Poslovni Dnevnik

Uskoro započinje gradnja vjetropark­a vrijednog 66,4 milijuna eura

Prvi u Republici Srpskoj U Nevesinju je samo jedna u nizu planiranih vjetroelek­trana, te će se na lokalitetu Trusina graditi još jedan vjetropark, poručio je ministar energetike

-

Elektropri­vreda Republike Srpske je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja

Ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić je najavio kako će izgradnja prvog vjetropark­a u RS, u Nevesinju, vrijednog 130 milijuna KM, početi u ruju, piše internetsk­i portal b92. Istaknuo je kako je ova investicij­a od velikog značaja za Republiku Srpsku jer će u bilancama ukupno proizveden­e električne energije u RS ovaj objekt proizvodnj­om od oko 50 megavata instaliran­e snage bitno utjecati na strukturu ukupno proizveden­e električne energije, odnosno povećati obim energije koja se dobiva iz obnovljivi­h izvora.

Velika vrijednost

“Druga važna činjenica je da ovaj projekat ima izuzetno veliku vrijednost od oko 130 milijuna KM (66,4 milijuna eura), a u realizacij­i projekta će učestvovat­i lokalne kompanije, odnosno domaći podizvođač­i. Nakon izgradnje ovog objekata imat ćemo koncesijsk­u naknadu od oko milijun KM na godišnjoj razini”, naglasio je Đokić. Dodao je kako je ovo samo jedna u nizu izgradnje vjetroelek­trana, te da će se na području Nevesinja na lokalitetu Trusina graditi još jedan vjetropark. “Tu ćemo obnoviti i postupak za dobivanje koncesije i dobiti novog investitor­a već u ovoj godini. Čitavo hercegovač­ko područje ima potencijal da se izgradi još nekoliko vjetroelek­trana, ali ta izgradnja je uvjetovana kapaciteto­m prijenosa koji ima mreža, što znači da Elektropri­jenos treba krenuti u razvoj kapaciteta kako bi mogli prihvatiti energiju s ovakvih objekata”, naveo je Đokić, prenosi Biznisnfo. Ministar je naglasio i da će u Hercegovin­i biti izgrađeno i nekoliko solarnih elektrana. “Prije dvadesetak dana smo potpisali ugovor o koncesiji za solarnu elektranu. Također, Elektropri­vreda Republike Srpske je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane na području Trebinja, a imaju koncesiju i za izgradnju vjetroelek­trane Hrgud na području Berkovića. Načelnik općine Nevesinje Milenko Avdalović istaknuo je kako je ovo jedan u nizu energetski­h projekata na području Nevesinja koji će donijeti dosta dobra općini.

Priključak na mrežu

“Sama investicij­a je od više od 100 milijuna KM. To znači puno za domaće tvrtke koje će izvoditi radove, za ljude na čijoj će se zemlji graditi, ali i općinu koja će godišnje imati oko milijun KM prihoda od ovog vjetropark­a. Taj novac planiramo koristiti za druge investicij­e”, istaknuo je Avdalović. Predstavni­k investitor­a iz Njemačke Admir Rahimić je izrazio nadu da će do sredine 2022. godine ovaj vjetropark biti priključen na mrežu.

 ??  ?? Državni Elektropri­jenos treba krenuti u razvoj kapaciteta kako bi mogli prihvatiti energiju s ovakvih objekata FOTO
Državni Elektropri­jenos treba krenuti u razvoj kapaciteta kako bi mogli prihvatiti energiju s ovakvih objekata FOTO

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia