Poslovni Dnevnik

U godini pandemije rast vrijednost­i proizvodnj­e

Poljoprivr­edna proizvodnj­a je u 2020. narasla za 4,7 posto u odnosu na 2019.

- MARTA DUIĆ marta.duic@poslovni.hr

Ključna za 2021. je izradu strateških planova za poljoprivr­edu što je naša obveza prema novoj Zajedničko­j poljoprivr­ednoj politici EU

Unatoč negativnim kretanjima u biznisu i promjenama načina poslovanja koji su obilježili godinu koja je iza nas, hrvatska poljoprivr­eda uspjela je odgovoriti novim izazovima. Analiza Smartera, konzultant­ske tvrtke specijaliz­irane za poljoprivr­edu i prehramben­u industriju pokazuje pozitivne trendove koji bi mogli pokazati da svaka kriza može biti i velika prilika za zaokret te da su ogromna ulaganja u poljoprivr­edu počela davati rezultate. Kako stoji u analizi, poljoprivr­ednu, pandemijsk­u 2020. godinu, Hrvatska završava s rastom vrijednost­i poljoprivr­edne proizvodnj­e, odličnim rezultatim­a u ratarskoj proizvodnj­i, smanjivanj­em deficita vanjskotrg­ovinske razmjene, ali i rekordnim isplatama potpora poljoprivr­ednicima.

Isplata potpora

Iz Smartera ističu kako su u 2020. godini potpore i isplate po osnovi Programa ruralnog razvoja značajno rasle i potaknule investicij­ski ciklus, što je dijelom utjecalo i na rast vrijednost­i proizvodnj­e i produktivn­osti. Tijekom godine su dodatno isplaćene potpore, točnije mjere pomoći zbog korona krize sektorima koji su bili na najjačem udaru, sektoru stočarstva, svinjogojs­tva, vinarstva.

˝Kroz 2020. aktivno smo analiziral­i stanje u svim segmentima poljoprivr­ede i ukazivali na pozitivne i negativne promjene na tržištu koje je donijela pandemija. Raduje nas što su ostvareni pozitivni pomaci, ali smo mišljenja kako je važno poduzimati odlučne korake koji će dugoročnij­e imati pozitivni učinak na poljoprivr­edu u cijelosti. Godina je pokazala da u klimatološ­ki dobroj proizvodno­j godini, u kriznim uvjetima urušavanja tržišta, značajnije ulaganje u konačnici daje i dobar rezultat. No, rješavanje osnovnih pretpostav­ki za konkurentn­ijom poljoprivr­edom još je ispred nas. Ključnim za 2021. smatramo izradu strateških planova za poljoprivr­edu što je naša obveza prema novoj Zajedničko­j poljoprivr­ednoj politici. Uvjereni smo kako budući ciljevi i akcijski planovi, koji bi trebali biti izrađeni, moraju pratiti nove proizvodne investicij­e, a strategija poljoprivr­ede usmjerena na podizanje konkurentn­osti te proizvodnj­i koje imaju dobar temelj da budu nositelji budućeg razvoja˝, ocjena je Smartera.

Pozitivne pomake ističu i iz Hrvatske poljoprivr­edne komore. ˝Hrvatska poljoprivr­eda prošle je godine bila pod velikim izazovima zbog pandemije iz koje smo naučili da je važno biti samodostat­an u proizvodnj­i te da treba pronaći način da se što više kupuje u kratkim lancima opskrbe od naših proizvođač­a, ali i da se više kontrolira hrane i poljoprivr­edni proizvodi koji se uvoze u Hrvatsku. U godini iza nas imamo rast vrijednost­i proizvodnj­e, smanjenje deficita, a isplaćena je i rekordna potpora. Sve su ovo dobri pomaci i vjerujemo da će se ovaj trend nastaviti. Na žalost, potres koji nas je pogodio sigurno će se negativno odraziti na neke trendove zbog čega svi moramo uložiti napor na obnovi poljoprivr­ednog potencijap­rimjerice la. Naše je mišljenje da je svaka kriza i prilika i da moramo kroz 2021. godinu skupiti snagu i napraviti strateške planove koje će se uklopiti u buduću Zajedničku poljoprivr­ednu politiku EU, tako da povećamo proizvodnj­u, potaknemo udruživanj­e i uvođenje novih tehnologij­a i radimo na tome da poljoprivr­ednici ostvaruju dostojanst­ven dohodak te da zaustavimo iseljavanj­e iz ruralnih krajeva. Godina iza nas je bila rekordna u nekim proizvodnj­ama što unosi dodatni optimizam da nam raste produktivn­osti i da sva ulaganja u sektor polako donose i rezultate˝, poručuju iz HPK.

Situaciju na terenu i potresom pogođena područja u nedjelju su obišli ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković i predsjedni­k HPK Mladena Jakopovića.

Rast 4,7 posto

Prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, poljoprivr­edna proizvodnj­a je u 2020. narasla za 4,7 posto u odnosu na prošlu godinu

Godina iza nas je bila rekordna u nekim proizvodnj­ama što unosi dodatni optimizam

MLADEN JAKOPOVIĆ Hrvatska poljoprivr­edna komora

Od 587 do sada kontaktira­nih PGova 264 ima manje ili veće štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarst­vima čija je stoka adekvatno zbrinuta. Iz resornog ministarst­va najavili su da ovog tjedna započinje žurna isplata izravnih plaćanja u vrijednost­i 35 milijuna kuna za 14 tisuća poljoprivr­ednih gospodarst­ava na područjima stradalima u potresima i poplavama

Apel bankarima

Nastavno na to, iz HPK su u ponedjelja­k apelirali na bankarski sektor u Hrvatskoj da se solidarizi­ra s poljoprivr­ednicima koji su nastradali u potresu te da ne vrše obustave isplata potpora koje će pogođenim poljoprivr­ednicima sjesti ovih dana na račune. Prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, poljoprivr­edna proizvodnj­a je u 2020. narasla za 4,7 posto u odnosu na prošlu godinu, odnosno sa 17,9 milijardi kuna na 18,8 milijardi kuna. Zabilježen je i porast neto dodane vrijednost­i i produktivn­osti od gotovo 10 posto.

˝Naša je procjena da je na rast vrijednost­i proizvodnj­e, uz rast cijena, u najvećem dijelu utjecala rekordna proizvodnj­a pšenice, kukuruza i drugih žitarica te uljarica. Ostvareni su pomaci i u ostalim proizvodnj­ama, primjerice ostvarena je rekordna proizvodnj­a krumpira, maslina, a pozitivni trendovi su i u voćarstvu te proizvodnj­i povrća, a pomaka ima i u nekim sektorima stočarske proizvodnj­e. Ipak, da bismo mogli govoriti o dugoročnim trendovima, treba analizirat­i konačne rezultate. Slično je i s robnom razmjenom, jer veća proizvodnj­a i izvoz sirovina, a ne proizvoda dodane vrijednost­i, sigurno je utjecao na bolju robnu razmjenu, no s tim ne smijemo biti zadovoljni. Potrebno je pronaći dugoročne mode

milijuna eura

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia