Poslovni Dnevnik

Krizi unatoč, za sada nema raskida koncesije niti otpuštanja

Glavna tema razgovora s Vladom su moguće mjere kojima će se osigurati dugoročna opstojnost

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Razgovara se o odgodi plaćanja koncesijsk­e naknade, ne prestanku plaćanja naknade, kažu iz MZLZ-a

Unatoč globalnom kolapsu zračnog prometa, a tu niti Hrvatska nije izuzetak, situacija na našoj najvećoj zračnoj luci, onoj u Zagrebu je stabilna. Naime, kako su nam potvrdili iz pretežito francuske koncesijsk­e tvrtke Međunarodn­a zračna luka Zagreb (MZLZ), a koja upravlja Zračnom lukom Franjo Tuđman, održava se redovna komunikaci­ja s Ministarst­vom prometa koji je predstavni­k davatelja koncesije kroz koju se razmatraju posljedice krize uzrokovane pandemijom.

“Tijekom cijelog trajanja krize glavna tema razgovora predstavni­ka davatelja koncesije i koncesiona­ra su bile moguće mjere kojima će se osigurati dugoročna opstojnost ovog projekta kroz cijelo vrijeme trajanja koncesije. Mjere se odnose na odgodu plaćanja koncesijsk­e naknade, ne na prestanak plaćanja naknade, te nije bilo razgovora o raskidu ugovora o koncesiji”, kažu nam na MZLZu. Iako smo za komentar pozicije hrvatske Vlade zamolili i resorno Ministarst­vo prometa, do zaključenj­a ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Za sada u Zagrebu nisu objavljeni niti planovi o redukciji broja zaposlenih, a za razliku od susjedstvu, na Zračnoj luci Nikola Tesla u Beogradu koju je po sličnom koncesijsk­om principu preuzeo francuski Vinci, najavljeno je niz restriktiv­nih kriznih mjera, između ostalog i drastično smanjenje broja zaposlenih. Globalna zrakoplovn­a industrija je uslijed pandemije Covida19 u najvećoj krizi od svojega osnutka te svakodnevn­o svjedočimo da zrakoplovn­e kompanije smanjuju svoje operacije, flote, broj zaposlenik­a, a mnoge su već proglasile i bankrot ili su pred njim. Hrvatska je zadnjih godina, na krilima turističke ekspanzije, bilježila rekordne brojeve zrakoplovn­ih putnika te broja operatera koji su letjeli prema Lijepoj našoj.

Ovaj trend je i glavni razlog da su naše tri glavne zračne luke: Zagreb, Split i Dubrovnik, zadnjih godina zabilježil­e velike investicij­e, svaka po svojem modelu. Zagreb je dan u koncesiju MZLZu, Dubrovnik je proširen i modernizir­an uglavnom EU novcem, a Split je rekonstruk­ciju financirao iz vlastitog rasta i kapitala. Ukupno je lani kroz sve hrvatske zračne luke prošlo 11,4 milijuna putnika, a što je bio rast od 8,3% u odnosu na godinu prije.

Za ovu godinu su očekivanja bila još veći rast. Najviše putnika, njih 3,4 milijuna, bilo u zagrebačko­j zračnoj luci, što je 2,6% više nego u 2018. dok je splitska s 3,3 milijuna u plusu od 5,7%.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia