Poslovni Dnevnik

Končarovih 100 godina: ‘Sadašnjost održiva, a budućnost perspektiv­na’

-

Unedjelju 24. siječnja Končar grupa će proslaviti 100 godina svojeg postojanja, a što je bio povod da tvrtka jučer predstavi javnosti svoju slavnu prošlost, održivu sadašnjost te perspektiv­nu budućnost.

Kako je pojasnio Goran Kolak, predsjedni­k Uprave Končara, koji je lani na toj pozicij nakon 21 godine zamijenio Darinka Baga, Končar 100. rođendan slavi kao regionalni lider u području elektroind­ustrije te jedan od najvećih hrvatskih izvoznika.

“S ponosom mogu reći da smo u 100 godina poslovanja isporučili svoje proizvode i usluge na gotovo 130 tržišta diljem svijeta. Isporučili smo 400.000 transforma­tora raznih vrsta, naponskih nivoa i snaga na sve kontinente, izgradili i revitalizi­rali 375 hidroelekt­rana, proizveli i revitalizi­rali 700 generatora te proizveli i isporučili 180 niskopodni­h tramvaja i vlakova“, rekao je Kolak.

Dodao je kako je Končar grupa tijekom 2020., unatoč teškim uvjetima poslovanja uzrokovani­m globalnom pandemijom, uspjela zadržati svoje poslovanje na visokoj razini, s procijenje­nim prihodom od prodaje proizvoda i usluga od gotovo tri milijarde kuna, što je šest posto više od prihoda ostvarenog godinu ranije. “Prošla godina za nas je bila prekretnic­a koja nam je pokazala koliko znači imati kvalitetan sustav koji djeluje i u trenucima najveće krize. Lani smo ostvarili i neke od svojih najvećih uspjeha: Končar – Mjerni transforma­tori su napravili iskorak u proizvodno­m asortimanu te za kupca u SADu isporučili devet transforma­tora za vlastito napajanje trafostani­ca naponskog nivoa 525 kV i snage 250 kVA. To su ujedno najveći transforma­tori koje je Društvo dosad proizvelo te među najvećima na svijetu tog tipa”, ističe Kolak.

Tu su još i najveća solarna elektrana SE VIS nazivne snage 3,5 MW za koju je Končar isporučio opremu. U javnosti je možda i najviše odjeknuo prvi izvor Končarevih tramvaja i to u Latviju gdje će biti isporučeno ukupono 12 tramvaja, a što će biti neprocijen­jiva referenca za slične poslove. Lani je također otvoreno i perspektiv­no tržište Ujedinjeni­h Arapskih Emirata.

 ??  ?? Gordan Kolak, predsjedni­k Uprave: Za nas je 2020. bila prekretnic­a koja je pokazala koliko znači imati kvalitetan sustav koji djeluje i u najvećoj krizi
Gordan Kolak, predsjedni­k Uprave: Za nas je 2020. bila prekretnic­a koja je pokazala koliko znači imati kvalitetan sustav koji djeluje i u najvećoj krizi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia