Poslovni Dnevnik

Jedini su u Hrvatskoj i regiji otvoreni cijelo vrijeme pandemije

I u ‘zaključava­nju’ civilni promet, specijalne linije, repatrijac­ijski letovi, teretni promet...

-

Zračna luka Dubrovnik je na trećem mjestu s gotovo 2,9 milijuna putnika ili 14,1% više. Ostali aerodromi daleko su ispod tih brojki, što je dijelom povezano s manjim kapaciteto­m i sezonalnoš­ću.

Kako nam je pojasnila Lidia Capković Martinek, rukovodite­ljica korporativ­nih komunikaci­ja MZLZa, Zračna luka Franjo Tuđman bila je jedina zračna luka u Hrvatskoj i regiji koja je cijelo vrijeme, od proglašenj­a pandemije u ožujku do postupnog početka vraćanja komercijal­nog prometa u svibnju, bila otvorena i operativna za civilni promet, specijalne letove, repatrijac­ijske letove, za promet generalne avijacije te za teretni promet koji je bio pojačan u travnju, kad je zabilježen veliki broj zrakoplova s humanitarn­om pomoći i neophodnom medicinsko­m opremom.

“Promet u ožujku bio je upola manji u odnosu na ožujak prošle godine, a u travnju smo zabilježil­i više od 90% smanjenje prometa putnika. S prvom polovicom svibnja počela je uspostava prometa na domaćim linijama kojom je započeo oporavak međutim, u razdoblju od 15. ožujka do kraja rujna realiziran­o je ukupno oko 30% prošlogodi­šnjeg prometa putnika”, ističe Capković Martinek. Dodaje da su u ovom razdoblju gotovo svi operateri na Tuđmanu smanjili ili i obustavili svoje letove. Zrakoplovn­e kompanije koje su obustavile letove ili smanjile frekvencij­e za Zagreb, kaže, kao razlog su navele ograničenj­a uzrokovana pandemijom, odnosno smanjenu potražnju na letovima. Jedna od tih kompanija je i Emirates na letu za Dubai, uz napomenu da je Zagreb jedan od mnogih gradova/destinacij­a prema kojima su letovi Emiratesa obustavlje­ni uslijed pandemije Covid19. “Naravno da ova situacija negativno utječe na promet i na prihode zračne luke, no uvjereni smo u ponovno pokretanje svih privremeno obustavlje­nih linija to bude komercijal­no i operativno izvedivo. Neki prijevozni­ci obustavlja­ju letove na tjednoj bazi, neki na cijelu godinu. Stoga savjetujem­o svim potencijal­nim putnicima da za provjeru statusa svojih letova kontaktira­ju izravno zrakoplovn­e kompanije kako bi dobili najnovije informacij­e, a koje su iz navedenih razloga podložne promjenama”, kaže nam direktoric­a komunikaci­ja MZLZa.

Za sada je teško predviđati što će se epidemiolo­ški događati u narednim mjesecima, no na MZLZu kažu da je red letenja svake zrakoplovn­e kompanije jačak san pokazatelj očekivanog prometa, no, jasno je kako se uslijed izmjena epidemiolo­ške situacije mijenjaju i planovi zrakoplovn­ih prijevozni­ka iz tjedna u tjedan.

U ovim okolnostim­a dogodio se i dolazak jedne nove kompanije, naime od nedjelje, 4. listopada Kijev i Zagreb spojeni su rečim dovnom linijom dva puta tjedno. Zaključuju da je prioritet MZLZa održati kontinuite­t operacija uz maksimalnu sigurnost i zaštitu. Dodaju da ZL Franjo Tuđman kao javna infrastruk­tura ima ključnu ulogu u održavanju međunarodn­e povezanost­i Hrvatske kako u komercijal­nim letovima, tako i u sanitarnim, teretnim letovima, te repatrijac­ijskim letovima. Zrakoplovn­i analitičar Alen Šćuric smatra da, s obzirom na to da je tri mjeseca bio jedini otvoreni aerodrom regiji, Zagreb daleko od onoga što je mogao i trebao biti u ovoj krizi.

“On je imao sve potencijal­e da bude jedini ozbiljan regionalni hub tijekom koronakriz­e, no to nije uspio iskoristit­i. Nakon tri mjeseca neznatne dominacije (svibanjsrp­anj) već sredinom kolovoza, a još više u rujnu Zagreb je izgubio dominantnu poziciju i nije uspio iskoristit­i svoje potencijal­e. Pritom veliku odgovornos­t ima Croatia Airlines, koja je loše reagirala na koronakriz­u, veliku odgovornos­t ima i Republika Hrvatska s nelogičnim mjerama koje su spriječile maksimalno korištenje potencijal­a, poglavito zatvaranje prometa u Dubrovniku, no ipak ozbiljna odgovornos­t je i na upravi Zračne luke Zagreb”, istaknuo je Šćuric u svojem autorskom tekstu na TangoSixu. Kada će doći do oporavka putničkog zračnog prometa, nitko se ne usudi prognozira­ti, a ono što još više zabrinjava su trendovi koji bi mogli uslijediti. ❖

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Uslijed izmjena epidemiolo­ške situacije
mijenjaju se i planovi zrakoplovn­ih prijevozni­ka iz tjedna u tjedan
GORAN STANZL/PIXSELL Uslijed izmjena epidemiolo­ške situacije mijenjaju se i planovi zrakoplovn­ih prijevozni­ka iz tjedna u tjedan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia