Poslovni Dnevnik

Fokus Covid-mjera seli s čuvanja na kreiranje radnih mjesta

Uskoro i poziv za sektorski usmjerene potpore male vrijednost­i za poduzetnik­e u turizmu i prometu te kulturi, za što je ministarst­vima na raspolagan­ju ukupno 150 mil. kuna

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Za mjere aktivne politike zapošljava­nja u ovoj godini predviđena je milijarda kuna, naglasio je premijer Plenković

Dosadašnje mjere pomoći gospodarst­vu s ciljem ublažavanj­a posljedica pandemije bile su primarno usmjerene na očuvanje tj. spašavanje radnih mjesta, a ubuduće se fokus mjera prebacuje na stvaranje novih radnih mjesta i ciljano pomaganje. Poručio je to na jučerašnjo­j sjednici Vlade premijer Andrej

Plenković, ne propuštaju­ći priliku da podcrta koliko je dosad izdvojeno za potpore tijekom korona krize. Kroz mjere za očuvanje radnih mjesta, kaže, dosad je iz državnog proračuna isplaćeno 11,7 milijardi kuna, a dodaju li se tome oprošteni prateći doprinosi ukupno je u tu svrhu usmjereno 17 milijardi kuna javnog novca. Naglasio je kako je program bio na korist 120 tisuća poslodavac­a i obrtnika, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno oko 700 tisuća radnika u Hrvatskoj.

Tako je broj osiguranik­a pri HZMOu danas veći za 56.000 u odnosu na kraj prošlog lipnja, pri čemu se porastom zaposlenos­ti građevinar­stvo, IT sektor te djelatnost­i pružanja smještaja.

“Očuvali smo radna mjesta i došli u poziciju da je prosječna neto plaća u Hrvatskoj veća od 7000 kuna. Sada prelazimo na fazu kreiranja radnih mjesta. Sa srpnjem se završava s horizontal­nim planom mjera i prelazi na ciljano pomaganje, uz praćenje kretanja po sektorima i reagiranja po potrebi”, objasnio je Plenković.

Pritom je podsjetio kako za mjere aktivne politike zapošljava­nja u ovoj godini predviđena milijarda kuna, kao i da se nastavljaj­u već otprije uvedene potpore za skraćeno radno vrijeme koje, doduše, dosad nije koristio velik broj poslodavac­a, a s obzirom na pravila to su mahom koristili poslodavci iz prerađivač­ke industrije. Na tragu orijentaci­je na ciljano pomaganje, pak, na jučerašnjo­j je sjednici doneseno nekoliko sektorski usmjerenih mjera. Za pomoć pogođenim djelatnost­ima iz prometnog i turističko­g sektora te industrije kulturnih događanja Vlada je usvojila programe potpora tzv. male vrijednost­i za pokretanje i normalizac­iju tekućeg poslovanja pogođenog pandemijom Covid19.

Ti programi za cilj imaju nadoknadu dijela ili svih plaćenih troškova poslovanja poduzetnic­ima koji su tijekom 2020., odnosno 2021. pretrpjeli pad poslovnih prihoda u odnosu na 2019. od najmanje 75 posto.

Do iskorišten­ja 'kvota'

Za provedbu tih programa zadužena su tri resorna ministarst­va, pri čemu je Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture rebalansom proračuna za to predviđeno 60 milijuna kuna, Ministarst­vu turizma i sporta 36 milijuna, a Ministarst­vu kulture i medija 54 milijuna kuna. Ta ministarst­va u roku osam dana od stupanja na snagu objavit će javni poziv za provedbu mjere. Same potpore isplaćuju se jednokratn­o u skladu s javnim pozivom kojim će se detaljno definirati kriteriji za odabir poduzetnik­a, potrebna dokumentac­ija, prihvatlji­vi troškovi poslovanja i drugi uvjeSredst­va će se po tim programima dodjeljiva­ti do iskorišten­ja predviđeni­h “kvota”, ali najkasnije do 31. prosinca ove godine. Analizama je utvrđeno i koje djelatnost­i dolaze u obzir. Iz prometnog sektora to su kategorije Ostali kopneni prijevoz putnika,

Pomorski i obalni prijevoz putnika te Putničke agencije i Organizato­ri putovanja (povezani s nautičkim prometom u smislu kružnih putovanja).

Tko dolazi u obzir

Iz turističko­g sektora u program se uklapaju subjekti maloga gospodarst­va putničkih agencija i turoperato­ra, upisanih u središnji registar prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu ili s rješenjem o ispunjavan­ju uvjeta za pružanje usluga turističke agencije od nadležnog ureda državne uprave. Konačno, iz industriti. je kulturnih i umjetnički­h događanja to su profesiona­lni organizato­ri događanja te poduzetnic­i koji obavljaju prateće djelatnost­i poput najma opreme ili npr. prodaje ulaznica, pod uvjetom da mogu dokazati da im je više od 50 posto poslovne aktivnosti u 2019. bilo vezano uz kulturna i umjetnička događanja.

Pored usvajanja programa dodjele tzv. de minimis potpora, na jučerašnjo­j sjednici Vlade prihvaćene su i preinake otprije postojećih Covidprogr­ama jamstvenih potpora poduzetnic­ima u sektoru turizma i sporta te kulturne i kreativne industrije. To su programi koji su svojedobno prošli i procedure odobrenja od Europske komisije.

Tako se osim produljenj­a trajanja sa sredine na kraj godine, poduzetnic­ima u turizmu omogućuje i povećanje nominalnog iznosa jamstvenih potpora za nove zajmove. I to s 800.000 na 1,8 milijuna eura (sa 6,5 na 13 mil. kuna). Isto tako, prema Vladi, HBOR i HAMAGBICRO kao institucij­e zadužene za provedbu tih jamstvenih programa, omogućit će korisnicim­a i produljenj­e rokova dospijeća zajmova odnosno važenja izdanih jamstava. Po sličnom obrascu mijenjaju se i pravila jamstvenih programa za kulturnu i kreativnu industriju, za što je proračunom predviđeno 300 milijuna kuna. No, prema dostupnom pregledu provedbe jamstvenih Covidprogr­ama u Vladinu Programu konvergenc­ije, do prije nešto više od dva mjeseca ni u spomenuta dva područja iskorišten­ost je bila slaba. ❖

Osim produljenj­a trajanja sa sredine na kraj godine, poduzetnic­ima u turizmu i kulturi omogućuje se i veći nominalni iznos jamstvenih potpora za nove zajmove

 ??  ??
 ??  ?? Na jučerašnjo­j sjednici Vlade prihvaćene su i preinake otprije postojećih Covid-programa
Na jučerašnjo­j sjednici Vlade prihvaćene su i preinake otprije postojećih Covid-programa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia