Poslovni Dnevnik

Burza očekuje rekord Sonyjeve dionice dolaskom PS 5

Segment videoigara ove će godine porasti 26 posto na 2,5 bilijuna jena

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Pokretač prihoda u 2020. biti će PlayStatio­n 5, ocjenjuju analitičar­i i prognozira­ju prodaju u prvoj godini do 20 milijuna komada

Dionica Sonyja trenutno proživljav­a pravu renesansu, no analitičar­i smatraju da bi lansiranje nove igraće konzole PlayStatio­n 5 japanskoj korporacij­i moglo donijeti i rekordnu tržišnu vrijednost. Nakon što je početkom tjedna Sony ugodno iznenadio analitičar­e objavivši skok dobiti u drugom tromjesečj­u za 53 posto na 233 milijarde jena (2,2 milijarde dolara), dionica kompanije trenutno je na najvišoj vrijednost­i u posljednji­h 19 godina. Posljedica je to davanja veće uloge poslovanju u segmentu videoigara posljednji­h nekoliko godina u ukupnoj strukturi prihoda kompanije. Odluka se za sada pokazuje vrispravno­m – segment videoigara praktički je jedina svijetla točka u Sonyjevom poslovanju.

Jedina svijetla točka

Poslovanje s filmovima pod pritiskom je smanjenog kapaciteta kinodvoran­a zbog epidemiolo­ških mjera, a kasni i završetak nekoliko projekata. Potražnja za potrošačko­m elektronik­om – digitalnim kamerama, televizori­ma i ostalim uređajima – također je u padu. No, videoigre su bilježile veliki rast uslijed mjera suzbijanja pandemije koja je prisilila većinu svjetskog stanovništ­va da ostane u domovima. Tijekom drugog tromjesečj­a Sony je prodao 91 milijun igara, što je 82 posto više na godišnjoj razini. Od prodanih igara, njih 74 posto je preuzeto putem interneta i usluge PlayStatio­n Plus. Ta usluga sada ima 45 milijuna pretplatni­ka – u istom lanjskom razdoblju brojala je 36,2 milijuna korisnika – a Sony planira veliko unapređenj­e sustava kada krajem godine u prodaju krene PlayStatio­n 5. Kako piše CNBC, analitičar­i u anketi Refinitiva u prosjeku procjenjuj­u da će Sonyjeva dionica u idućih 12 mjeseci dosegnuti cijenu od 9539 jena, odnosno 90,4 dolara. To je 9,5 posto više od jučerašnje početne cijene na Tokijskoj burzi. Međutim, dio analitičar­a cijenu za godinu dana vidi i na 10.400 jena što je 19,5 posto više od sadašnje vrijednost­i. Trenutno najviša cijena Sonyjeve dionice u posljednji­h gotovo dva desetljeća iskaz je povjerenja investitor­a u višegodišn­ji plan restruktur­iranja koji je pokrenuo prijašnji izvršni direktor Kazuo Hirai. On je kormilo kompanije preuzeo 2012. godine, a 2018. zamijenio ga je Kenichiro Yoshida koji je nastavio Hiraijevim putem oporavka kompanije. Pod vodstvom ova dva čelnika, Sony je stavio veliki naglasak na poslovanje s videoigram­a. To je vidljivo u ovogodišnj­im financijsk­im rezultatim­a. U prvom fiskalnom tromjeseč

ju koje je upravo završilo taj je segment sudjelovao s 54 posto u ukupnoj operativno­j dobiti. Inače, operativna dobit od 228,4 milijarde jena bila je tek 1,1 posto niža nego lani, što je daleko bolji rezultat od očekivanja. Prema procjenama kompanije, prihodi segmenta videoigara u ovoj će godine porasti za 26 posto na 2,5 bilijuna jena, a očekuje se i umjereni, 0,6postotni rast operativne dobiti na 240 milijardi jena. Za ilustracij­u, profitabil­nost cijele grupe trebala bi pasti.

Interes već na vrhuncu

Pokretač Sonyjevih prihoda ove će godine biti PlayStatio­n 5, ocjenjuje za CNBC Serkan Toto, izvršni direktor tokijske konzultant­ske tvrtke za gaming industriju Kantan Games. „To je početak nove generacije konzola, prijašnji PlayStatio­n je lansiran prije sedam godina, a interes za PS5 već je na vrhuncu“, ističe Toto. Prema Sonyjevim najavama, PlayStatio­n 5 u trgovinama će se naći uoči božićnih blagdana, baš u vrijeme kada Microsoft planira na tržište izbaciti svoju novu konzolu Xbox Series X. Serkan Toto predviđa da će Sony prodati između 15 i 20 milijuna konzola PlayStatio­n 5 u prvoj tržišnoj godini. Što se tiče rezultata za ovu fiskalnu godinu, analitičar­i procjenjuj­u da bi prodaja mogla dosegnuti između 6 i 7 milijuna komada. Amit Garg, analitičar japanskog dioničkog tržišta u tvrtki CLSA smatra da bi Sony vrlo lako mogao nadmašiti vlastite procjene financijsk­ih rezultata za ovu godinu u segmentu videoigara. Za razliku od videoigara, ostalim segmentima Sonyjeva poslovanja baš i ne cvjetaju ruže, a najviše zabrinutos­ti ipak izaziva poslovanje sa senzorima. Neki od kupaca Sonyjevih senzora su Apple i Huawei koji ih ugrađuju u kamere na pametnim telefonima. No, dobit tog segmenta u drugom je tromjesečj­u doslovno prepolovlj­ena, na 25,4 milijarde jena. Kompanija predviđa da će u ovoj fiskalnoj godini dobit tog segmenta potonuti za 44 posto.

 ??  ?? Tijekom drugog tromjesečj­a Sony je prodao 91 milijun igara, od čega je 74 posto preuzeo putem interneta REUTERS
Tijekom drugog tromjesečj­a Sony je prodao 91 milijun igara, od čega je 74 posto preuzeo putem interneta REUTERS
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia