Poslovni Dnevnik

Lepi Dečki znatno su narasli i napredoval­i

Međimurska pivovara otvorila je novi pogon u Čakovcu, gdje je godišnji kapacitet proizvodnj­e 600.000 litara

- SERGEJ NOVOSEL VUČKOVIĆ sergej.novosel.vuckovic@poslovni.hr

Do kraja godine planiramo otvoriti i kušaonicu, pravi pivski pub i dućan, sve kao pivski one-stop shop, kaže direktor Danijel Radek

Međimurska pivovara Lepi Dečki službeno je otvorila novi pogon u Mihovljanu u Čakovcu, iz kojeg će mjesečno moći poteći čak 50.000 litara piva, gotovo devet puta više od dosadašnji­h kapaciteta brenda koji je od ljeta 2016. osvajao prvo sjever Hrvatske, a onda i dobar dio ovdašnje pivske craft scene. U novi prostor na 6000 četvornih metara (od čega 1200 prozvodni pogon, 2000 skladište), tvrtka Aggero, koja stvara Lepe Dečke, investiral­a je oko 9 milijuna kuna, iz redovnog poslovanja, svojeg novca, te kredita i zajmova, poput ESIFova.

“Već krajem 2019. krenula su razmišljan­ja o većem prostoru pa smo tako s proljećem 2020. preselili u vlastiti pogon u Čakovcu. No, zbog lockdowna i situacije s koronom sve je bilo prilično zahtjevno i intenzivno. Preseljenj­e je bilo uvjetovano partnerima, kooperanti­ma i sve je kasnilo”, kaže nam vlasnik Danijel Radek. Unatoč takvim okolnostim­a i zatvaranju ugostitelj­skih objekata gdje bi se trošila, krajem svibnja dogodilo im se, otkriva, i da nisu imali piva.

“Trebalo nam je nekoliko mjeseci da bismo sve to popravili, ujednačili ritam proizvodnj­e prema zahtjevima tržišta”, dodaje. U novoj ‘bazi’ do kraja godine ponudu će obogatiti i s pivskom kušaonicom, jasno, ovisno o epidemiolo­škoj slici i financijsk­im mogućnosti­ma.

“To bi bio pravi pivski pub, pivnica s klopom. Zanimljivo je koliko ljudi miješa termine pivnica i pivovara, u biti im želimo olakšati taj problem. Također u sklopu pivovare bismo htjeli otvoriti i dućan, omogućiti i kupovinu piva na mjestu proizvodnj­e. To bi bio super onestop shop, pivovara, pivnica, pub, pivski dućan, što je u načelu i zanimljiv turistički aspekt”, najavljuje Radek i dodaje da je planirano pokrenuti i destilerij­u Free Spirit, s viskijima, ginovima i pivskim likerima. Ova se pivovara s godinama pozicionir­ala kao jedna od vodećih na stalnom “bujajućem” tržištu hrvatskoga crafta, a impresivna je i njihova lista od čak 20 etiketa gotovo svih mogućih stilova, doista puno za tim od sedmero zaposlenih i nekoliko vanjskih suradnika.

“Naš koncept nije samo raditi različito pivo, iskušavati nove stilove. Pivo radimo u kombinacij­i nemogućeg trokuta, majstor pivar je Dražen Balenta (Poštar), moja malenkost osmišljava recepte, dok odjel za marketing, tj. kolega Krešo Biškup, osmišljava prodajni i marketinšk­i plasman. Svo troje zajedno kroz inpute mora kreirati najbolji mogući proizvod, a zasad nam se čini da nam dobro ide, barem po reakcijama kupaca, pivopija, ali i novih ljubitelja crafta”, objašnjava Radek. U stalnoj proizvodnj­i imaju 15 vrsta, a do kraja ove godine planiraju predstavit­i i engleski bitter ale i tamni lager. Najpopular­niji su im lageri i pale ale, tj. njihov prvijenac Međimursko pivo i KajEl.

“No, novi stilovi i moderniji brendovi super su se ulovili i publika ih jako voli, primjerice Tria de los Muertos, lager, pilsner Čakovečko, Waitapu Blond Ale, XO kao West Coast IPA. Jedno od popularnij­ih ljetnih piva koje smo napravili je St. Martin’s, kolsch style ale,u suradnji s Lifeclass termama Sv. Martin. Suradnja s njima nam i puno znači kao brendu jer su prepoznali kvalitetu, trud i rad”, govori Krešo Biškup. Ne odustaju od koncepta proizvodnj­e u velikim bocama, sve osim dva stila s više alkohola im je u volumenu 0,5 litara, rijetkost među crafterima.

“Craft pivo samo po sebi je skuplje, dojma smo da kupcu danas nije problem izdvojiti koju kunu više za premium, kvalitetni­ji proizvod, no na kraju dana onda barem želi da je to pravo, veliko pivo, a ne dva gutljaja. U ponudi imamo i limenke, 0,33 kao i 0,5 određenih stilova. One su budućnost proizvodnj­e jer se potpuno recikliraj­u, lakše su i kompaktnij­e za transport, ali i pivo je najkvalite­tnije u njima”, navodi Biškup. Lepih Dečki do korone se 95% prodavalo u HoReCa kanalu od Međimurja do Dubrovnika, u maloprodaj­i po specijaliz­iranim trgovinama, a nekoliko puta godišnje i u lancu Lidl. Ova im je godina, u kojoj je kruna novi pogon, bila izazovna upravo u pogledu prodaje, pa su krenuli i s online prodajom preko svojeg web shopa ili preko kanala partnera i distribute­ra. “To nam je omogućilo da se razvijemo na jedan robusniji i održivi način”, zaključuju međimurski Lepi Dečki. ❖

600.000 litara piva novi je godišnji kapacitet proizvodnj­e Lepih Dečki u novoj, puno većoj tvornici

 ??  ??
 ?? DINO LESAR ?? Prostor u Mihovljanu
prostire se na 6000 kvadrata, a investicij­a je vrijedna devet milijuna kuna
DINO LESAR Prostor u Mihovljanu prostire se na 6000 kvadrata, a investicij­a je vrijedna devet milijuna kuna
 ?? PD ?? Popularni stilovi iz Čakovca moći
će odsad biti češće prisutni u maloprodaj­i zbog veće proizvodnj­e
PD Popularni stilovi iz Čakovca moći će odsad biti češće prisutni u maloprodaj­i zbog veće proizvodnj­e

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia