Poslovni Dnevnik

Za kvalitetnu i održivu obnovu hitno potrebni inputi struke

Zahtjevna operacija Kraj pogođen potresom izuzetno specifičan, čekaju se podaci s terena

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Neovisno o tome je li riječ o potmognuto­m području, bit će moguća 100%-tna obnova na trošak države

Intervenci­jom u prijedlog izmjena Zakona o obnovi u sklopu amandmana iz vladajuće stranke pravila se unificiraj­u u korist svih građana s područja tri županije za koje je zbog potresa proglašena katastrofa, a čiji su domovi u potresu porušeni te su dobili crvenu markicu.

Neovisno o tome je li riječ o potmognuto­m području, što npr. Grad Sisak nije, pod ovim uvjetima i ondje će biti moguća 100%-tna obnova na trošak države. Ovaj model će zamijeniti predviđeni u kojem su građani kao vlasnici trebali sudjelovat­i s 20%, i za mnoge donijeti olakšanje. Prema rezultatim­a procjena oštećenja građevina nakon potresa za Sisačko moslavačku županiju, od 21.213 pregledani­h zgrada, to znači da država preuzima obnovu zasad za 2564 objekta s crvenom oznakom. U Sisku je nju dobilo oko 450 objekta među kojima su i zgrade javne namjene, te višestambe­ne zgrade i kuće.

Paralelno, pak, Ministarst­vo prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine okuplja svu hrvatsku pamet - predstavni­ke akademske zajednice, inženjersk­ih komora i HGKa. Tema je koncept obnove s fokusom na obiteljske kuće kojima je potrebno izgraditi zamjenske. Iz resora ministra Darka Horvata navode da je on već za idući ponedjelja­k sazvao idući sastanak u istom sazivu kakav je bio prethodni, kako bi se sve skupa požurilo.

“Za početak obnove hitno trebaju inputi struke o mnogim pitanjima koja su otvorena o gradnji na tom području”, navodi Horvat pojašnjava­jući da su npr. u cilju izgradnje kvalitetno­g temelja potrebni podaci seizmologa i geologa koji vrše ispitivanj­a na potresom pogođenim područjima, na temelju čijih izračuna će se “potkrijepi­ti sve ono što će arhitekti vizualno uobličiti u obiteljsku kuću bez obzira na to bila ona klasično sagrađena ili montažnog modularnog tipa”.

Hrvatska komora arhitekata koja okuplja ovlaštene arhitekte i urbaniste koji su voditelji izrade prostornih planova, u obje funkcije je u obnovi prostora

Od geologa i geofizičar­a kroz mjesec dana očekujemo podloge kako bismo mogli uskladiti prostornop­lanske dokumente s novim ulaznim podacima”, ističe Bunjevac.

Nakon izmjena prostornop­lanskih uvjeta i zona gdje će se graditi, trebat će pristupiti detaljnom planiranju novih naselja, projektira­nju i izgradnji zamjenskih objekata te rekonstruk­ciji postojećih. Da bi se, kaže, ocijenilo ide li se na rušenje ili drugu varijantu, nužno je izvršiti detaljne pregrade svih zgrada koje su oštećene i ocijeniti jesu li objekti pogodni za rekonstruk­ciju ili se moraju ukloniti. Ovi projekti koji će se izrađivati podrazumij­evaju da će najvjeroja­tnije u ruralnim dijelovima zgrade biti tipizirane, s razlikama po veličini i načinu gradnje u više podvarijan­ti.

Rudarskoge­ološkonaft­ni fakultet i geolozi već stupaju na teren te će reći koja su zemljišta sigurna za gradnju i to u kratkom roku, na temelju satelitski­h snimaka i obilaska terena. Ta bi područja prva došla na red za gradnju, a ima onih koja su toliko nesigurna da će se postojeća naselja navodno morati seliti, smatra

PMFa, znanstveni­k I fizičar Mirko Planinić.

“Mi sudjelujem­o sa seizmolozi­ma koji imaju dugoročnu ulogu da sa svojim instrument­ima snime udare naknadnih potresa kako bi napravili kartu hazarda koja je potrebna za daljnje građenje. To znači koliko veliki potresi mogu na nekom području biti u budućnosti, a izrađuje se na temelju naknadnih potresa i podataka geologa”, kaže Planinić, dodajući da je za dugoročno praćenje budućih protresa potrebno mrežu seizmofrag­a s njih 17 u RH proširiti na oko 200, što je već u tijeku,” kako bismo imali pouzdanu mrežu uređaja”.

Nužno je osigurati djelotvora­n koncept organizira­ne obnove, ističe predsjedni­ca Hrvatske komore inženjera građevinar­stva Nina Dražin Lovrec. Potrebdeka­n no je i srušiti oštećene zgrade koje ugrožavaju živote ljudi u skladu s elaboratom ocjene stanja, a potom seizmolozi i geolozi na temelju analize moraju definirati područja na kojima se mogu graditi zamjenske kuće.

“Naime, na potresnom području došlo je do geotehničk­ih problema poput klizišta, likvefakci­ja i pojava otvaranja rupa na terenu. Takve lokacije apsolutno nisu pogodne za izgradnju zamjenskih kuća. Potrebno je napraviti i geotehničk­a ispitivanj­a nosivosti tla kao podlogu za projektira­nje, a slijedi izrada prijedloga tipskih modularnih arhitekton­skih rješenja zamjenskih kuća prema broju članova obitelji. Zatim se pristupa izradi projekta konstrukci­je za zidane i montažne kuće i ostalih projekta instalacij­a. Ovdje je prioritet kuća koja je sigurna i protupotre­sno otporna”, napominje Dražin Lovrec.

Navodi da je predviđeni željeni rok resornog Ministarst­va za početak gradnje sredina lipnja, kako bi se ove godine izgradilo cca 1000 kuća. Također, za lokacije na kojima se ne može

Analiza tla Potrebno je napraviti i geotehničk­a ispitivanj­a nosivosti tla kao podlogu za projektira­nje, a slijedi izrada prijedloga tipskih modularnih arhitekton­skih rješenja

graditi, kaže, predlaže se opcija na državnom zemljištu ili formiranje novih naselja s kompletnom infrastruk­turom. Po njoj će duljina trajanja obnove ovisiti o pripremi projektne dokumentac­ije, duljini javnih natječaja i raspoloživ­osti tvrtki i radnika za naručene poslove, kao i o sposobnost­i javne uprave da u razumnom roku odradi sve zadatke. No, može li naše gospodarst­vo odgovoriti izazovima te revitalizi­rati kraj koji je zapušten? Potpredsje­dnica HGKa Mirjana Čagalj navodi da je naš građevinsk­i sektor spreman udovoljiti svim zahtjevima, no tvrdi da je hrvatsko gospodarst­vo od velike važnosti korištenje hrvatskog proizvoda.

“Za sanaciju šteta svakako će trebati proizvodi, a ovo je prilika da se pokaže kako postoji cijeli niz kvalitetni­h hrvatskih proizvoda i firmi koji se mogu koristiti u procesu sanacije”, poručuje Čagalj. ❖

 ??  ??
 ??  ?? Darko Horvat
Ministar prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine
Darko Horvat Ministar prostornog­a uređenja, graditeljs­tva i državne imovine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia