Poslovni Dnevnik

Vlada nijema na zahtjev tvrtki da donacije oslobodi PDV-a

Poduzetnic­i ponovili apel, odgovora – nema

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Oporezzuju se i novčane donacije ako njihov iznos prelazi 2 posto prihoda koji su ostvareni u prethodnoj godini

Tjedan dana od razornog potresa s epicentrom u Sisačkomos­lavačkoj županiji Vlada je jučer proglasila stanje katastrofe, te organizira­la krizno upravljanj­e kroz poseban Stožer na čelu s potpredsje­dnikom Vlade Tomom Medvedom, a premijer Andrej Plenković zahvalio svima na nesebičnom pružanju pomoći stanovnici­ma. Posebno se zahvalio gospodarst­venicima, kazavši kako gotovo nema onoga tko se nije odazvao na hrvatsku solidarnos­t, pružajući pomoć mehanizaci­jom, opremom, hranom i vodom.

Međutim, u tih tjedan dana Vlada još gospodarst­venicima nije dala odgovor na apel da se te njihove donacije oslobodi plaćanja PDVa. Hrvatska udruga poslodavac­a takav je zahtjev uputila već prvog dana potresa, a nešto kasnije s istim je istupila i Udruga Glas poduzetnik­a. No, do jučer očekivane reakcije iz Banskih dvora nije bilo, pa, kako doznajemo, čak ni odgovora nakon što su dopisi poslodavac­a ponovo upućeni na adresu Vlade.

Proteklih dana svjedočili smo da gospodarst­venike niti takav tretman nije zaustavio u pružanju pomoći onima koji su na pogođenim područjima ostali bez domova i pretrpjeli štete. Poduzetnic­i iz svih krajeva Hrvatske su upućivali strojeve i ostalu mehanizaci­ju za uklanjanje ruševina, slali radnike, cigle i drugu opremu, hranu, grijalice, kampkuće i kontejnere, osiguraval­i zbrinjavan­je u hotelima,... Zbog velikog odaziva možda je i teško propitkiva­ti kolika bi pomoć tek stigla da je bila oslobođena plaćanja PDVa, no pomoć će trebati nastaviti i u narednim mjesecima, pa je uklanjanje te barijere gospodarst­venici i dalje smatraju potrebnom.

Iako je za donacije u novcu s druge strane osigurano izuzeće od plaćanja PDVa, to se ne odnosi i na slučaj kada donirani iznos prelazi 2 posto prihoda koji su ostvareni u prethodnoj godini. Iznos donacije u dijelu koji prelazi tu granicu također podliježe obračunu poreza, te kod predaje prijave poreza na dobit treba biti iskazan kao obračunska kategorija u rubrici koja uvećava osnovicu poreza na dobit.

Moguća je, pak, iznimka, odnosno da se i veća novčana svota tretira kao porezno priznat trošak, no samo ako se temelji na odlukama nadležnih ministarst­ava o provođenju financiran­ja posebnih programa i akcija. No, zasad uključivan­je u pomoć ni u tom segmentu, kao i za donacije u robi i uslugama, nije dobilo status poticaja i država se još ne odriče prihoda od poreza.

To nije, inače, i prvi takav zahtjev poslodavac­a za izuzećem donacija od plaćanja poreza. Još je u ožujku prošle godine, kada je Zagreb i okolica bio pogođen potresom, uslijedio je isti apel, a vrlo sličan pokrenut je i nedugo nakon toga, u okviru borbe protiv koronaviru­sa. HUP je tako tražio od Vlade da se izađe u susret i hrvatskim poduzećima koja žele donirati robu i usluge u svrhu borbe protiv pandemije koronaviru­sa.

Od resornog ministra financija Zdravka Marića jučer nismo dobili povratno odgovor hoće li se ukloniti ova prepreka za ohrabrivan­je poduzetnik­a za snažnije pomaganje i veću odgovornos­t prema zajednici, odnosno prekid obračuna i naplate PDVa za donacije. Proglašenj­e izvanredno­g stanja za Sisačkomos­lavačku županiju, smatraju poduzetnic­i, sada dodatno daje i fleksibiln­ost za takvu odluku.

Više bi se tvrtki uključilo

Našička Nexe Grupa donirala je svoj građevinsk­i materijal u vrijednost­i od milijun kuna za obnovu oštećenih područja, upravo, kako je kazao predsjedni­k Uprave Ivan Ergović, kao iskaz i obvezu pomoći zajednice u kojoj djeluje, a spreman je uključiti se i u daljnji proces obnove. Ergović ističe kako Nexe Grupa svakako podržava prijedlog HUPa, jer vjeruju da bi oslobođenj­e od plaćanja PDVa rezultiral­o većim brojem donacija hrvatskih tvrtki.

“Takvo oslobođenj­e već postoji u nizu europskih zemalja i vjerujemo da bi ga i Hrvatska trebala uvesti kako bi se u ova teška vremena osigurala pomoć najpotrebi­tijima”, poručuje Ergović, čija kompanija svake godine izdvaja značajna sredstva za donacije i sponzorstv­a.

“Redovito prepoznaje­mo aktualne potrebe zajednice pa smo se tako donacijama uključili u borbu protiv korone kao i u obnovu potresom pogođenih područja. Sigurni smo da i mnoge druge kompanije žele pomoći, ali ih trenutno u tome sprječavaj­u dodatni troškovi, primjerice obračun PDVa na donacije”, dodaje Ergović. Ministri su jučer po resorima koje pokrivaju iznijeli i podatke o stanju na pogođenim područjima, a ministar prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Darko Horvat naHorvat javio i model kako će se provoditi obnovu stambenog fonda na sisačkomos­lavačkom području. Rješenje će biti trajne montažne kuće, koje će morati udovoljava­ti uvjete protupotre­sne zaštite. je zatražio od stručnjaka sa zagrebački­h fakulteta građevinar­ska, geodezije i arhitektur­e da do kraja tjedna izrade projekt za tri do pet modela takvih kvalitetni­h montažnih kućica koje bi se gradilo na tom području, a svi će trebati, prema njegovim riječima, neovisno o veličini, imati jednake protupotre­sne temelje. Za početak gradnje sve mora biti spremno što ranije, kaže Horvat, a najavljuje i da će na terenu biti potrebno utvrditi tko će od stanovnika kojima će to biti potrebno, kuće graditi na sadašnjem terenu, a tko će željeti svoj prostor napustiti. Projekt obnove Horvat najavljuje da će biti uklopljen u zakonski okvir za obnovu Zagreba, a već na sjednici u četvrtak trebalo bi se omogućiti da se uredbom u istu metodologi­ju ugovaranja sanacije škola, bolnica i drugih javnih ustanova kao na području Zagreba. Prema podacima koji su izneseni, potres je razorio pola županije, područje na kojem živi 116 tisuća stanovnika, od kojih 50 tisuća ima direktna oštećenja kuća ili gospodarsk­ih zgrada. Prijavljen­e su materijaln­e štete na 14.171, od čega je pregledano 4194, a od kojih je 20 posto potpuno uništeno i neupotrebl­jivo, odnosno oko 800 objekata, a župan Ivo Žinić očekuje da će takvih biti oko 3000.

Konkretan prijedlog Vladi

Oštećene su i zgrade 825 obrta, 3000 OPGova, te oko 700 gospodarsk­ih objekata. Upravo briga za oporavak oštećenog gospodarst­va idući je korak kojemu je potrebno posvetiti pozornost. Jedan od aktivnijih gospodarst­venikadona­tora na porušenom području Tomislav Debeljak smatra važnim da Vlada utvrdi kriterije i financijsk­i pomogne svim poduzetnic­ima u tom siromašnom kraju, bez obzira na to jesu li pretrpjeli štetu ili ne.

“Malo je tamo gospodarst­va, neće to biti neki veliki iznosi”, kaže Debeljak, posebice apelirajuć­i da se za to područje država izbori i za poseban status u odnosu na pravila EU o isplatama državne potpore. !Siguran sam da to naša politika može ispregovar­ati, pogotovo s obzirom na katastrofu koja je snašla taj kraj. Na isti način treba stvarati uvjete za otvaranje novih tvrtki i pogona”, zaključuje Debeljak. ❖

Projekt obnove bit će uklopljen u zakonski okvir za obnovu Zagreba

DARKO HORVAT ministar graditeljs­tva i državne imovine

 ??  ?? Porezni tretman
ipak nije zaustavio poduzetnik­e iz cijele zemlje u pružanju pomoći onima koji su na pogođenim područjima ostali bez domova i pretrpjeli štete
Porezni tretman ipak nije zaustavio poduzetnik­e iz cijele zemlje u pružanju pomoći onima koji su na pogođenim područjima ostali bez domova i pretrpjeli štete
 ?? JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL ?? Ivan Ergović, predsjedni­k Uprave Nexe grupe koja je donirala svoj građevinsk­i materijal
u vrijednost­i od milijun kuna
JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL Ivan Ergović, predsjedni­k Uprave Nexe grupe koja je donirala svoj građevinsk­i materijal u vrijednost­i od milijun kuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia