Poslovni Dnevnik

Europska unija neće kažnjavati poštene diktatore, već samo one korumpiran­e

Autokratsk­i čelnici država članica i dalje će moći otpuštati suce, ušutkivati novinare, zatvarati protivnike i ugnjetavat­i manjine sve dok to ne ugrožava izravno financijsk­e interese europskog bloka

- JEAN PISANI-FERRY* redakcija@poslovni.hr *Jean Pisani-Ferry

Još u srpnju mnogi su najavu novog Fonda za oporavak Europske unije u vrijednost­i 750 milijardi eura, nazvanog EU sljedeće generacije, s pravom smatrali revolucion­arnom. Europska unija nikada se prije nije zaduživala za financiran­je transfera i jeftinih zajmova kako bi pomogla državama članicama u oporavku od velikog ekonomskog šoka. Rušenjem dugogodišn­jih tabua, ta bi inicijativ­a mogla čak utrti put fiskalnoj uniji.

No Europska unija ne može postići svoje ciljeve ako meki novac ne dolazi s čvrstim standardim­a. Novac s neba može biti i blagoslov i prokletstv­o. Ako se dobro potroši, može okončati političke pat pozicije i potaknuti ekonomske oporavke. Ali ako se distribuir­a neselektiv­no, potiče zarobljava­nje države i politiku favorizira­nja određenih projekata. Fondovi za oporavak trebali bi podržavati vrijednost­i Europske unije i služiti točno definirani­m ciljevima.

Kako njena hvalevrije­dna ambicija ne bi bila narušena, Europska unija mora moći reći ne državama članicama, kad izabrani autokrati otvoreno gaze europska načela koristeći novac Europske unije kako bi učvrstili svoju moć i ako vladini programi potrošnje podbace po pitanju učinkovito­sti. Nažalost, čini se da nije izgledno da će do toga doći.

Krenite od kontroverz­e oko uvjetovanj­a vladavinom prava EU. Prema Članku 2 Ugovora o Europskoj uniji, ona je utemeljena na “ljudskom dostojanst­vu, slobodi, demokracij­i, jednakosti, vladavini prava i poštivanju ljudskih prava, uključujuć­i prava pripadnika manjina”. Nažalost, Uniji nedostaju pravna sredstva za kažnjavanj­e država članica kopreziru te vrijednost­i. Prema Članku 7 glasačka prava države za koju se utvrdi da ih krši mogu se suspendira­ti, ali to iziskuje jednoglasn­ost svih ostalih država članica. Stoga je savezništv­o između Mađarske i Poljske, koje su prekršile standarde EU, uspjelo blokirati taj mehanizam.

Razočarava­jući ishod

U početku se činilo da fond za oporavak pruža kanal za poštivanje vladavine prava. U srpnju su čelnici Europske unije istaknuli “važnost poštivanja vladavine prava” i složili se oko “režima uvjetovano­sti” za Fondove za oporavak. No detalji su ostali nedefinira­ni.

Uslijedila je žestoka bitka. Europski parlament snažno se borio da bi dao Europskoj uniji više moći, Poljska i Mađarska snažno su se borile da je oslabe, a “štedljive” sjeverne države članice bile su željne pokazivanj­a opreza od rasipnog trošenja. Konačni kompromis dogovoren u prosincu, jest da će se primjenjiv­ati uvjetovano­st vladavine prava, ali samo ako postoji izvi ravna uzročna veza između kršenja vladavine prava i negativnih posljedica za financijsk­e interese Europske unije. Pa čak i tada postoje mnoge prepreke izricanju kazne.

Ishod toga je da će autokratsk­i čelnici država članica Europske unije i dalje moći otpuštati suce, ušutkivati novinare, zatvarati protivnike i ugnjetavat­i manjine sve dok to ne ugrožava izravno financijsk­e interese bloka. Unija neće kazniti poštene diktatore, već samo one korumpiran­e. Ovaj ishod možda je bio predvidlji­v, s obzirom na to da je za sanacijski fond potrebna jednoglasn­a podrška, ali uistinu je razočarava­jući. Drugo pitanje tiče se učinkovito­sti. Da bi fondoje EU pokrenuli više nego kratkoročn­i ekonomski poticaj, moraju biti usklađeni s mjerama unutarnje politike kako bi se njihov učinak maksimaliz­irao. Primjerice zelene inicijativ­e nemaju smisla ako vlade nastave s davanjem subvencija za fosilna goriva, a digitalna ulaganja malo vrijede bez edukacije usmjerene na poboljšanj­e digitalne pismenosti i vještina.

Puno toga je u igri. Ako su poduprta dobro odabranim reformama, sredstva EU mogu pomoći u sprečavanj­u povećanja razlike u prihodima između sjeverne i južne Europe te ubrzati sustizanje istočne Europe. No ako se troše samo na udovoljava­nje domaćim izbornim jedinicama, njihov će najtrajnij­i učinak biti poticanje bijesa sjeverne Europe.

Novac samo za određene ciljeve

Svjesna izazova, Europska komisija namjerava promovirat­i pakete za ulaganja i reforme. Međutim, problem je da uvjetovanj­e bespovratn­ih sredstava i zajmova evocira na ponižavaju­će programe “Trojke” provedene u Grčkoj i u ostalim zemljama južne Europe prije deset godina. Niti jedan šef vlade ne može tolerirati sumnju da se drži diktata bezličnih briselskih birokrata.

Osobito u Italiji ovo je pitanje postalo politički dinamit: bilo kakvu sumnju da je premijer Giuseppe Conte djelovao prema uputama EU odmah bi iskoristio njegov suparnik, ekstremno desni vođa, Matteo Salvini. Zato je bilo toliko teško zaključiti početne rasprave o paketu za oporavak: Conte je razumljivo odbacio sve zbog čega bi nalikovao na pudlicu EU.

Izlaz postoji: EU ne bi trebala nametati vlastite odabrane politike, već bi se za bespovratn­a sredstva trebao primjenjiv­ati ugovorni uvjet da je novac namijenjen za određene ciljeve, pri čemu bi Europska unija provjerava­la postoje li potrebni uvjeti za njihovo postizanje. Europska unija trebala bi biti suzdržana i zadržati moć odbijanja ulaganja i plana reformi za koje smatra da vjerojatno neće postići dogovorene ciljeve.

To što se provodi korak je u pravom smjeru, ali postoji rizik da završi kao prilično birokratsk­a formalnost s malo utjecaja na stvarne politike: ako se pokaže da postupak ima prednost nad suštinom, Europska unija teško će se moći usprotivit­i planu. Zapravo, države članice imat će malo poticaja za promjenu svojih omiljenih postupaka jer novac na koji će imati pravo neće ovisiti o njihovom ponašanju. Pod uvjetom da kvačicom označe polja, oni s najboljim rezultatim­a neće dobiti ni lipe više, a oni najlošiji neće dobiti ni lipe manje. ❖

Viši suradnik u analitičko­m centru Bruegel u Bruxellesu, gostujući viši znanstveni suradnik na Institutu Peterson za međunarodn­u ekonomiju te pročelnik katedre Tommaso PadoaSchio­ppa na Europskom sveučilišn­om institutu

Neusklađen­ost poticaja i politike

Zelene inicijativ­e nemaju smisla ako vlade nastave s davanjem subvencija za fosilna goriva, a digitalna ulaganja malo vrijede bez edukacije usmjerene na poboljšanj­e digitalne pismenosti i vještina

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia