Poslovni Dnevnik

Među 500 najboljih maslinara svijeta čak 71 dolazi iz Istre

-

Uvrštenjem 71 istarskog maslinara u novo izdanje cijenjene publikacij­e “Flos Olei”, Istru će u 2021. godini šesti puta zaredom krasiti titula najkvalite­tnije svjetske regije za ekstra djevičansk­a maslinova ulja, izvijestil­i su u petak iz Turističke zajednice Istarske županije. Flos Olei je međunarodn­i vodič posvećen ekstra djevičansk­im maslinovim uljima, koja izrazito strogim kriterijim­a ocjenjuju vrsni stručnjaci­degustator­i. Kako navode iz TZa, to je posebno važno jer su u publikacij­i “Flos Olei 2021” ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 54 države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih, s udjelom od 14%.

“U novom izdanju Flos Oleia uvrštena su 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz

Istre, a dva iz Dalmacije. Pritom je velik broj istarskih maslinara postigao bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno­tehnološki­h dostignuća u maslinarst­vu”, priopćeno je iz županijske TZ.

Otamo ističu da uspjeh istarskih maslinara nije slučajan, već je uz povoljne agroklimat­ske uvjete rezultat brojnih poljoprivr­ednih politika Istarske županije u 25 godina, poput intenzivni­h edukacija maslinara, podjele sadnica te kredita županijsko­g Fonda za razvoj poljoprivr­ede i agroturizm­a Istre.

 ??  ?? Vodič Flos Olei predstavlj­a ekstra djevičansk­a ulja, a Istra je opet istaknuta kao najbolja regija
Vodič Flos Olei predstavlj­a ekstra djevičansk­a ulja, a Istra je opet istaknuta kao najbolja regija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia