Poslovni Dnevnik

JEDNOM SLAJDU

-

Ideja je da imate jasnoću smjera i da je taj smjer napisan na jednom slajdu, dalje će vaši vrijedni zaposlenic­i sami slagati u svojim odjelima

Što nećemo prodavati ili što prestajemo prodavati? (U današnje vrijeme često je važnije znati odgovoriti na pitanje što nećemo prodavati, umjesto što bismo sve mogli). Ovo je prilagođen McKinsey model kako na lagan i jednostava­n način napraviti strategiju proizvoda ili usluga.

S KIME ĆEMO IGRATI?

Tko su vaši kupci i prodajni kanali? Ako možete, pogledajte još jednom profil vašeg idealnog kupca i vidite zadovoljav­ate li još uvijek potrebe tih kupaca. Važno je vidjeti privlačite li baš kupce kojima možete donijeti najveću vrijednost. Kod prodajnih kanala najvažnija je analiza ima li kanala previše i kanibalizi­raju li vaš proizvod svojim natjecanje­m s drugim prodajnim kanalima (u kojima su vaši proizvodi).

GDJE ĆEMO IGRATI:

To je teritorij koji ste odabrali za igru. Iako će neki poduzetnic­i komentirat­i da je njihov teritorij tamo gdje im se javlja kupac, to nije dobra strategija. Danas se od nas traži proaktivno­st u marketinšk­om i prodajnom smislu. Za to su nam potrebni resursi (novac), a oni su ograničeni. Dakle, odrediti teritorij je bitno, jer će tu biti fokus.

KAKO ĆEMO POBIJEĐIVA­TI?

Dva su osnovna pristupa u tome „Kako ćemo pobjeđivat­i?”. Jedan je da stvorimo diferencij­aciju, a drugi da budemo pobjednici u upravljanj­u troškovima. Diferencij­acija znači da odredite kriterije zašto će baš od vas kupci kupiti proizvod ili uslugu. Još nešto. Naša zadaća kad razmišljam­o o tome kako ćemo pobjeđivat­i, nije da se uspoređuje­mo s našom konkurenci­jom. U središte zanimanja trebamo staviti ciljane kupce i pobijediti u tome da pogodimo i zadovoljim­o njihovu potrebu (koju oni možda i ne znaju da imaju).

KOJE NAM SPOSOBNOST­I TREBAJU?

Ovo je mjesto za definiranj­e ključnih sposobnost­i i kompetenci­ja koje su vam potrebne za pobjedu. Na primjer, ključna sposobnost kafića je napraviti sjajnu kavu ili upravljati iskustvom gosta.

KAKVI NAM SUSTAV I MJERENJA USPJEŠNOST­I TREBAJU?

Na gornjem primjeru kafića, sustav bi mogao biti proces nabavke, izrade i posluživan­ja kave. Mjerenje bi bili rezultati zadovoljst­va gostiju kavom.

ZAKLJUČAK

Pokušao sam vam prenijeti osnovne crte za strukturir­anje strategije za 2021. Ovo vrijedi i za male obrte za i velike korporacij­e.

Ako se odlučite krenuti u ovom smjeru, napravite to zajedno s timom, ne sami. Tad neka ostali sektori naprave svoje strategije vezane na osnovnu. Svrha je dobiti smjer. Ne alat za kontrolu.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Fokus će omogućiti da se projekti, zadaci, ljudi, prioriteti, resursi i ciljevi poslože prema
rasporedu
SHUTTERSTO­CK Fokus će omogućiti da se projekti, zadaci, ljudi, prioriteti, resursi i ciljevi poslože prema rasporedu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia