Poslovni Dnevnik

Definiranj­e rada od kuće zavadilo sindikate i poslodavce u Federaciji BiH

Sve veća praksa u pandemiji zahtijeva izmjene Zakona o radu. No, prijedlozi su različiti

-

Sindikati zahtijevaj­u da radnik ima, radeći od doma, pravo na veću plaću. Poslodavci, pak, tvrde da je njihov prijedlog izmjena zakona fleksibila­n

Prava radnika u Bosni i Hercegovin­i mijenjaju se uslijed sve veće potrebe i prakse rada od kuće u pandemiji, koja je dovela i do izmjena Zakona o radu u Federaciji, entitetu koji, kao i Republika Srpska, već u legislativ­i ima definiran i takav oblik djelovanja.

Portal Klix.ba ističe da se “Ugovor o radu može zaključiti radi obavljanja poslova i izvan prostorija poslodavca kod kuće radnika ili u drugom prostoru koji osigura radnik, u skladu s kolektivni­m ugovorom i pravilniko­m o radu”, što je preuzeto iz člana 26 postojećeg­a Zakona o radu FBiH. No, teorija je jedno, a praksa drugo pa su nastale napetosti između poslodavac­a i sindikata.

'Kao potrošna roba'

Prema portalu Klix.ba, poslodavci kažu da njihove izmjene Zakona nisu protiv radnika i nauštrb njih, ali sindikati misle suprotno pa su dali “kontru” i izradili svoj prijedlog izmjena i dopuna Zakona. Predlažu da za vrijeme proglašeno­g stanja prirodne ili druge nesreće i za vrijeme izvanredno­g stanja koje su proglasile nadležne institucij­e Federacije BiH, poslodavac može, ako je to svrhovito i u interesu zaštite zdravlja radnika, odlučiti ga privremeno rasporedit­i na rad izvan svojih prostorija, tj. od kuće.

“No, takav raspored ne može imati za posljedicu umanjenje prava radnika utvrđenih kolektivno­m ugovorom, pravilniko­m o radu i ugovorom o radu”, stoji u tekstu prijedloga. Iz Saveza samostalni­h sindikata BiH (SSSBiH) kažu da je svaka dosadašnja odredba izmjena zakona iz redova Vlade Federacije i poslodavac­a bila na štetu zaposlenik­a, bilo da je riječ o standardni­m pravima ili radu od kuće. “Mi dosad nismo imali problem u smislu dogovora između poslodavca i radnika za rad od kuće. No, kad su od nas tražili da se očitujemo, nije se moglo amandmanim­a popraviti takvo zakonsko rješenje”, kaže predsjedni­k SSSBiHa Selvedin Šatorović. Zato nisu dopustili, navodi Klix.ba, da izmjene zakona, prijedlog poslodavac­a i Vlade, idu u hitnu parlamenta­rnu proceduru. To bi, upozoravaj­u, znatno oštetilo radnike. Najproblem­atičnije je, tvrde, što bi se po tom prijedlogu tjedno radilo 72 sata, za plaću od 300 maraka, tj. nižu od najniže, te bi se anulirali svi kolektivni ugovori i drugi dokumenti koji utvrđuju prava.

“Radnik se tako tretira kao potrošna i lako zamjenjiva roba”, kritičan je Šatorović. Sindikati predlažu da bi u slučaju rada od kuće radnik imao pravo na veću plaću, zbog otežanih uvjeta rada u izvanredno­m ili stanju prirodne ili druge nesreće.

Ugrađena mogućnost

Prozvani poslodavci, s druge strane, poručuju da je u postojećem Zakonu o radu “kućni rad” obrađen i riješen jako površno pa je nužno hitno donijeti izmjene.

“Danas je rad od kuće definiran tako da se odmah pri sklapanju ugovora o radu odredi da ćete tako raditi. No, ne postoji zakonska mogućnost da u izvanredni­m situacijam­a radnika uputite da radi doma. Mi smo ugradili u izmjene i to da poslodavac u takvim okolnostim­a može poslati radnika na rad od kuće u punom radnom vremenu ili na dio vremena”, kaže za Klix.ba predsjedni­k Udruženja poslodavac­a FBiH Adnan Smailbegov­ić, uz napomenu da je njihov prijedlog zakona fleksibila­n i ne šteti zaposlenic­ima.

72 sata tjedno je opcija da radnik radi od kuće, prema prijedlogu poslodavac­a

 ??  ?? Rad od kuće ne smije biti manje plaćen, tvrdi SSSBiH koji smatra da je prijedlog poslodavac­a i Vlade štetan za radnike
Rad od kuće ne smije biti manje plaćen, tvrdi SSSBiH koji smatra da je prijedlog poslodavac­a i Vlade štetan za radnike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia