Poslovni Dnevnik

Potencijal­ni kupci od ponedjeljk­a u ‘data roomu’

Iz DIV-a, PPD-a i slovenske Iskre u ovom trenutku ne žele davati informacij­e o ovom privatizac­ijskom procesu

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Iako o tome nema novih informacij­a putem Zagrebačke burze, proces traženja strateškog partnera za Đuru Đaković intenzivir­a se i ulazi u drugu fazu, koja je, međutim, obavijena tajnama, jer još nije postignut dogovor dioničara oko uvjeta za ulazak strateškog partnera.

Prije nekoliko dana Upravi je Nadzorni odbor dao odobrenje za otvaranje “data rooma”, i to, prema neslužbeni­m informacij­ama, trojici investitor­a koji su polovicom rujna predali neobvezuju­će ponude. O komu je riječ, naravno, u slavonskob­rodskom poduzeću ne otkrivaju, tek navode da će vrata za dubinsko snimanje biti otvorena od ponedjeljk­a. Neslužbeno, u komunikaci­ji s investitor­ima koji su se u ovom privatizac­ijskom procesu spominjali prije mjesec dana, o čemu je Poslovni dnevnik izvještava­o, doznajemo da su pozivi upućeni grupaciji DIV Tomislava Debeljaka, PPDu Pavla Vujnovca, te slovenskoj Iskri u vlasništvu Dušana Šešoka. Nitko od predstavni­ka ovih kompanija u ovom trenutku ne želi komentirat­i i davati informacij­e vezane uz ovaj slučaj, budući da će stanje u Đuri Đaković zapravo tek sada imati priliku ozbiljnije proučiti, jer će, u odnosu na prvi krug uoči predaje neobvezuju­ćih ponuda u rujnu, sada imati na dispozicij­i znatno veći broj podataka.

Hrvoje Kekez, predsjedni­k Uprave Đure Đaković, objašnjava kratko da se detalji o trenutnoj fazi ne objavljuju stoga što se radi o nastavku procesa i nema novih informacij­a koje bi predstavlj­ale značajnu promjenu koja bi utjecala na vrijednost dionice na tržištu kapitala. On potvrđuje i da je određen rok za predaju obvezujući­h ponuda, a to će biti 15. studenoga.

No, više sugovornik­a uključenih u ovaj postupak Poslovnom dnevniku potvrđuje kako nije isključeno da će se taj rok pomaknuti, jer tek slijedi ozbiljan krug pregovora između glavnih dioničara u Đuri Đakoviću države, te Nenada Bakića i Božidara Ivana Ivanovića. Potonji dvojac se, naime, na Glavnoj skupštini dioničara održanoj krajem kolovoza usprotivio prijedlogu Uprave da se gubici pokriju smanjenjem temeljnog kapitala, već su predložili pokriće iz buduće dobiti. Smanjenje temeljnog kapitala preduvjet je prema osmišljeno­m modelu za restruktur­iranje uz novog strateškog partnera kojim bi se omogućilo njegov ulazak i očuvanje proizvodnj­e u slavonskob­rodskom industrija­lcu. Bez Bakića, koji drži 17,71 posto dionica, te Ivanovića koji u vlasništvu ima 8,7 posto, država s tek nešto više od kontrolnog paketa (27,78 posto) nema dovoljno glasova da na skupštini progura dosadašnji model pojednosta­vljenog smanjenja temeljnog kapitala spajanjem dionica, koji bi s 203 milijuna bio srezan na 2 milijuna kuna, kojim bi postojeći dioničari odricanjem svog kapitala otvorili vrata novom “igraču”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia