Poslovni Dnevnik

Digitalni nomadi ozbiljno su na nišanu Beograda

Za strance koji najmanje šest mjeseci imaju plaću iznad 6500 € osigurala bi se radna viza u trajanju godine dana Iz srpske vlade hvale se da bi ta zemlja mogla biti prva u Europi koja će do kraja realizirat­i projekt viza za ovu skupinu

-

Hrvatska nije jedina u regiji koja bi mogla novoj rastućoj skupini zaposlenik­a omogućiti svojevrsnu vizu kojom bi imali slobodu rada na području, pogotovo što se tiče njihovih prava kao stranih radnika. Štoviše, neće biti prva, barem ako je suditi prema pisanju beogradski­h Večernjih novosti, koje navode da bi Srbija vjerojatno bila prva zemlja u Europi koja bi projekt viza za digitalne nomade realiziral­a do kraja.

U tamošnjem Ministarst­vu za rad i zapošljava­nje najavili su da će predložiti promjene koje bi strancima, barem onima s bruto plaćom većom od 6500 eura najmanje šest mjeseci, osigurale srpsku radnu vizu. Ona bi trajala, pišu Novosti, godinu dana, a osim što bi strancima omogućila bezbrižano poslovanje u Srbiji, značila bi dosta i za samu zemlju, u smislu promocije, ali i materijaln­o. Svaki od digitalnih nomada u zemlji bi i trošio, kupovao pa bi i plaćao porez. Još se, međutim, ne zna što će promjene zakona točno obuhvatiti od regulative kako bi se lakše dobila viza.

“Stranaca koji ovdje žive, a rade na daljinu za strane komnjenu panije, ima i sad u Srbiji, ali su za sistem nevidljivi”, kaže državna tajnica u Ministarst­vu Bojana Stanić. Navodi primjer indonezijs­kog otoka Balija (za kojim je nedavno posegnuo i Nizozemac Jan de Jong, poduzetnik koji se zalaže za prava digitalnih nomada u Hrvatskoj, op. ur.), gdje je čak 50.000 digitalnih nomada. Mjesečno potroše 1300 eura, od čega i država i otok imaju “vajde”, mjesečno 65 milijuna eura.

Srbija, ističe se, ima sve potencijal­e za privlačenj­e digitalnih nomada, koji se opisuju kao oni koje nisu ovisni o jednoj lokaciji, ured mogu imati bilo gdje, rade za sebe ili ih poslodavac ne mora nadzirati. Novosti pišu da bi ih u Srbiju i Beograd mogle privući povoljne cijene i relativno niski mjesečni troškovi, te solidna brzina interneta, zadovoljst­vo noćnim životom i sigurnošću.

“Izradili smo Skener digitalnih nomada u suradnji s UNDPom, a u njemu su vize za digitalne nomade istaknute kao izuzetno važan faktor, no nisu jedini, jer bitna je i jasna regulativa te uključivan­je nomada u IT zajednicu”, tvrdi direktor inicijativ­e Digitalna Srbija Nebojša Đurđević.

 ??  ?? U Srbiji ih mogu privući
povoljne cijene, sigurnost, dobar noćni život...
U Srbiji ih mogu privući povoljne cijene, sigurnost, dobar noćni život...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia