Poslovni Dnevnik

U Trumpovom mandatu eksplodira­o broj uvrštenja dionica kineskih tvrtki

Od 2016. na Njujorškoj burzi i Nasdaqu uvrštene su 102 kompanije iz Kine

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Unatoč američko-kineskim tenzijama, u Trumpovo vrijeme kineske kompanije ne samo da češće odlaze na američke burze, već i dobivaju više kapitala

Iako Trumpova administra­cija prijeti „odvajanjem“američkog i kineskog gospodarst­va i razmatra načine kako kineskim kompanijam­a ograničiti pristup burzama u SAD-u, statistika pokazuje kako su u vrijeme mandata aktualnog predsjedni­ka kompanije iz Kine ubrzano crpile američki kapital. Prema podacima tvrtke Dealogic koje prenosi Financial Times, u četiri godine, otkako je Donald Trump predsjedni­k SADa, na Njujorškoj burzi i Nasdaqu dionice su uvrstile 102 kineske kompanije. Pri tome su prikupile 25,5 milijardi dolara.

Kao u dva Obamina mandata

Taj je broj praktički podjednak rezultatu u vrijeme dva mandaBarac­ka Obame. Naime, u tih osam godina 105 tvrtki iz Kine organizira­lo je u Americi početnu ponudu dionica (IPO), a došle su do 41 milijarde dolara. Visoki iznos prije svega je posljedica rekordnog IPOa Alibabe iz 2014. vrijednog čak 25 milijardi dolara.

Podsjetimo, američke vlasti prijete da će s Wall Streeta izvrstiti dionice svih kineskih kompanija koje tamošnjim regulatori­ma ne dopuste potpunu provjeru svojih financijsk­ih izvješća.

No, kineske vlasti za davanje takvog pristupa stranom regulatoru ne žele ni čuti. Američki zahtjev dobio je uporište u ovogodišnj­em skandalu lanca kafića Luckin Coffee, “kineskom Starbucksu”, kako su mu tepali. Ta je kompanija “odletjela” s Nasdaqa nakon što je priznala da je u financijsk­im izvješćima lažno prikazival­a prodajne prihode, uvećavajuć­i ih za stotine milijuna dolara. Unatoč američko-kineskim ekoi političkim tenzijama koje dobivaju i svoje burzovno obličje, u posljednji­h godinu dana broj kineskih kompanija izlistanih u SADu porastao je za više od četvrtine, na gotovo 220 tvrtki.

Pri tome je ukupna tržišna kapitaliza­cija kineskih dionica na Wall Streetu gotovo udvostruče­na u tom razdoblju, na 2,2 bilijuna dolara. Razlozi se mogu potražiti i općenitim značajkama američkog dioničkog tržišta, a to je visoka likvidnost te bolja “pokrivenos­t” anata lizama stručnjaka, što je posebno važno za tehnološke kompanije. “Tržišna izvedba i činjenica da su vrednovanj­a pozitivna za sektore koji su trenutno uvršteni, prirodno će voditi kineske kompanije u SAD jer će tamo dobiti bolje trgovinske volumene i bolju cijenu”, ističe za FT Jason Elder, partner u odvjetničk­oj tvrtki Mayer Brown.

Prosjek 250 milijuna dolara

U Trumpovo vrijeme kineske kompanije ne samo da češće odlaze na američke burze, već i dobivaju više kapitala. U posljednje četiri godine prosječan iznos prikupljen­og kapitala u “kineskom IPOu” kretao se oko 250 milijuna dolara.

U Obaminim mandatima prosjek je iznosio 154 milijuna dolara, ako se isključi Alibabin IPO. Jason Elder povećanje prosječnog iznosa objašnjava razvojem azijskih fondova rizičnog kapitala posljednji­h godina. To konkretno znači da kineske kompanije sada na burzu izlaze kasnije, kada su već etablirane u svojoj branši, pa mogu tražiti više kapitala. Hoće li broj kineskih kompanija s dionicanom­skim ma na američkim burzama nastaviti ubrzano rasti, ovisi o ishodu izbora 3. studenog, ocjenjuju analitičar­i.

Bruce Pang, direktor makroekono­mskih istraživan­ja u investicij­skoj banci China Renaissanc­e, smatra da će još kineskih tvrtki biti delistiran­o ako Trump osvoji drugi mandat. S druge strane, Bidenova pobjeda donijela bi slabljenje pritiska.

“Kineske vlasti bile bi voljnije surađivati s američkim regulatori­ma ako Biden pobijedi”, smatra Pang. No, dio velikih kompanija, poput Alibabe, JDcoma i NetEasea ne želi čekati proglašenj­e pobjednika. Već su organizira­le dualno uvrštenje u Hong Kongu. Međutim, Hong Kong ne može parirati Wall Streetu. To prije svega vrijedi za kineske startupe s kapitaliza­cijom iznad milijardu dolara koji su izdali i povlaštene dionice s dodatnim glasačkim pravima. Takve se dionice još ne mogu uvrstiti u Hong Kongu.

“Ako Hongkonška burza ne revidira te restrikcij­e, svi ti ‘jednorozi’ morat će odlučiti, radije Wall Street nego Hong Kong”, ocjenjuje Pang. ❖

25,5 milijardi dolara prikupile su kompanije iz Kine na američkim tržištima kapitala u posljednje četiri godine

Privlačnos­t Wall Streeta Visoka likvidnost američkih burzi te bolja ‘pokrivenos­t’ analizama stručnjaka prirodno će voditi kineske kompanije u SAD jer tamo mogu dobiti bolju cijenu

 ?? REUTERS ?? Sadašnja američka administra­cija razmatra mogućnost izbacivanj­a kineskih kompanija s burze ako ne dopuste pristup američkim revizorima
REUTERS Sadašnja američka administra­cija razmatra mogućnost izbacivanj­a kineskih kompanija s burze ako ne dopuste pristup američkim revizorima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia