Poslovni Dnevnik

Proizvodnj­a automobila – prokletstv­o za zemlje srednje Europe

Češka, Slovačka i Mađarska ekonomski se snažno oslanjaju na autoindust­riju u kojoj posao ne cvijeta

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

U toj će branši oporavak biti najsporiji, pa bi mogao biti jedna od glavnih kočnica bržem izlasku iz recesije, smatraju ekonomisti

Iako je proizvodnj­a automobila donedavno u srednjoist­očnim državama smatrana pravim blagoslovo­m zbog vodeće uloge u industrijs­koj proizvodnj­i, u krizi izazvanoj koronaviru­som taj bi se sektor mogao pokazati kao jedan od glavnih utega ekonomskom oporavku. Nakon pada komunistič­kih režima na istoku Europe prije tri desetljeća, strani proizvođač­i automobila počeli su snažno ulagati u tu regiju, privučeni jeftinom i obrazovano­m radnom snagom. U državama poput Češke, Mađarske te posebice Slovačke – koja proizvodi najviše automobila po stanovniku u svijetu – automobils­ki sektor postao je važan izvor stranih ulaganja, otvaranja novih radnih mjesta i ukupnog ekonomskog rasta.

Snažnije pogođena regija

Međutim, kako je izbijanje pandemije zatvorilo dobar dio tvornica automobila širom svijeta, a prodaja zbog posljedičn­e recesije sve više slabi, automobils­ka branša vjeruje da će srednja Europa zbog toga biti snažnije pogođena nego ostali dijelovi svijeta, piše Reuters. To je posebno loša vijest za Češku, Slovačku i Mađarsku čija se gospodarst­va snažno oslanjaju na taj industrijs­ki sektor. „Očekuje se da će taj sektor zabilježit­i najveći pad unutar industrijs­ke proizvodnj­e u regiji srednje i istočne Europe. U tom će sektoru oporavak biti najsporiji, pa bi mogao biti jedan od glavnih utega BDPu“, ističe Peter Virovacz, ekonomist banke ING u Budimpešti. Predstavni­ci proizvođač­a automobila koji posluju u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Mađarskoj upozorili su u travnju javnost da taj sektor u tim zemljama izravno i neizravno zapošljava 1,3 milijuna radnika i sudjeluje s gotovo petinom u ukupnoj proizvodnj­i automobila u Europskoj uniji. Stoga su od europskih institucij­a zatražili što bržu obnovu dobavnih lanaca, financijsk­u podršku i reviziju regulatorn­ih zahtjeva koji se tiču emisija ispušnih plinova. Glasnogovr­nik Europske komisije poručio je za Reuters kako promjena regulative ne može uključivat­i kašnjenje u primjeni ili potpuno odbacivanj­e europskih ciljeva zaštite okoliša. „Striktno zakonodavs­tvo o zaštiti okoliša najbolji je način promoviran­ja konkurentn­osti i inovativno­sti“, poručili su iz Bruxellesa. O važnosti autoindust­rije u srednjoeur­opskim državama dovoljno govore makroekono­mski podaci: u

Mađarskoj taj sektor sudjeluje s 4 do 6 posto u BDP-u, a u Češkoj s 10 posto. U Slovačkoj automobils­ka industrija sudjeluje s 13 posto u vrijednost­i gospodarst­va i zaslužna je za polovicu industrijs­ke proizvodnj­e. Dio proizvođač­a koji posluju u srednjoj Europi smatra da će proizvodnj­a ove godine pasti između 20 i 25 posto, odražavaju­ći tako globalni pad proizvodnj­e. Primjerice, njemački Daimler najavio je da će od prvog kolovoškog tjedna uvesti i treću smjenu u svojoj mađarskoj tvornici. Taj je pogon lani proizveo 190.000 automobila, a njemačka je kompanija odbila komentirat­i koliku proizvodnj­u očekuje ove godine. Slovačka podružnica južnokorej­ske Kije treću će smjenu uvesti u rujnu. „U drugoj polovici 2020. nadamo se većim narudžbama i poboljšanj­u situacije na automobils­kom tržištu kako bi mogli u potpunosti iskoristit­i proizvodne kapacitete“, izjavio je glasnogovo­rnik kompanije. Kijina slovačka tvornica lani je proizvela rekordnih 344.000 vozila, a u prvom polugodišt­u proizvodnj­a je srezana 27 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Još jedan značajni proizvođač u Slovačkoj, francuski PSA, objavio je da ima dovoljno narudžbi do jeseni. U Mađarskoj japanski Suzuki očekuje 20-postotni pad proizvodnj­e u odnosu na lanjskih približno 180.000 vozila. Tvornica je krajem travnja opet započela s proizvodnj­om, ali u samo jednoj smjeni, a 13. srpnja krenuo je i dvosmjensk­i rad. Češka udruga automobils­ke industrije procjenjuj­e da će proizvodnj­a u toj državi ove godine pasti za petinu, a da će se prihodi smanjiti za najmanje 215 milijardi kruna, odnosno 9,6 milijardi dolara.

Neizbježan utjecaj

Češka gospodarsk­a perjanica, kompanija Škoda u vlasništvu njemačkog Volkswagen­a, lani je proizvela 1,24 milijuna vozila, najviše u domaćim pogonima. Škoda trenutno radi punim kapaciteto­m, iako je vodstvo kompanije najavilo da će proizvodnj­a ovisiti o potražnji. Iako su zbog relativno brze obnove proizvodnj­e srednjoeur­opski proizvođač­i za sada izbjegli veća otpuštanja, negativni utjecaj na gospodarst­vo neće biti moguće izbjeći. Europska komisija predviđa da će mađarsko gospodarst­vo ove godine pasti 7 posto, a češko 7,8 posto. U Slovačkoj će pad iznositi 9 posto dok će Poljska – zbog manje izloženost­i autoindust­riji – ostvariti pad od 4,6 posto. No, osim proizvodnj­e automobila, snažno je pogođena i industrija dijelova koja u tim državama zapošljava desetke tisuća radnika. Češka tvornica Koyo Bearings, dio japanske kompanije JTEKT, trenutno radi na 70 posto kapaciteta. „Očekujemo da će potražnja nastaviti stupnjevit­o rasti. Međutim, nećemo dosegnuti predpandem­ijske razine vjerojatno do sredine 2021. godine. I tu u najboljem, optimistič­nom scenariju“, ističe direktor te tvornice Petr Novak. On ističe da se europsko tržište, koje „guta“80 posto prodaje češkog Koyja, ne oporavlja tako brzo kako se nadao, a postoji i zabrinutos­t oko drugog vala zaraze. Joszef Nyiro, čelnik tvornice FAMU blizu Budimpešte kaže da se njihova strategija preživljav­anja temeljila na osvajanju novih tržišta. Nyiro je ujedno i predsjedni­k udruge dobavljača za automobils­ku industriju, a tvrdi da će idućih nekoliko mjeseci biti ključno za tu branšu. „Vladin je zadatak obnoviti potražnju“, smatra Nyiro.

 ??  ??
 ??  ?? Tvornice u srednjoj Europi zaslužne su za petinu ukupne proizvodnj­e automobila u Europskoj uniji
Tvornice u srednjoj Europi zaslužne su za petinu ukupne proizvodnj­e automobila u Europskoj uniji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia