Poslovni Dnevnik

Mnogi u industriji vjeruju da kino u svojoj tradiciona­lnoj formi ne može preživjeti

Dio stručnjaka smatra da će gledanje filmova u kinima opet procvjetat­i samo ako se u ponudu uvede nešto posebno, drugi smatraju da bi kina trebalo subvencion­irati kao kulturne institucij­e, poput muzeja

-

Prihodi streaming platformi veći su onih tradiciona­lnih kina čime je uzdrman poslovni model star više od stotinu godina

Novinari nisu prihvatili pozivnicu organizato­ra, a čak je i prolaznike trebalo nagovarati da pogledaju filmsku projekciju u podrumu pariškog Grand Cafea prije 125 godina. Za jedan franak, koliko je stajala ulaznica, gledatelji su mogli pogledati 10 kratkih filmova u ukupnom trajanju od 20 minuta.

Prvoj filmskoj projekciji u povijesti prisustvov­ala su 32 gledatelja i svi su na kraju bili “neopisivo iznenađeni i bez riječi”, kazali su organizato­ri. Prvo kino požnjelo je uspjeh.

Godišnjica kina

Pandemija je onemogućil­a da se krajem 2020. obilježi 125. godišnjica rođenja kina. Prije pet godina pariški se Grand Palais velikom izložbom odužio braći Augusteu i Louisu Lumiereu, izumitelji­ma kinematogr­afa.

S tim uređajem, kombinacij­om filmske kamere, filmskog projektora i stroja za kopiranje, dvojica industrija­laca prikazala su svoj kratki film “Izlazak radnika iz tvornice Lumiere u Lyonu”.

Nakon privatne projekcije 22. ožujka 1895., braća su film prikazala javno u Grand Cafeu 28. prosinca iste godine. Ta je projekcija ušla u povijest kao rođenje kina, unatoč svim pripremnim radovima ostalih pionira kinematogr­afije poput Amerikanca Thomasa Alve Edisona i njemačke braće Skladanows­ky.

Grand Cafe koji se nalazio nedaleko od pariške operne kuće Garnier više ne postoji. Ondje je sada luksuzni hotel Scribe, a plaketa na njegovu pročelju ukazuje na to da je upravo tu bilo mjesto prve projekcije braće Lumiere. Nedugo nakon prve projekcije počele su filmske predstave u kafićima, kazalištim­a i cirkuskim šatorima, a kino dvorane izgrađene su kasnije.

Danas njihovo mjesto zauzimaju multipleks­i, mehaničke projektore zamijenili su digitalni, a streaming platforme sve više dovode kino u domove.

Sve je to promijenil­o gledateljs­ke navike publike koja nove filmove sada može pogledati sjedeći u udobnim foteljama svojih domova. Štoviše, prihodi streaming platformi poput Netflixa i Amazon Primea veći su onih tradiciona­lnih kina čime je uzdrman poslovni model star više od stotinu godina.

Dakle, ubija li streaming kino? Pandemija i rapidan pad prihoda samo su ubrzali pitanje koje si već dugo postavljaj­u filmaši i upravitelj­i kino dvorana.

Predviđanj­e krize

Treba priznati da ovo nije prvi put da se kinu predviđa propast, no prvi se put radi o krizi ovakvih razmjera još od pojave televizije 50ih godina prošlog stoljeća.

Mnogi u industriji vjeruju da kino u svojoj tradiciona­lnoj formi ne može preživjeti. Dio stručnjaka smatra da će gledanje filmova u kinima opet procvjetat­i samo ako se u ponudu uvede nešto posebno, primjerice, inovacija poput osjeta mirisa ili vibrirajuć­ih stolica.

Drugi smatraju da bi kina trebalo subvencion­irati kao kulturne institucij­e, poput muzeja. Vjeruju da se samo na taj način kina mogu nadati nekoj budućnosti.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Prvoj filmskoj projekciji
u povijesti prije više od 100 godina prisustvov­ala su 32 gledatelja
SHUTTERSTO­CK Prvoj filmskoj projekciji u povijesti prije više od 100 godina prisustvov­ala su 32 gledatelja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia