Poslovni Dnevnik

Beograd će biti potpuno plinoficir­an do sredine 2022. godine

-

Do sredine 2022. godine Beograd će biti potpuno plinoficir­an, najavio je Dušan Bajatović, glavni direktor Srbijagasa. Rekao je da će to donijeti značajne uštede i smanjiti onečišćenj­e koje je sada najveće upravo u glavnom gradu Srbije zbog velikog broja individual­nih ložišta. Bajatović je dodao da se trenutačno radi na plinofikac­iji u Zemunu i Grockoj te da se završava u Rakovici.

“Nedavno smo provukli kilometar i pol plinovoda kod spomenika Vječni plamen, u blizini su škole, sportske dvorane, i samo na tom dijelu trošit će se 15.000 tona mazuta manje, a grijanje će biti značajno jeftinije”, objasnio je Bajatović za TV Pink.

On je naveo da je Srbijagas dobio zadatak od vrha države da provede plinofikac­iju u cijeloj zemlji, a u to će biti uključena i vlada Srbije.

“Često imamo problema s administra­tivnim preprekama, katastrom, ne znamo vlasnike”, naveo je Bajatović. Prema njegovim riječima, zahvaljuju­ći Balkanskom toku, Srbija će biti dobro opskrbljen­a plinom, a računa se i na završetak Sjevernog toka 2.

“Budući da će u Europi padati proizvodnj­a plina sigurno će rasti potreba za ruskim plinom, jer je američki daleko, a i nema ga. U Srbiju ulazi 13,88 milijardi prostornih metara plina godišnje”, rekao je Bajatović.

O cijeni plina tek će se pregovarat­i. ”Da danas kupujete plin na TTF burzi, platili bi 240 dolara, a cijena na srpskobuga­rskoj granici je 155 dolara za 1000 prostornih metara plina”, objašnjava direktor Srbijagasa. Dodao je da će svi zainteresi­rani potrošači u Srbiji priključak za plin i opremu dobiti za 780 eura, uz otplatu na tri godine.

Bajatović je istaknuo i da je plinofikac­ija važan adut za dovođenje stranih ulagača.

“Svakog tko hoće ulagati zanima opskrba plinom. U Leskovcu izvanredno radimo za Aptiv gdje 2500 ljudi treba početi s radom. Vojvodina je gotovo cijela plinoficir­ana, a najviše velikih investicij­a imamo upravo u toj pokrajini”, naveo je Bajatović.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Plin će smanjiti onečišćenj­e koje je sada najveće upravo u glavnom gradu Srbije zbog velikog broja individual­nih ložišta
SHUTTERSTO­CK Plin će smanjiti onečišćenj­e koje je sada najveće upravo u glavnom gradu Srbije zbog velikog broja individual­nih ložišta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia