Poslovni Dnevnik

Grad preuzima Autobusnu postaju Zenica, 82 radnika ostaje bez posla

Računi Autobusne postaje, koja je izuzeta iz vlasništva tvrtke Zenicatran­s, blokirani su godinu dana

-

Prema planu Gradske uprave Zenica postaja će biti iznajmljen­a te će putnici ponovno moći koristiti usluge autobusnog prijevoza

Gradsko povjerenst­vo preuzima Autobusnu postaju Zenica, a 82 radnika JKP Zenicatran­sprijevoz putnika u stečaju bit će poslana na Zavod za zapošljava­nje, najavio je u izjavi za Fenu Samir Sunulahpaš­ić, stečajni upravitelj te tvrtke.

Autobusna postaja, koja je zbog nedostatka goriva i novca blokirana još 31. prosinca 2019. godine, bit će prema planu Gradske uprave Zenica iznajmljen­a pa će putnici ponovno moći koristiti usluge autobusnog prijevoza. “Iako to nije moj posao, jer po zemljišnim knjigama postaja nije u vlasništvu tvrtke i ne ulazi u stečajnu masu, bio sam nazočan sastanku u Gradskoj upravi koja želi utvrditi stanje te postaju predati novom korisniku.

Grad je još 2018. godine izuzeo postaju, a je li to bilo zakonito ili ne odlučivat će sud. Gradonačel­nik Fuad Kasumović ponovno mi je obećao da će iz gradskog proračuna uplatiti novac za isplatu naknade za nezaposlen­e, čime će radnici moći ostvariti pravo na svoj novac”, rekao je Sunulahpaš­ić.

Godinu dana bez plaće

On ističe kako je, nakon što je Općinski sud u Zenici 21. prosinca otvorio stečaj te ga imenovao stečajnim upravitelj­em, planirao radnike na Zavod za zapošljava­nje uputiti još 31. prosinca prošle godine.

Po zakonu o stečajnom postupku to se mora obaviti u roku od 60 dana. “Radnicima sam obećao da ćemo platiti te obveze, kako bi oni odmah po prijavi na zavod imali pravo na naknadu. Ovisno o godinama staža, radnici će imati pravo na primanje naknade za nezaposlen­e između tri i 24 mjeseca.

Da bi stekli te uvjete potrebno je uplatiti 29.000 KM (oko 14,8 tisuća eura), što je obećao izmiriti Grad”, kaže Sunulahpaš­ić.

Radnici, uz razlučne vjerovnike Poreznu upravu FBiH te Upravu za indirektno oporezivan­je BiH, spadaju u viši isplatni red za isplatu plaća i doprinosa. “Pravo da se namire imat će svi radnici u posljednje tri godine. Međutim, radnicima su isplaćene neto plaće i doprinosi za 2018., kao i neto plaće za 2019. godinu, ali je ostalo da im se uplate i doprinosi na plaću za petšest mjeseci. Za prošlu godinu nisu im plaćene ni plaće niti doprinosi”, ističe Sunlahpaši­ć.

Uništena gradska imovina

On objašnjava da su računi tvrtke blokirani na iznos oko 5,9 milijuna KM (oko 3 mil. eura), te smatra da će ukupna potraživan­ja, s kojima će 24. ožujka ove godine izaći na izvještajn­oispitno ročište na Općinskom sudu Zenica, iznositi oko 10 milijuna KM (oko 5,1 mil. eura). Tvrtka ima u vlasništvu zemljište i objekte u naselju Šljivik te 68 voznih jedinica i tri automobila. Nada se da će, nakon prodaje imovine iz stečajne mase, biti dovoljno novca da se namire i radnici. S druge strane, gradonačel­nik Kasumović na službenoj internet stranici Gradske uprave Zenica ističe kako je uništena imovina Grada te da su pokradeni brojni predmeti.

“Osnovano je povjerenst­vo s inženjerim­a, pravnicima, ekonomisti­ma i građevinar­ima koje će preuzeti Autobusnu postaju i utvrditi stvarno stanje”, dodao je Kasumović. No Sindikat Zenicatran­sprijevoza putnika Kantonalno­m tužiteljst­vu Zeničkodob­ojskog kantona podnio je kaznenu prijavu zbog nezakonito­g izuzimanja postaje iz vlasništva tvrtke, o čemu se tek očekuje tužiteljsk­a odluka.

Sindikat podnio kaznenu prijavu

Sindikat Zenicatran­s-prijevoza putnika u stečaju tužiteljst­vu Zeničko-dobojskog kantona podnio je kaznenu prijavu zbog izuzimanja postaje iz vlasništva tvrtke

 ?? PD ?? Ovisno o godinama staža radnici će imati pravo na primanje naknade za nezaposlen­e između
tri i 24 mjeseca
PD Ovisno o godinama staža radnici će imati pravo na primanje naknade za nezaposlen­e između tri i 24 mjeseca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia