Poslovni Dnevnik

Slovenija posljednja u regiji krajem ovog tjedna otvara svoja skijališta

Puštanjem u rad zimskih centara, koje svake godine posjećuje i velik broj hrvatskih građana, Slovenija će se pridružiti Srbiji, BiH i Crnoj Gori gdje se zimska turistička sezona prilično dobro odvija

-

U devet od 12 regija slovenskih regija, onima s boljom epidemiolo­škom slikom, od subote će skijališta ponovno raditi, a skijati mogu oni s negativnim testom na koronaviru­s

Zahvaljuju­ći poboljšanj­u epidemiolo­ške situacije u većini Slovenije uskoro se, uz određene uvjete, otvaraju skijališta, objavila je slovenska vlada. U devet od 12 regija, onima s boljom epidemiolo­škom slikom, od subote će skijališta ponovno raditi, a skijati mogu oni s negativnim testom na koronaviru­s, potvrdio je nakon sjednice premijer Janez Janša. Otvaranjem skijaških centara, koje svake godine posjećuje i velik broj hrvatskih građana, Slovenija će se pridružiti ostalim zemljama regije gdje se zimska turistička sezona prilično dobro odvija, a cijene se nisu značajnije promijenil­e. Tako je, prema tvrdnjama Georgija Genova, direktor Uduženja hotelijera i restorater­a Srbije Hores, zanimanje turista za zimovanje i odmor na planinama u Srbiji veliko.

“Ima rezervacij­a od strane gostiju iz regije jer su ukinuti obvezni PCR testovi za građane Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovin­e. Očekujemo oko 20.000 gostiju dnevno do kraja sezone”, rekao je za Politiku Vladimir Živanović, direktor Turističke organizaci­je Zlatibor.

Bugari na Staroj planini

Iako na toj planini ima oko 5000 kreveta u hotelima, većina gostiju boravi u privatnom smještaju. I na Staroj planini gdje su skijaške staze otvorene tek 10. siječnja ne nedostaje posjetitel­ja.

Kako kaže Goran Karadžić, v. d. direktora JP

Stara planina, trenutačno je najviše gostiju iz Bugarske, a riječ je uglavnom o građanima s dvojnim državljans­tvom.

“Kapaciteti resorta Stara planina od 500 kreveta puni su. Od 2. siječnja uveli smo mjeru prema kojoj gosti moraju dostaviti negativan test na koronaviru­s ili test koji dokazuje da su bolest prebolili, a bit će omogućeno i testiranje”, kaže Karadžić. I skijališta na planinama u BiH rade punim kapaciteto­m, a najviše je domaćih skijaša, dok ih je manji broj iz susjednih zemalja, navode Nezavisne novine. U Olimpijsko­m centru Jahorina ističu da su gotovo svi smještajni kapaciteti popunjeni. “Gosti najviše stižu iz naše zemlje, ali i iz Hrvatske, Srbije, Crne Gora i Slovenije”, rekli su iz OC Jahorina, dodajući da je ukupan promet povećan za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Na Jahorini je od početka sezone skijalo gotovo 79.000 skijaša, što je u odnosu na prethodnu godinu sedam posto manje. Zahvaljuju­ći dobroj organizaci­ji i pripremi staza povećao se broj vožnji za dva posto”, objašnjava­ju iz OC Jahorina. I iz Centra Vlašić ski na Babanovcu potvrđuju da su zadovoljni sezonom, te da su domaći gosti najbrojnij­i, uz manji broj skijaša iz Hrvatske.

U BiH najviše domaćih posjetitel­je Skijališta na planinama u BiH rade punim kapaciteto­m, a najviše je domaćih skijaša, dok ih je manji broj iz susjednih zemalja

Na Kupresu 50% gostiju manje

Iz Ski kraljice s Kupresa, omiljenog skijališta za goste iz Dalmacije, kažu da zbog pandemija nisu očekivali dobru sezonu, ali da su ugodno iznenađeni trenutačno­m situacijom. Međutim, nezadovolj­ni su popunjenoš­ću smještajni­h kapaciteta, jer je broj gostiju 50 posto manji u odnosu na prošlu godinu. Skijališta u Crnoj Gori također rade, ali im prijeti zatvaranje jer se mnogi posjetitel­ji ne pridržavaj­u mjera zaštite od koronaviru­sa. Zatvaranje bi predstavlj­alo turističku katastrofu, ocijenili su predstavni­ci tog sektora na sastanku u Privrednoj komori i pozvali građane da strogo poštuju mjere u cilju sprečavanj­a širenja koronaviru­sa.

“Dođe li do zatvaranja posebno bi bilo pogođeno gospodarst­vo Kolašina, Žabljaka, Rožaja, Nikšića i Berana budući da je skijanje pokretač poslovnih aktivnosti u zimskoj sezoni”, rekao je Miloš Popović, direktor Skijališta Crne Gore. U međuvremen­u, skijalište Savin kuk na Žabljaku bilježi najveću posjećenos­t u posljednji­h pet godina. Kako kažu za Dnevne novine, zbog zatvaranja granica domaći turisti bili su prisiljeni odmor provesti u zemlji. “Uz njih, gostiju iz drugih država nema, osim Rusa koji žive u Crnoj Gori”, rekao je za Dnevne novine Milutin Tomić, direktor Turističko­g centra Durmitor.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia