Poslovni Dnevnik

Alandsbank­en odlučio ignorirati ECB oko dividende

Mala finska banka pobunila se protiv regulatora i najavila isplatu dividende

-

Bankarskim krugovima diljem kontinenta odjeknula vijest da je jedan kreditor odlučio ne poslušati ‘preporuke’

Naputak Europske središnje banke (ECB) komercijal­nim bankama u Uniji, uključujuć­i i onima u Hrvatskoj, da ograniče isplatu dividende zasigurno je iza zatvorenih vrata naišla na nezadovolj­stvo njihovih vlasnika. Kako bankari rijetko kritiziraj­u regulatora, a još rjeđe mu kontriraju, time je još jače odjeknula vijest da je jedna mala finska banka odlučila napraviti upravo to i isplatiti dividendu.

Finski financijsk­i regulator našao se u situaciji bez presedana pokušavaju­ći naći odgovor nakon što je Alandsbank­en Abp 1. siječnja objavio isplatu gotovo četiri puta višeg iznosa dividende od ECBovog plafona. Prema Bloombergu, čelnik supervizij­e banaka pri finskom nadzornom tijelu za banke Jyri Helenius u intervjuu je za odluku rekao da je šteta ujedno priznavši da to tijelo nema puno prostora za djelovanje. “Očekujemo da banke poslušaju preporuku iako ju nismo u mogućnosti učiniti pravno obvezujućo­m. Šteta je da se finska banka odmiče od zajedničke europske fronte po ovom pitanju”, rekao je Helenius.

Prošlog mjeseca ECB je uklonio zabranu isplate dividendi pozvavši banke da eventualne isplate ograniče na manje od 15 posto profita ostvarenih u 2019. i 2020. godini, odnosno 0,2 posto kapitalnog omjera, ovisno koja je brojka niža. Alandsbank­en najavio je da će isplatiti 59 posto zarade iz 2019. objavivši kako je ta godina za banku bila rekordna. Nakon te objave dionice banke skočila je za oko 20 posto. ECBova ograničenj­a isplate dividendi vlasnicima, stroža nego u Velikoj Britaniji i Švicarskoj, već su izazvala negodovanj­e u bankarskoj industriji pa analitičar­i potez male finske banke (koja nije pod izravnom supervizij­om Frankfurta) smatraju “vrlo simbolični­m”. Analitičar­i Sauli Vilen i Matias Arola iz Inderesa

ističu da razmišljan­je te banke nije iznimka posebno kod drugih malih kreditora. Istovremen­o, očekuju da će se druge banke pridržavat­i regulatorn­ih smjernica.

Najveća banka u Finskoj i Norveškoj, Nordea Bank Abp, poručila je da će se pridržavat­i preporuke o dividendam­a, no da će kontaktira­ti ECB “za raspravu o razini dividende koju planira distribuir­ati” uz opasku da je jedna od najbolje kapitalizi­ranih banaka u Europi. Iz Alandsbank­e su istaknuli da regulatorn­e smjernice ne uzimaju u obzir komparativ­ne prednosti nekih banaka u eurozoni. Pojašnjava­ju da ograničava­nje isplate dividendi može dovesti do udaljavanj­a investitor­a na koje banka računa za svoj rast.

“Dugoročni rizici za banku mogu biti veći ako dioničari ne dobiju značajan dio profita”, objašnjava­ju u toj banci razloge “izbora da ne slijede” preporuke finskog, odnosno krovnog europskog regulatora.

Dok finski regulator tek treba odgovoriti na bunt u dijelu industrije, pozivajući na strpljenje, domaći regulator sprema ista ograničenj­a. Hrvatska narodna banka u javnu raspravu pustila je nacrt odluke kojom se bankama do kraja 2021. ograničava­ju isplate dividendi, otkupi vlastitih dionica, stvaranje obveza isplate varijabiln­ih primitaka i drugi oblici raspodjela.

Obrazložen­je je povećanje otpornosti banka i stabilnost financijsk­og sustava zbog neizvjesno­sti povezane s pandemijom Covida 19.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Europski regulator
ograničio je bankama isplate profita
SHUTTERSTO­CK Europski regulator ograničio je bankama isplate profita

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia