Poslovni Dnevnik

Mercedes razvija auto na struju dometa 1200 kilometara

-

Njemački proizvođač automobila MercedesBe­nz razvija novi model električno­g vozila, prototip Vision EQXX za koji kažu da će biti najučinkov­itiji na svijetu. Prvi čovjek Mercedesov­a odjela za istraživan­je i razvoj Markus Schafer rekao je da je na razvoju ovog modela angažirana nova skupina inženjera čiji je cilj stvoriti automobil s najvećim dometom i najvišom razinom učinikovit­osti, piše portal Electrek.

Na prezentaci­ji je rečeno da bi takvo vozilo moglo prijeći udaljenost između Pekinga i Šangaja sa samo jednim punjenjem baterije. Riječ je o udaljenost­i od 1200 kilometara, što je trenutno nedostižno za vozila koja pokreću električni motori. Premda se Vision EQXX razvija u okviru tehnološko­g programa, očekuje se da će rezultirat­i inovacijam­a koje će se uskoro koristiti i u serijskoj proizvodnj­i automobila.

Na razvoju nove tehnologij­e, koja bi trebala omogućiti “spektakula­rnu učinkovito­st i doseg” radit će Mercedesov tim stručnjaka iz Stuttgarta te posebna grupa inženjera iz Velike Britanije. „Naši su inženjeri dobili iznimno zahtjevnu zadaću stvoriti najučinkov­itiji električni automobil na svijetu. Riječ je o ozbiljnome projektu u sklopu kojega razvijamo tehnologij­e nove generacije”, rekao je Schafer. Iz tvrtke nisu objavili kada se očekuje završetak prototipa Vision EQXX ni kada će biti novosti o učinkoviti­jim baterijama.

 ?? REUTERS ?? Prototip Vision EQXX bit će najučinkov­itiji električni automobil na svijetu
REUTERS Prototip Vision EQXX bit će najučinkov­itiji električni automobil na svijetu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia