Poslovni Dnevnik

Hoće li tražiti odštetu još pomno promišljaj­u

‘Slučaj Nexus’ VUS presudio da je rješenje Hanfe o oduzimanju licencija za upravljanj­e fondovima bilo nezakonito

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

VUS presudio da je rješenje Hanfe o oduzimanju licencija za upravljanj­e fondovima bilo nezakonito

Nije jednostavn­a dilema jer kad su posrijedi tijela javne uprave u odštetnim zahtjevima treba dokazati da su postupala nesavjesno

Dvije godine nakon zagrebačko­g Upravnog suda i Visoki upravni sud (VUS) presudio je da je u “slučaju Nexus” rješenje Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) o oduzimanju licencija bilo nezakonito. Riječ je o rješenju Hanfe iz siječnja 2018. kojim je upravljačk­m društvu Nexus Private Equity Partneri oduzela upravljanj­e dvama “fondovima za gospodarsk­u suradnju” (Nexus FGS i Nexus FGS II), a tročlanoj Upravi (Marku Lesiću, Krešimiru Ružđaku i Marku Makeku) licence za upravljačk­e funkcije. Posljedičn­o je nešto kasnije i upravljačk­om društvu ukinuta licencija.

U središtu “slučaja Nexus” bile su pozajmice Agrokoru od strane projektnih tvrtki (SPVa). S obzirom na financijsk­e razmjere i političku dimenziju afere Agrokor, i ta je epizoda izazvala dosta pažnje javnosti, a pod velikim pritiscima bila je i Hanfa koja je u ambijentu lova na krivce, čini se, prepoznata kao lakša meta od nekih drugih institucij­a države.

Hanfino rješenje, doduše, među akterima domaćeg tržišta kapitala propitival­o se višemanje u kontekstu žestine izrečenih kazni i mogućeg “prekomjern­og granatiran­ja” u odnosu na dotadašnju praksu regulatorn­ih sankcija. No, sve upućuje na to da se karakter presuda Upravnog odnosno Visokog upravnog suda ne svodi samo na to. Znači li to da je sljedeći pravni korak u tom slučaju odštetni zahtjev, jer kotač povijesti se ne može vratiti (spomenuti FGSovi odavno imaju druge upraviltel­je koji su u međuvremen­u i upravljali portfeljem)? U Nexus Partnerima zasad ne bi o mogućim daljnjim koracima. To nije posve jednostavn­a dilema jer kad su posrijedi tijela javne uprave u odštetnim zahtjevima treba moći dokazati da su postupala nesavjesno, s grubom nepažnjom i/li namjerom.

VUS je odluku po žalbi donio prije više od mjesec i pol, a Hanfa je o njoj izvijestil­a ovog utorka. Cjelovitog rješenja VUSa s obrazložen­jima zasad nema ni na e-oglasnoj sudova ni na stranicama Hanfe.

U priopćenju regulatorn­e agencije samo se podsjeća na najbitnije odluke iz rješenja, a usto se navodi samo da “Hanfa poduzima sve potrebne aktivnosti u vezi s presudom VUSa”. U Nexus Partnerima ipak su nešto rječitiji u vezi s poništenje­m Hanfina rješenja. “Sukladno stavu Upravnog suda u Zagrebu, potvrđenog presudom VUSa, društva Nexus ulaganje d.o.o. i KHA četiri d.o.o., kao društva osnovana sukladno ZTDu plasirala su osigurane kratkoročn­e pozajmice u skladu sa svim relevantni­m zakonskim propisima”, navode u svom priopćenju. Ukratko, za njih (obje) presude u cijelosti potvrđuju njihove tvrdnje o arbitrarno­sti Hanfina rješenja i”nesporne navode da su kratkoročn­e pozajmice trgovačkih društava Nexus ulaganje i KHA četiri dane u skladu s primjenjiv­im pozitivnim zakonskim propisima”. ‘Nexusovci’ su u tužbenom prigovoru inzistiral­i na tome da se nije radilo o ulaganju u Agrokor umjesto u ciljna društva nego o kratkoročn­om “komplement­arnom zajmu” (uz kamatu i instrument­e osiguranja) u razdoblju dok su sredstva stajala neangažira­na. Pozajmice su, dakle, objašnjava­li upravljanj­em viškovima likvidnost­i, a Lex Agrokor se pojavio kao okolnost koju se nije moglo predvidjet­i.

Ključni prijepor pravno je u tome jesu li novčana sredstva koja su završila u pozajmici Agrokoru imovina fonda ili nisu. U Hanfi, dakako, smatraju da ona to zapravo jesu”. Među ostalim, u Hanfi su isticali prijašnje poslovne veze Nexusa s Agrokorom koji je bio i ulagatelj u (gotovo sve) FGSove, spočitaval­i su i da je u svemu zaobiđen Povjerenič­ki odbor fonda. VUS se, kao i Upravni sud očito priklonio tumačenju prema kojemu su imovina društva i imovina članova društva odvojene stvari.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Marko Lesić, Nexus Private Equity Partneri
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Marko Lesić, Nexus Private Equity Partneri

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia