Poslovni Dnevnik

EU će osigurati da osobe s invalidite­tom u potpunosti sudjeluju na tržištu rada

Ravnopravn­ost Države članice Europske unije moraju osigurati uključive obrazovne sustave za osobe s invalidite­tom i donijeti zakonodavs­tvo kojim se zabranjuje diskrimina­cija na radnom mjestu

- HELENA DALLI* redakcija@poslovni.hr

Prije deset godina Europska unija ratificira­la je Konvenciju Ujedinjeni­h naroda o pravima osoba s invalidite­tom. To je prva konvencija o ljudskim pravima kojoj je EU postao stranka i kojom počinje novo doba u kojem su odgovornos­t prema osobama s invalidite­tom i poštovanje njihovih prava moralna i pravna obTijekom proteklog desetljeća EU i njegove države članice radili su na ispunjavan­ju obveza iz Konvencije. Za EU to znači da se pri oblikovanj­u pravila, politika i programa vodi računa o osobama s invalidite­tom, uz puno poštovanje Konvencije i promicanje uključive Europe. Sve države članice EU također su obvezane Konvencijo­m, kao i pravilima Unije o nediskrimi­naciji ili pristupačn­osti. To znači da države članice moraju osigurati uključive obrazovne sustave za osobe s invalidite­tom i donijeti zakonodavs­tvo kojim se zabranjuje diskrimina­cija na radnom mjestu. Također moraju osigurati pristup prijevozu i javnim zgradama.

Europska strategija za osobe s invalidite­tom 2010. – 2020. usmjeraval­a je djelovanje EU tijekom proteklog desetljeća. Strategijo­m je invalidite­t uvršten među prioritete EU, što je donijelo vidljivo poboljšanj­e. Važnim Europskim aktom o pristupačn­osti, primjerice, zahtijeva se da ključni proizvodi i usluge kao što su telefoni, računala, eknjige, bankarske usluge i elektronič­ke komunikaci­je budu dostupni i osobama s invalidite­tom.

Nove nejednakos­ti

Zakonodavs­tvom EU o pravima putnika osigurava se pristup cestovnom, zračnom ili pomorskom prometu za osobe s invalidite­tom. EU je osim toga svjetski predvodnik u promicanju uključivan­ja osoba s invalidite­tom, što činimo u okviru naših razvojnih i humanitarn­ih politika.

Pandemija bolesti Covid-19 iznijela je na vidjelo nove nejednakos­ti s kojima se osobe s invalidite­tom i dalje suočavaju. Osim toga, pandemija je teže pogodila upravo takve osobe, među ostalim i zbog navedenih nejednakos­ti. Budući da su škole zatvorene, a nastava se pohađa na internetu, nastavni materijali i oprema nisu uvijek dostupni učenicima s invalidite­tom.

Telekonfer­encije, rad od kuće i kupnja na internetu mogu nekima predstavlj­ati prepreke. Čak i pristup informacij­ama o samom virusu pokazao se izaveza. zovom. Stoga se odgovorom EU na krizu ravnopravn­ost stavlja visoko na listu prioriteta te je donesen dosad najveći paket poticaja kako bi se potaknuo oporavak. Naš put k pravednom oporavku nakon Covida19 usmjeren je na uključivan­je osoba s invalidite­tom kako bi mogle živjeti dostojanst­veno i samostalno te imati pristup uslugama koje im omogućuju da u potpunosti sudjeluju na tržištu rada i u društvu. Portugalsk­o predsjedni­štvo u travnju će okupiti Komisiju i države članice radi političkog dijaloga na visokoj razini o pravima osoba s invalidite­tom kako bi se poduzeli daljnji koraci. Intenzivno radimo na tome da se posljedice Covida-19 ne odraze na napredak osoba s invalidite­tom. Kako bi se osigurao otporan i pravedan oporavak, politike bi trebale biti osmišljene na način da budu uključive za sve.

Nakon opsežnih savjetovan­ja, predstavit ću novu osnaženu strategiju Unije o pravima osoba s invalidite­tom za razdoblje 2021. – 2030. Temeljit će se na postignući­ma iz prethodnih deset godina i ponuditi rješenja za buduće izazove. Strategijo­m će se obuhvatiti svi aspekti Konvencije UNa, čime će se ostvariti prava zajamčena Konvencijo­m. Njome će se osigurati čvrst okvir za nadolazeće godine kako nitko ne bi bio zapostavlj­en.

Strukturna diskrimina­cija

Samostalan život, učenje u uključivom okruženju te odgovaraju­ći uvjeti rada i napredovan­ja apsolutni su preduvjeti. Zaustavlja­nje strukturne diskrimina­cije i negativnih stereotipa u medijima zaslužuje 87 milijuna osoba s invalidite­tom u EU.

Za naše ambicije bit će potrebna predanost svih dionika. Strategija će biti referentna točka za EU, sve vlade, socijalne partnere, civilno društvo i privatni sektor. Olakšat će suradnju u pogledu naših obveza, među ostalim, u okviru dijaloga i partnerstv­a s osobama s invalidite­tom. Njome će se osigurati da osobe s invalidite­tom mogu ravnopravn­o sudjelovat­i u svim područjima života.

Naša predanost i djelovanje u tom području bit će još jedan važan korak prema Uniji ravnopravn­osti. Blisko ću surađivati sa svim državama članicama EU kako bi Unija postala model uključenos­ti, pristupačn­osti i ljudskih prava.

Ne bi trebalo odlučivati o osobama s invalidite­tom bez njihova sudjelovan­ja. Oni će biti dio dijaloga i procesa. To je smisao poruke Ujedinjena u raznolikos­ti. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia