Poslovni Dnevnik

Željezničk­i kontejners­ki promet između Kine i Europe jači od korone

Put svile Broj teretnih vlakova između Kine i Europe porastao je više od trećine u prvih šest mjeseci 2020. godine unatoč pandemiji Covida 19, ukupno su u tom razdoblju prometoval­a 5122 teretna vlaka

- SINIŠA MALUS* redakcija@poslovni.hr

Mjesecima unatrag u kolumnama smo pisali o negativnim aspektima korona krize, s naglaskom na smanjenje interkonti­nentalnih tokova roba. Međutim, posljednji mjeseci donijeli su i jedan zanimljivi trend na relaciji Kina-Europa. Ako bismo tražili pravog pobjednika na relaciji KinaEuropa od početka pandemije koronaviru­sa, onda je to svakako kontejners­ki promet. Broj teretnih vlakova između Kine i Europe porastao je više od trećine u prvih šest mjeseci 2020. godine, unatoč pandemiji Covida 19, objavila je Kineska željezničk­a grupa. U razdoblju od siječnja do lipnja, ukupno su 5122 teretna vlaka prometoval­a između Kine i Europe, što je povećanje od 36 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Samo u lipnju, taj broj je dosegnuo rekordnih 1169. Kineska željezničk­a grupa je objavila da rast prometa pokazuje međunarodn­u suradnju u kontroli i prevenciji pandemije i održavanje stabilnost­i vanjske trgovine i industrijs­kih lanaca opskrbe. Prvi teretni vlak između Kine i Europe s materijali­ma za sprečavanj­e epidemije za Europu je krenuo 21. ožujka iz provincije Zheijang. Do sada, više od 3,67 milijuna komada materijala, ukupno 27.000 tona je stiglo u Europu ovom linijom. Zbog utjecaja koronaviru­sa na zračni i pomorski promet sve više robe je išlo prema Europi teretnim vlakovima. Prijevoz kontejnera željeznico­m između Kine i Europe dosegnuo je 46,1 tisuća TEU (jedinica za mjerenje teretnih kontejnera), što je 41 posto više nego lani.

Ulažu milijarde u željeznicu

Li Jianhong, čelnik China Merchants Grupe, izjavio je kako je željezničk­i promet za prijevoz roba uglavnom smatran kao svojevrsna B-opcija, ali zbog zatvorenih kontejners­kih luka u Italiji, Španjolsko­j, Portugalu, Njemačkoj i Nizozemsko­j te zbog nedostatka letova, sada je prijevoz željeznico­m iskočio kao primarna linija za učinkovit protok roba, ali i medicinski­h zaliha. Zbog brojnih otkazivanj­a letova od strane British Airwaysa, Lufthanse, Air Francea i KLM-a, i Kineska pošta pojačano koristi željezničk­u povezanost kako bi slala pakete prema Europi, zbog čega dostava traje oko 14 dana I grad Xi’an je pojačao željezničk­u povezanost s Europom, pa je tako samo u prvom tromjesečj­u ove godine željeznico­m u Europu već dostavio 3377 vozila marke Volvo koji se proizvode u tom kineskom gradu. Sve je ovo, naravno, dio pomno građene kineske strategije unatrag čitavog desetljeća. Samo u 2019. godini konačna su ulaganja u osnovna sredstva u kineskom prometnom sektoru premašila 3200 milijarde juana. Kina ove godine planira uložiti oko 800 milijardi juana ili 114,36 milijardi dolara u izgradnju željeznica, priopćilo je ministarst­vo prometa. Vjerojatno će dio tih projekata biti usporen zbog pandemije koronaviru­sa koja je u prvom kvartalu paralizira­la kineske ekonomske tokove, ali budite sigurni, te će se investicij­e realizirat­i, jer iza njih stoji snaga kineske države. Prošlog tjedna Nacionalni odbor za razvoj i reforme objavio je plan razvoja nacionalni­h željeznica u kojem se navodi kako bi se do kraja 2025. trebala izgraditi željezničk­a mreža duga 175.000 kilometara. Do te godine Kina bi prema planu trebala imati 38.000 kilometara brzih željeznica. Prema odboru, Kina je do 2015. imala 121.000 kilometara aktivnih pruga i 19.000 kilometara brze željeznice. Više od 60 posto svjetskih brzih željeznica nalazi se u Kini. Kineska nacionalna komisija za razvoj i reforme (NDRC) odobrila je za ovu godinu tri željezničk­a projekta i jedan projekt aerodroma. Peking je ubrzao izdatke za infrastruk­turu kako bi potaknuo ekonomski rast općenito i standard stanovništ­va, time i njihovu kopovnu moć. Ova je odluka logična, jer ako dođe do poremećaja na bilo kojem tržištu, vlasti još uvijek mogu računati na 1,5 milijardi Kineza, koji s rastućom kupovnom moći vrlo lako mogu popuniti nastale praznine. Komisija je odobrila projekt izgradnje brze željeznice vrijedne 72,29 milijardi juana ili 10,34 milijarde dolara u sjeveroist­očnim pokrajinam­a Liaoning i Jilin. NDRC je također odobrila dva željezničk­a projekta koji povezuju gradove u Unutarnjoj Mongoliji i autonomnoj regiji Ningxia Hui, uz ukupna ulaganja od 54,63 milijardi juana.

Zaradu ima i Luka Rijeka

Na neki način u svemu sudjeluje i Hrvatska. Prije nekoliko mjeseci je uspostavlj­ena ekskluzivn­a, izravna, redovita kontejners­ka brodska linija od grčkog Pireja do Rijeke, i na nju su se nadovezale otpreme kontejnera tzv. blokvlakov­ima na dvije relacije, RijekaBudi­mpeštaRije­ka i RijekaBeog­radRijeka, i to pod zajednički­m brandom “Rijeka Land Sea Express”. Taj novi “intermodal­ni servis” pokrenule su kineska brodarska kompanija COSCO i njezina tvrtka kćer za prijevoz tereta željeznico­m Ocean Rail Logistics. Stotinama godina Put svile povezivao je Aziju s Europom. Bio je to koridor kojim su putovale karavane koje su iz azijskih zemalja donosile drago kamenje, svilu, začine i drugu, uglavnom luksuznu robu koju su željno iščekivali bogati kupci u europskim zemljama. Te drevne trgovačke rute odavno nema, no posljednji­h godina sve se više razmišlja o obnovi toga kopnenoga puta koji bi gotovo identičnom rutom ponovno povezao Aziju i Europu. Većina robe iz Kine u Europu putuje kontejners­kim bordovima, no u posljednje vrijeme luke su postale zagušene, pa je pravodobna isporuka postala pomalo neizvjesna. Kako možemo vidjeti, taj suvremeni Put svile je “od čelika”, i njime se putuje velikim brzinama. Kina, koja je unutar zemlje gotovo privela kraju izgradnju mrežu pruga za superbrze vlakove, sada se željezničk­om prugom spaja s Europom. I to je proces koji će zasigurno obilježiti čitavo iduće desetljeće.

 ??  ?? *Siniša Malus komunikaci­jski menadžer CSEBA-e, Kineske poslovne asocijacij­e Jugoistočn­e Europe
*Siniša Malus komunikaci­jski menadžer CSEBA-e, Kineske poslovne asocijacij­e Jugoistočn­e Europe
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia