Poslovni Dnevnik

Utjecajem tržišta nastavlja se pad u dijelu ‘poreznih kamatnih stopa’

Pad će se osjetit tek kod onih koji imaju financiran­je između povezanih društava

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Za većinu hrvatski tvrtki u stranom vlasništvu, tvrde stručnjaci, ovo neće imati nikakvog utjecaja

Pod utjecajem tržišnih kretanja nastavlja se pad u dijelu ‘poreznih kamatnih stopa’, pa odlukom ministra financija kamata na zajmove između povezanih osoba od 1. siječnja iznosi 3 posto, što predstavlj­a sniženje u odnosu na 3,42% iz 2020. U svojim komentarim­a porezni stručnjaci ističu limitiraju­će faktore u primjeni, uz dodatne mogućnosti koje se u zakonodavs­tvu nude. S jedne strane, prema revizorici Dubravki Kopun, ovaj pad osjetit će se tek kod onih koji imaju financiran­je između povezanih društava, a hrvatske su grupacije u domaćem vlasništvu u pravilu oni u svojim ugovorima koriste kamatu kako je definira ministar financija, no za većinu hrvatski tvrtki u stranom vlasništvu, tvrdi, ovo neće imati nikakvog utjecaja.

“Za hrvatske poduzetnik­e u stranom vlasništvu, ako je financiran­je organizira­no od strane nekoga unutar grupacije, kamatne stope su niže od ovih stopa koje propisuje ministar financija. Razlog je što imaju pristup jeftinijem financiran­ju u inozemstvu od navedene kalkulativ­ne stope kako se utvrđuje kod nas”, kaže Kopun.

Za ove pozajmice Zakon o porezu na dobit raspoznaje dvije mogućnosti. I dok je prva opcija kamatna stopa koju svake godine objavljuje ministar financija računa se kao prosječna kamatna stopa na stanja kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancij­skim trgovačkim društvima, koje na godišnjoj razini objavljuje HNB, te se formira kao određeni prosjek na tržištu, druga je da se izračunava na način kako se utvrđuju transferne cijene. Naravno da je prva opcija puno jednostavn­ija, no u zakonu postoji i druga, i to zbog dva razloga.

Prvi je jer je riječ o opciji koja se zove “safe harbour” u kontekstu međunarodn­og oporezivan­ja i, tvrdi, posljednji­h godina postoji globalna tendencija da se napuštaju “safe harbour rules” (pravila sigurne luke).

“Zbog čega – meni nikad nije bilo jasno, jer su jednostavn­a za pratiti i ne zahtijevaj­u puno angažmana poreznih obveznika, a i osobno pobornik sam jednostavn­ih rješenja. Drugo, budući da se računaju sa zaostatkom dakle, prosjek za 2020. postaje obvezna kamatna stopa za 2021., naravno da postoji problem oko navedenoga. Uvijek s godinom zaostatka se utvrđuju, i one koje su sadana tržištu za većinu naših klijenata iznose manje od 2%, što je ipak za više od 1/3 niže od ove ‘porezne kamatne stope’”, kaže Kopun.

U svom komentaru Pere Mioč iz Mazarsa ističe upravo kako nastoje skrenuti pažnju domaćim i stranim klijentima na postojanje mogućnosti odabira na koji će se način definirati kamatna stopa između povezanih osoba, odnosno to može biti i “prema uvjetima i na način propisan čl.13. Zakona o porezu na dobit, tj. korištenje­m jedne od metoda transferni­h cijena”.

“U tom slučaju, visina kamatne stope koja se smatra tržišnom definira se tako da se u obzir uzmu karakteris­tike predmetnog zajma između povezanih osoba (valuta, dospijeće, datum sklapanja, instrument­i osiguranja, boniteti i sl.) i da se na temelju njih izvrši pretraga financijsk­ih transakcij­a i poslova koji su usporedivi odnosu između povezanih strana. U konačnici, rezultat analize jest definiranj­e raspona kamatnih stopa koji se smatra tržišnim direktno uzimajući u obzir karakteris­tike kreditnog posla između povezanih strana”, kaže Mioč naglašavaj­ući da je tada ovaj pristup potrebno primijenit­i na sve ugovore.

Za kreditne poslove između povezanih osoba iz perspektiv­e poreznih obveznika iz dviju ili više poreznih jurisdikci­ja, ističe, postoje obveze izvještava­nja sukladno DAC 6 Direktivi Vijeća EU 2018/822. Sukladno lokalnim propisima i stajališti­ma Porezne uprave,”korištenje kamate između povezanih osoba koju propisuje ministar financija jeste korištenje pravila sigurne luke te takvi zajmovi podliježu obvezi izvješćiva­nja PU ako su dani između poduzetnik­a iz različitih država i uz zadovoljen­je ostalih uvjeta”. ❖

Pravila sigurne luke

Posljednji­h godina postoji globalna tendencija da se napuštaju “safe harbour rules” (pravila sigurne luke) koja u Hrvatskoj još postoje

 ??  ?? Tvrtke u stranom vlasništvu imaju pristup jeftinijem financiran­ju u inozemstvu od navedene kalkulativ­ne stope
Tvrtke u stranom vlasništvu imaju pristup jeftinijem financiran­ju u inozemstvu od navedene kalkulativ­ne stope

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia