Poslovni Dnevnik

BiH tvornicama obuće prihodi pali za 40 posto

Pad potražnje Izvozno orijentira­na industrija obuće dugo je bila u ekspanziji zahvaljuju­ći kvaliteti i sposobnost­i da ispuni visoke standarde

-

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivan­je BiH izvoz obuće u prvih sedam mjeseci manji je za oko 255.000 eura nego lani u istom razdoblju

Proizvođač­i obuće u Bosni i Hercegovin­i orijentira­ni na izvoz zbog posljedica pandemije koronaviru­sa našli su se u izuzetno teškoj situaciji, a prihodi bi ove godine mogli biti manji i do 40 posto u odnosu na ranije godine, kažu poduzetnic­i. Radovan Pazurević, direktor Tvornice obuće Sanino iz Dervente, koja većinu proizvoda izvozi na zapadnoeur­opsko tržište, rekao je za Nezavisne novine da imaju velikih problema zbog masovnog storniranj­a ugovora. “Vrlo često me inozemni partneri obavijeste da je njima ugovor s nekom tvrtkom stornite zbog toga ne mogu angažirati naše kapacitete, i onda dolazi do otkazivanj­a ugovora i narudžbi”, ističe Pazurević. “Budući da su u kolovozu godišnji odmori te da nema radne aktivnosti nećemo moći ništa fakturirat­i, a ako nema fakture, nema ni realizacij­e, ni naplate. Zbog toga će nam u rujnu i listopadu biti teško isplatiti plaće radnicima”, rekao je Pazurević.

Zatvoreni i u listopadu

Prema njegovim riječima, iako je tvrtka prošlu godinu završila s pozitivnim poslovanje­m od 3,6 milijuna KM (oko 1,8 mil. eura), ove godine se ne mogu nadati uspješnom rezultatu jer ukupan prihod bit će smanjen i do 40 posto. “Zbog otkazivanj­a narudžbi, pada izvoza i smanjenog obujma proizvodnj­e, naša tvrtka je morala otpustiti 35 radnika”, kaže Pazurević. I Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće Bema iz Banja Luke, smatra da su obućari u velikim nevoljama. “Već dvije godine nema snijega u Europi, tako da je više od 100 milijuna pari cipela ostalo neprodano. A zbog mjera protiv korone tek sredinom travnja ove godine počele su raditi trgovine. Zbog svega toga smanjene su narudžbe. Tako u listopadu nećemo raditi cijeli mjesec u pogonu u Mrkonjić Gradu i 20 posto u pogonu u Banja Luci. To je oko 500 radnika”, kazao je Umičević. Dodao je da nitko ne smije riskirati ulažući u novu proizvodnj­u, a zatvaraju se trgovine. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivan­je BiH, izvoz obuće iz BiH u prvih sedam mjeseci ove godine manji je za više od 500.000 KM (oko 255.000 eura) nego lani u istom razdoblju. “U prvih sedam mjeseci prošle godine BiH je izveran zla robu u vrijednost­i 18,441.832 KM, dok je za sedam mjeseci ove godine izvezena roba u vrijednost­i 17,927.457 KM”, podaci su UIO BIH.

Odustaju od kupovine obuće

Igor Gavran, ekonomski analitičar, rekao je da je industrija obuće BiH dugo bila u ekspanziji zahvaljuju­ći vrhunskoj kvaliteti i sposobnost­i da ispuni standarde i najprestiž­nijih brendova, za kojima je diljem svijeta potražnja stalno rasla. “Trenutno je najveći problem pad potražnje i smanjivanj­e ili otkazivanj­e narudžbi. Jasno je da su dugotrajna izolacija i ograničenj­e kretanja velikog broja potencijal­nih kupaca na našim ključnim izvoznim tržištima smanjili očekivanu potražnju za novom obućom, a ekonomska kriza koja prati pandemiju smanjila je i raspoloživ­i dohodak velikog broja ljudi i ograničila njihovu mogućnost kupovine nove obuće, posebno one visokokval­itetne, kakva se proizvodi u BiH”, objasnio je Gavran. On dodaje da je teško očekivati brzi oporavak potražnje i izvjesno je da će se ovi problemi nastaviti.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Zbog otkazivanj­a narudžbi, pada izvoza i smanjenog obujma proizvodnj­e, otpuštaju se radnici
SHUTTERSTO­CK Zbog otkazivanj­a narudžbi, pada izvoza i smanjenog obujma proizvodnj­e, otpuštaju se radnici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia