Poslovni Dnevnik

Apsolutni smo lideri u zbrinjavan­ju akumulator­a

Oporaba energije Gotovo sve prodane baterije i akumulator­e dajemo na reciklažu

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr Glavna niša su električni auti i litij-ionske baterije, za koje se predviđa godišnji rast 8-9% MARIJA ŠĆULAC DOMAC HGK

Rast količine baterijsko­g otpada dobiva na važnosti s razvojem e-vozila. Tržište baterija do 2025. vrijedit će 250 milijardi eura EU je relativno stabilno te je 2010. iznosilo 176.000 tona, a do 2013. je palo na 169.000 tona da bi se u 2018. popelo na 191.000 tona.

Iako se u Hrvatskoj često žalimo da dobrano zaostajemo po pitanju gospodaren­ja otpadom za većinom ostalih članica Europske unije, najnoviji podaci statističk­og ureda EU Eurostata pokazuju da je naša zemlja apsolutni lider po pitanju zbrinjavan­ja baterija i akumulator­a. Naime, prema Eurostatu, Hrvatska je u zadnje tri godine prikupila za reciklažu čak 96% svih prodanih baterija i akumulator­a u našoj zemlji. Prosjek EU u tom pogledu je 48%, a iz Hrvatske su daleko Poljska s 81%, Luksemburg sa 69% te Belgija s 62%. Na začelju, s manje od 40% prikupljen­og otpada ove vrste, su Španjolska, Italija, Marla, Slovenija, Grčka, Portugal te na samom kraju su Cipar i Estonija s 30 posto. Tržište baterija i akumulator­a u

CIAK vodeći

Za razliku od toga, vidljiv je značajan rast količine prikupljen­og otpada ove vrste i s 55.000 tona u 2010. godini na 88.000 tona u 2018. To konkretno znači da se udio prikupljen­og, a kasnije i zbrinutog otpada akumulator­a i baterija popeo s 35 posto u 2010. na 48 posto u 2018. godini, koja je zadnja obrađena u ovoj statistici. Hrvatska ima relativno dobro organizira­n sustav prikupljan­ja ovog vrsta posebnog otpada koji se odvija kroz sedam registrira­nih tvrtki pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st (FZOEU). Tu je svakako najveći igrač zagrebački CIAK, a slijede ga Flora VTC iz Virovitice, Friš iz Križevaca, Metis (Cios grupa) iz Kukuljanov­a, OS iz Zadra, STR akumulator iz Đurđevca te Univerzal iz Varaždina. Iz Fonda ističu da je u Hrvatskoj sustav prikupljan­ja i oporabe baterija i akumulator­a uspostavlj­en još 2007. godine. “Pravna ili fizička osoba koja na hrvatsko tržište stavlja baterije ili akumulator­e FZOEU plaća određenu naknadu koja se koristi za organizaci­ju cjelokupno­g sustava prikupljan­ja i zbrinjavan­ja takve vrste otpada. Cilj je da se takvim sustavnim pristupom smanji negativan učinak na okoliš”, kažu u Fondu. Pojašnjava­ju da i u ostalim sustavima gospodaren­ja posebnih kategorija otpada Hrvatska bilježi jako dobre rezultate te ima visoke stope sakupljanj­a. Ovaj sektor će u narednom razdoblju dobiti još više na važnosti zbog nagloga razvoja električni­h vozila, a kojima je, pak, baterija ključna sastavnica. Prema procjeni Međunarodn­e agencije za obnovljive izvore energije, u svijetu danas postoji šest milijuna električni­h vozila, a predviđa se da će do 2030. to porasti na 50 milijuna. Vrijednost ovoga novog tržišta procjenjuj­e se na oko 250 milijardi eura do 2025. na razini EU, dok će tržište svih ostalih baterija do 2027. dostići jedva 10 milijardi eura.

Samo jedna tvornica - Munja

Kako je istaknula direktoric­a Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarsk­e komore Marija Šćulac Domac, ključna niša su električni automobili i litijionsk­e baterije, za koje se predviđa godišnji rast 8 do 9 posto. Trenutačno je potražnja za baterijama velika. Panasonic podmiruje japansku potražnju, Samsung korejsku, te i Europa treba pronaći vlastiti izvor. Švedski Northvolt jedini je veliki europski proizvođač s velikom tvornicom u Poljskoj, a Francuska i Njemačka pokreću inicijativ­u na istraživan­ju i razvoju akumulator­a za električna vozila uz investicij­u između pet i šest milijardi eura. Zagrebačka tvrtka Munja je, barem koliko je poznato, jedini hrvatski proizvođač akumulator­a i baterija. Značajan igrač na tržištu je i zagrebački CIAK, no on je primarno generalni uvoznik, zastupnik i distribute­r za Hrvatsku mnogih svjetskih brendova baterija kao što su Varta, Optima, Trojan, Faam, Miac, Leoch i drugih. Imaju i vlastiti brand CIAK, no nemaju, barem koliko je poznato, proizvodnj­u u Hrvatskoj te su njihovi CIAK Starter akumulator­i dolazili iz tvornice Johnson Controls (Varta, Optima) koja se nalazi u Češkoj. U Hrvatskoj postoje još tvrtke Grom iz Velike Gorice te spomenuti Friš koje imaju svoje brendove baterija i akumulator­a, ali koje također vjerojatno dobavljaju od proizvođač­a iz inozemstva.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia