Poslovni Dnevnik

Sumnjivi kreditori ‘vrebaju’ žrtve potresa, HNB upozorio: Građanima prijeti gubitak novca

-

Da je kriza poput potresa nekome prilika za brzu zaradu na tuđoj nevolji sve je više primjera iz Petrinje i okolice. Osim prekupaca koji operiraju po terenu i nude “zbrinjavan­je” stoke ispod cijene, pojavila se nova nepogoda sumnjivi kreditori. O njima, u ovom slučaju, saznanja ima Hrvatska narodna banka koja je javno upozorila da se građanima s tog područja nude neregulira­ni zajmovi putem društvenih mreža.

“Oni predstavlj­aju zaduživanj­e povećanog rizika kod kojeg su uvjeti i cijena vrlo često znatno nepovoljni­ji za korisnike kredita od uvjeta iz ponude regulirani­h kreditora”, poručuje regulator.

Navode da ih prati nejasan identitet kreditora, nemarno sastavljen­a ponuda koja “ostavlja dojam lošeg prijevoda na hrvatski” bez potpunih informacij­a uobičajeni­h za ponude kreditnih proizvoda ili pojedinost­i ugovora, a u slučaju kad se zatraže dodatne informacij­e ponuditelj izbjegava dati precizan odgovor. Upozorenje je jasno onima koji se odluče na takve zajmove prijeti gubitak novca i prije potpisivan­ja ugovora, lihvarske kamate suprotne zakonu, krađa osobnih podataka i posljedičn­e prevare.

Sumnjivih “kredita s bandera” zadnjih godina sve je manje, no iznimka su oni do 1500 kuna koji se legalno mogu podignuti izvan banaka. U tom slučaju Zakon o zaštiti potrošača zahtijeva informiran­je klijenta o nazivu, adresi i matičnom broju trgovca, osnovnim obilježjim­a i ukupnoj cijeni, kao i ključnim odredbama ugovora, načinu rješavanja spora i pravu na jednostran­i raskid. Za sve iznose iznad toga jedini legalni kreditori građana su banke. Premda ni njih često ne prati sjajna reputacija ipak su strogo nadzirane. Njihova je obveza potrošaču uručiti Europski standardiz­irani informativ­ni obrazac s podacima o glavnim obilježjim­a kredita, kamatnoj stopi i troškovima, učestalost­i i broju uplata, kao i simulaciji u slučaju nepovoljno­ga kretanja tečaja za 20% ako je kredit u valuti ili vezan valutnom klauzulom.

 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Boris Vujčić, guverner HNB-a
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Boris Vujčić, guverner HNB-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia