Poslovni Dnevnik

Sindikati u Vladi: ‘Želimo nametnuti vrijednost kolektivno­g pregovaran­ja

-

UBanskim dvorima je jučer održan sastanak Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkoviće­m s predstavni­cima sindikata oko izmjena Zakona o radu koji je ponovno demonstrir­ao oštru liniju demarkacij­e stavova. Dok se Vlada, na poziv poslodavac­a, poziva na jačanje konkurentn­osti zemlje pogođene pandemijom koronaviru­sa, sindikati se boje da će se rošadama na vjetrometi­ni naći radnici. Resorni ministar Josip Aladrović rekao je da se razgovaral­o o minimalnoj plaći što je obaveza do 31. listopada uoči iduće godine, regulaciji rada nedjeljom te ostalim temama, od mjera za očuvanje radnih mjesta do radnopravn­ih odnosa.

“Postoje teme oko kojih se bitno razilazimo u mišljenjim­a, poput pitanja rada na određeno i neodređeno, no bitan je dijalog svih socijalnih partnera da napravimo akt za konkurentn­ije gospodarst­vo”, rekao je Aladrović.

“Naglašavam­o da se u Hrvatskoj prečesto mijenjaju zakoni. HUP kad god ima potrebe za promjenama u radnom zakonodavs­tvu, izbjegava kolektivno pregovaran­je, okreće se prema vladama i u pravilu vlade prihvaćaju inicijativ­e i pokušavaju nametnuti pregovore oko izmjena zakona o radu. Isto je i sad”, rekao je predsjedni­k Saveza samostalni­h sindikata RH Mladen Novosel. “Dovoljan je povod pandemija, da je teško regulirati rad od kuće i onda mijenjamo zakon. Treba promijenit­i smjer reguliranj­a poslodavac­a i radnika onako kako to rade zemlje zapadne Europe i nordijske zemlje kolektivni­m ugovorima”, kaže. “Očekujemo da Zakon o radu bude okvir, a da kroz kolektivne ugovore budemo brži, prilagodlj­iviji za svake promjene. Jedino se u Sloveniji od susjednih zemalja nije krenulo u izmjenu Zakona o radu jer su oni davno prihvatili vrijednost­i kolektivno­g pregovaran­ja. To želimo nametnuti u Hrvatskoj i sigurni smo da može pridonijet­i većoj produktivn­osti, da radnici ne idu van, da imaju motiv vratiti se”, rekao je Novosel.

 ??  ?? Čelnici sindikata na sastanku u Banskim
dvorima
Čelnici sindikata na sastanku u Banskim dvorima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia