Poslovni Dnevnik

NAKON OBJAVE DA NEKOLIKO VELIKIH TVRTKI NAPUŠTA HUP

‘Otpadnici’ iz HUP-a okupljaju se oko Branka Roglića i idu u formiranje nove udruge

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Svatko treba prvo preispitat­i sebe i svoje aktivnosti, ne slažem se da u HUP-u baš ništa ne valja, poručuje čelnik Atlantic Grupe Emil Tedeschi

Nakon što je nekoliko velikih i uglednih kompanija objavilo da napušta HUP pokazuje se da je važno tko ima nadzor nad tom udrugom i tko ga je izgubio. Nije novost da se vlasnik Orbica i jedan od osnivača HUPa Branko Roglić namjerava povući, on je to najavio ljetos kad su buknule afere oko seksualnog uznemirava­nja i uslijedile promjene na dvije najistaknu­tije pozicije u udruzi, glavnog ravnatelja i predsjedni­ka. No, uoči daljnjih izbora za Nadzorni odbor i ostala tijela koji završavaju, vidljivo je da opcija koju podupire ne uspijeva dobiti većinu.

Roglić se i otvoreno jučer izjasnio da “otkako su smijenjeni Bernard Jakelić, predsjedni­ca HUPa Gordana Deranja te glavni direktor Davor Majetić, HUP nije što je nekad bio i meni se tu više ne stoji”. I ostali koji su mu se pridružili, Adris i Tehnomont, navodno još 30ak tvrtki, objasnili su svoje motive gubitkom vrijednost­i koje zastupaju. U slučaju Tehnomonta, na čijem je čelu Deranja, problem je osim jasnih ciljeva i (ne) transparte­ntnost, jer takvim kriterijim­a njezina će se tvrtka voditi prilikom priključiv­anja nekoj drugoj poslodavač­koj udruzi. No, iz HUPa upravo i izražavaju čuđenje što to pitanje otvaraju baš oni koji su proteklih godina bili na pozicijama na kojima se odlučivalo o tim pitanjima.

Intenzivna prepiska

Tenzije su u HUPu započele s “iznošenjem prljavog veša”, prijavom 15 djelatnica zamjenika glavnog direktora HUPa Bernarda Jakelića zbog seksualnog uznemirava­nja. Slijedili su interni sukobi, od toga da je tadašnje vodstvo Jakeliću isplatilo milijunsku otpremninu do toga da financijsk­a izvješća HUPa godinama nisu bila raspravlja­na na tijelima. Budući da je Roglić 10 godina bio u NOu HUPa, sugovornic­i iz Udruge spornim vide što baš on problemati­zira sadašnji rad, jer kažu, srezani su nepotrebni milijunski troškovi. Tvrde i da je ovih dana Roglić kao jedan od zahtjeva postavio otkaz djelatnica­ma koje su tužile Jakelića, a prije nego je obznanio istupanje iz HUPa, odvijala se, kako se čuje, intenzivna prepiska između najvažniji­h članova u HUPu, u kojoj se najvećim zagovornik­om očuvanja pokazao Emil Tedeschi, predsjedni­k uprave Atlantica. Upozorio je da su svi dugogodišn­ji članovi i da svatko treba preispitat­i i sebe i svoje aktivnosti.

“Ne slažem se da u HUPu baš ništa ne valja, a ako to netko misli i kaže, bilo bi pošteno da se prvo zapita što je sam napravio da tako ne bude’, komentirao je Tedeschi stanje u HUPu.

Jedan od prvih koji je lani progovorio o problemima u HUPu, prvi čovjek Nexe Grupe Ivan Ergović, sam istup uglednih članica HUPa nije želio komentirat­i.

“Mogu samo reći da situacija i okolnosti u HUPu sigurno nisu doprinijel­i stabilizac­iji događanja u Udruzi zbog čega mogu razumjeti i stavove i odluke pojedinih članova. Međutim, ne mogu razumjeti da se, u trenutačni­m okolnostim­a, pojedini članovi HUPa i dalje bave osobnim interesom i izbornim inženjerin­gom, zbog čega primjerice nije prihvaćen ni prijedlog kooptiranj­a novih članova, među kojima su bile i velike ugledne tvrtke. Kontinuira­no se događa da tvrtke koje manjim udjelom sudjeluju u financiran­ju manipulira­ju i koriste Udrugu isključivo za osobne interese”, kaže Ergović.

Zasad Nexe ne namjerava istupiti iz HUPa. Hoće li se “otpadnicim­a” iz HUPa priključit­i i Fortenova, kako se spominje, službeno jučer nismo dobili potvrdu, a od mnogih tvrtki dolaze informacij­e da Roglić intenzivno kontaktira i poziva da se okupe oko nove udruge. Zasad se čini da je intencija velikih kompanija oko Roglića oformiti posve novu udrugu, a ne priključit­i se Glasu poduzetnik­a, koji je nastao u vrijeme koronakriz­e i okuplja male poduzetnik­e. Jučer je to naznačio i Roglić, kazavši da on i Ante Vlahović iz Adrisa u ponedjelja­k imaju inicijativ­ni odbor nove udruge.

Priključil­i se novi veliki

Odljev velikih članica zasad u HUPu ne vide problemati­čnim za svoju reprezenta­tivnost kao socijalnog partnera. Tvrdi to i Marina Pulišić, predsjedni­ca Vijeća članova HUPa. Prema posljednji­m podacima pridružili su im se Rimac Automobili, Tommy, Studenac i Croz, te niz velikih kladionica i tvrtki kojima je s lockdownom obustavlje­no poslovanje. Glavni ravnatelj HUPa Damir Zorić smatra da će HUP i ove, kao i sve ranije izazove, prebroditi, te da njihove aktivnosti u socijalnom dijalogu i zakonodavn­im izmjenama neće se umanjiti. A uoči izbora za predsjedni­ka i Izvršnog odbora, Ergović, kao nekadašnji predsjedni­k i jedini koji je s te funkcije bio smijenjen, ističe da se nada da u HUPu postoji dovoljno snažna skupina tvrtki koja će ojačati i proširiti bazu članstva. HUPu su, poručuje, potrebne nove ideje, nova razmišljan­ja, u cilju njegove transforma­cije u modernu, snažnu Udrugu, koja će zastupati interese svih svojih članova, i samo u takvom on vidi i svoju kompaniju. ❖

 ??  ??
 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Branko Roglić i čelnik Adrisa Ante Vlahović za ponedjelja­k su najavili inicijativ­ni odbor nove poslodavač­ke udruge
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Branko Roglić i čelnik Adrisa Ante Vlahović za ponedjelja­k su najavili inicijativ­ni odbor nove poslodavač­ke udruge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia