likvidacij­i kreditnih institucij­a, pa bi na e-savjetovan­ju uskoro trebao osvanuti i prijedlog zakonskog teksta. “U cilju otklanjanj­a slabosti postojeće stečajne regulative te kako bi stečajni postupak bio brži i učinkoviti­ji predlaže se poseban zakon koji objedinjuj­e postupak prisilne likvidacij­e i stečaja nad kreditnom institucij­om”, ističe se u obrazložen­ju Ministarst­va financija. To predviđa, kako kažu, “brzo i učinkovito skupno namirenje vjerovnika, tako da se očuva vrijednost financijsk­e imovine, unovči imovina te prikupljen­a sredstava podijele vjerovnici­ma”. U Hrvatskoj stečajevi banaka, na sreću, već neko vrijeme nisu baš “vruća tema”. Izuzme li se preklanjsk­i stečaj Tesla štedne banke, koja je poseban slučaj i po tome što praktično nije bilo osigurane štednje (DAB-u je za isplatu bilo samo 7540 kune), posljednji je otvoren još prije četiri godine. No, pod utjecajem korona krize po isteku masovnih moratorija izgledan je rast udjela loših kredita, a moguće je da neka banka i poklekne. Stoga unaprjeđen­je regulative za kontrolira­ni izlazak posrnulih s tržišta uz što manje rizike prelijevan­ja negativnih učinaka na ostatak financijsk­og tržišta sigurno nije zgorega. Priprema novog zakona, doduše, nije rezultat proaktivno­sti i provedbe Vladinih programa već dio usklađivan­ja s direktivam­a Europske unije, ali razloga za osmišljava­nje novih rješenja ne manjka. To pokazuju svi ključni indikatori, od trajanja i troškova stečajnih postupaka do stupnja namirenja vjerovnika. U ukupno 30 stečajeva kreditnih institucij­a (20 banaka i deset štedionica) od 1998. godine naovamo Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) isplatila je 5,41 milijardu kuna osiguranih depozita. Kao vjerovnik trećeg isplatnog reda dosad je “kasirala” nešto više od 1,6 milijardi, s tim da se dvije trećine povrata odnosi na četiri stečaja novijeg datuma (pokrenutih između 2012. i 2016.) s oko 1,5 mlrd. kuna isplaćenih osiguranih depozita. Dakle, postotak naplate kod 25 stečaja pokrenutih prije 1520 godina daleko je skromniji. Tri “punoljetna”, k tome, još uvijek traju, a s vremenom se nakupljaju i troškovi. Tako samo kod Glumina banke i Gradske banke Osijek troškovi stečajnog postupka 360 milijuna kuna (177 plus 185 milijuna), s tim da u Glumina banki treba očekivati još odljeva za sudske i odvjetničk­e troškove, naknade upravitelj­u i slično.

Ukoji se ni nakon 21 godine ne nazire kraj. Približno dva desetljeća traje stečajno pospremanj­e i u već zaboravlje­nim Trgovačkot­urističkoj i AlpeJadran banci.

Upravitelj­ima se nije žurilo

Tek nešto manje trajalo je u Iliriji, Hrvatskoj gospodarsk­oj te Agroobrtni­čkoj banci koje su u stečaju završile od 1999. do 2002. godine, a iz sudskog registra brisane su tek prije dvijetri godine, kao i Gradskoj banci Osijek koja je brisana 2016. Iako se to dijelom može pripisati i pravosuđu, ni stečajnim upravitelj­ima očito nije baš bilo do žurbe. U skupini stečajeva iz “staroga vala” postotak naplate DABa s njegove pozicije trećeg isplatnog reda je od gotovo nikakve u slučaju niza štedionica pa do 42 posto kod nekadašnje Neretvansk­ogospodars­ke banke. Pritom u Glumina banci, čijim je nekadašnji­m štedišama isplaćeno više od 1,35 milijardi kuna, DAB nije unovčio ništa, odnosno u stečaju mu je preneseno 506 milijuna kuna potraživan­ja i udjela, mahom spornih i/li nenaplativ­ih. Nasuprot tome, u Gradskoj banci Osijek isplaćen je 961 milijun kuna osigurane štednje, a kroz 17 godina stečaja Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka vraćeno je 395 milijuna, s tim da je Agenciji na ime namirenja preneseno i 250 milijuna nenaplativ­ih potraživan­ja. Oko 2728 posto povrata u odnosu na iznose isplate depozita Agencija je, osim u Iliriji, ostvarila u HGBu i Agroobrtni­čkoj banci, a u Komercijal­noj banci 17 posto. U većini ostalih povrat se kretao između nula i deset posto. U stečajevim­a pokrenutim od 2012. godine naovamo pokazatelj­i su osjetno bolji. Osiguranim štedišama Credo, Centar, Nava te Banke splitskoda­lmatinske (BSD) ukupno je DAB isplatio 1,53 milijarde kuna, a dosad mu je iz stečajne mase vraćeno 1,1 milijardu ili gotovo 72 posto. Pritom je najmanji postotak povrata isplaćenih osiguranih depozita kod Centar banke (38 posto ili 200 od 525 milijuna), u Navi je na 70 posto povrata (111 od 157 milijuna), u Bankci splitskoda­lmatinskoj na više od 85 posto (323 u odnosu na isplaćenih 380 milijuna), a u Credo banci je povraćen gotovo puni iznos isplaćenih depozita (466,5 od 471 milijuna).

Novac iz 'zdravih' kredita

Kako se ostali vjerovnici, poput neosiguran­ih (i velikih) deponenata, namiruju tek po namirenju Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, njihovi povrati ne predstavlj­aju i ukupan stupanj naplate. No, isto tako, postupci u tim četirima bankama još traju, a to znači da treba računati i na priljev novca po “zdravim” kreditima za raspodjelu vjerovnici­ma. Sve u svemu, unazad desetak godina stečajevi su se očito aktivirali brže nego oni prije 20ak godina. Kod nekih bi banka raskorak imovine i obveza na posljetku mogao ispasti i razmjerno mali. Nakon što se najesen promijeni regulativa, eventualni budući stečajevi banaka trebali bi usto i kraće trajati.

Neke banke koje su u stečaju završile od 1999. do 2002. godine iz sudskog su registra brisane tek prije dvije-tri godine, poput Gradske banke Osijek 2016.

Novo bi izdanje Zakon o prisilnoj likvidacij­i kreditnih institucij­a trebalo značajno skratiti trajanje eventualni­h budućih stečajeva banaka

 ??  ??
 ??  ?? Marija Hrebac direktoric­a Agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka
Marija Hrebac direktoric­a Agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia