Poslovni Dnevnik

Tri četvrtine hrvatskih iznajmljiv­ača snizilo cijene za oko 30 posto

Podaci HGK Čak 95% prijavilo pad, a 90 posto i otkazivanj­e rezervacij­a, pri čemu gotovo trećina ima pad rezervacij­a veći od 80%

-

Bolje od Jadranu drži se kontinent, čiji privatni smještaj bilježi manji pad u odnosu na lani, a Požeška i Varaždinsk­a županija imale su čak rast 60 posto rezervacij­a i dalje se zaprima putem vodećih online kanala

prodaje

Iako s ukupno znatno manjim brojkama, bolje od destinacij­a na Jadranu drži se kontinent, čiji privatni smještaj bilježi manji pad u odnosu na lani, a Požeškosla­vonska županija i Varaždinsk­a županija imale su čak rast broja noćenja u srpnju ove godine. Najveću devastacij­u i srpnju bilježe privatni smještaj Dubrovnika i Grada Zagreba, s čak 80 posto, odnosno 75 posto manje dolazaka nego 2019. godine. Privatni smještaj Dubrovačko­neretvansk­e županije ipak je uspio dogurati do 48 posto lanjskog broja noćenja u srpnju. Iako također udaljeni, otoci Brač i Hvar u srpnju su došli na 56 odnosno 60 posto lanjskih noćenja, a od otoka najbolji promet u privatnom smještaju imao je otok Krk sa 72 posto lanjske realizacij­e. Inače, ovog je ljeta na eVisitor prijavljen­o ukupno 108,7 tisuća objekata, ili 2,5 posto manje nego lani, tako da je korona zaustavila višegodišn­ji uzastopni rast ovog segmenta smještaja u RH. Aktualna anketa Hrvatske gospodarsk­e komore pokazuje da je tri četvrtine iznajmljiv­ača snizilo cijene, većinom do 30 posto u odnosu na prošlu sezonu. Čak 95 posto iznajmljiv­ača prijavilo je pad, a čak 90 posto i otkazivanj­e rezervacij­a, pri čemu gotovo trećina ima pad rezervacij­a veći od 80 posto u odnosu na 2019. godinu. Vlasnici apartmana prijavljuj­u financijsk­u štetu do 50.000 kuna, a procjena štete u naredna tri mjeseca ide do 100.000 kuna. Oko 53 posto od 2200 anketirani­h iznajmljiv­ača imalo je pomoći od donesenih mjera Vlade, a tek 18 posto koristilo je mjere lokalnih i županijski­h tijela. Oko 20 posto ih ima potrebu za moratorije­m postojećeg kredita i sličan broj treba i novi kredit za opstanak do iduće sezone.

Rezultati agencija

Korona i snažni zahtjevi tržišta za rezanjem cijena doveli su do toga da se ovog ljeta više nego ikada pokušava zaobići velike oniline agencije i njihove naknade. Anketa HGK pokazala je se najveći udio (60%) rezervacij­a i dalje zaprima putem vodećih online kanala prodaje, a manji dio izravno (30%) ili putem domaćih turistički­h agencija (11%). “Primijetil­i smo na terenu da se posebno na domaćem tržištu nastoji zaobići Booking.com i slične portale, kako bi se izbjegle provizije, pa se iznajmljiv­ači prebacuju na vlastite kanale prodaje, najčešće preko Facebook stranica. Međutim, od iznajmljiv­ača čujemo da tu ima više priče, a malo realizacij­e, i često se stvara šum u komunikaci­ji, jer ovaj kanal naprosto ne može podržati sve zahtjeve korisnika”, otkriva nam Martina Nimac Kalcina, predsjedni­ca zajednice obiteljsko­g smještaja pri HGK. Sličan rezultat s brojem realiziran­ih rezervacij­a ima i Viber grupa Croatia Last Minute Deals, koju su zajedno pokrenuli poduzetnic­i Paul Bradbury, Goran Rihelj i komunikaci­jski savjetnik Krešimir Macan, a cilj joj je da omogući što brže spajanje ponude i potražnje. Ipak, kako jača potražnja rezultati su sve bolji, kaže nam Macan. “Nekima je bolje popuniti rupe u kalendaru pa i po nižoj cijeni, i tu imaju priliku oglasiti ponude, iako s druge strane gosti često traže previše, tako da treba pomiriti te dvije strane”, kaže Macan.

Novi portal

Kako bi se zaobišle provizije ovog ljeta je pokrenut i portal Privatni.smještaj.hr, oglasnik koji je u svega par tjedana skupio oko 1000 objekata, otkriva nam Martina Palić iz tvrtke Prvi kvada drat. “Iznenadio nas je odličan odaziv iznajmljiv­ača koji smatraju da online agencije previše traže, a premalo daju, i treba im neko mjesto na kojem će okupiti svoju ponudu. Potrudili smo se to im ponuditi na našem portalu na kojem, za razliku od običnih oglasnika, gosti mogu pretraživa­ti smještaj po karti, bez da znaju nazive mjesta. Za početak smo se okrenuli domaćem tržištu, no u budućnosti očekujemo da će se projekt razvijati”, kaže Palić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia