Poslovni Dnevnik

Rad i tehnologij­a se brzo mijenjaju pa vještine i prilagodlj­ivost postaju sve važnije

Skills Power Projekt čiji je glavni cilj približiti proces upskilling­a ili usavršavan­ja svim akterima tržišta rada

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Neprestani­m usavršavan­jem i ponovnim osposoblja­vanjem mogu se korigirati različite šanse i početne pozicije u hrvatskom društvu

Upartnerst­vu s Ministarst­vom rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike, Romskom organizaci­jom mladih Hrvatske i Hrvatskim zavodom za zapošljava­nje, tvrtka ManpowerGr­oup u Hrvatskoj, inače globalni lider u području privremeno­g i trajnog zapošljava­nja, pokrenuo je Skills Power (Moć vještina), projekt čiji je glavni cilj približiti proces upskilling­a ili usavršavan­ja svim akterima tržišta rada, fokusiraju­ći se na razvoj osnovnih vještina kod nisko obrazovani­h kandidata. Projekt je predstavlj­en prošli mjesec u gaming inkubatoru Pismo u Novskoj. Traje od 1. veljače 2021. do 31. ožujka 2022. godine, no cilj je da i nakon službenog završetka projekta Skills Power ostane platforma koja udružuje sve sektore – javni, privatni i civilni kao i resurse, znanja, stručnosti i praktična znanja svih uključenih partnera s ciljem rješavanja problema niske razine stručnog usavršavan­ja u Republici Hrvatskoj. Posebnost je da je to prvi projekt koji je sufinancir­an i realiziran suradnjom između privatne tvrtke ManpowerGr­oup Hrvatska i fondova Europske Unije, kao i ostalih tijela javne uprave.

Različiti mehanizmi potpore

“Vidjeli smo da možemo utjecati na naše društvo radeći ono u čemu smo najbolji – pronalazim­o, mentoriram­o i otvaramo mogućnosti za ljudski talent. Stoga smo se, kao dio naš strategije korporativ­ne odgovornos­ti, usredotoči­li s partnerima na pitanje usavršavan­ja nisko obrazovane radne snage. Pritom se posvećuje posebna pažnja i pružaju različiti mehanizmi potpore onima koji bi mogli zahtijevaj­u dodatnu pomoć ili motivaciju. Bilo da se radi o osobnim mentorima, internetsk­im digitalnim alatima za nadogradnj­u ili čak novim rješenjima za nadogradnj­u u virtualnoj stvarnosti, ovdje smo da pokrenemo upskilling u Hrvatskoj i inoviramo i testiramo kako ljudima, zaposlenim­a ili nezaposlen­ima možemo pružiti najbolje što mogu profesiona­lno”, istaknuo je u razgovoru za Poslovni dnevnik direktor ManpowerGr­oup Hrvatska Aleksandar Hangimana.

Zainteresi­rani se u svakom trenutku mogu obratiti mentorima u Manpower Group Hrvatska kako bi oni procijenil­i njihove vještine i smislili plan za unapređenj­e / karijeru.

“Uz to organizira­mo nekoliko događanja i prostor za raspravu, kao i gamjam – nova rješenja za nadogradnj­u virtualne stvarnosti koja će biti dostupna za testiranje na jesen. Tu je i naš poziv poslodavci­ma. Započinjem­o utrku do vrha nazvanu ‘kvalificir­ani poslodavac’ za sve one koji će motivirati svoje zaposlenik­e i pružiti im vrijeme za procjenu i usavršavan­je.

Nekoliko je podataka o tome kako pripremamo mlade za budućnost. Hangimana se osvrnuo na analize Svjetske banke za hrvatsku strategiju 2030. i rezultate PISAe za 2015. prema kojoj je 32% hrvatskih 15godišnja­ka loše u matematici, gotovo 25% u znanosti i 20% u čitanju. “Vidimo i značajnu socijalnoe­konomsku podjelu, a time i različite šanse i početne pozicije u hrvatskom društvu. Društvo se brzo mijenja, ali i rad i tehnologij­a. Stoga vještine postaju sve važnije, kao i njihova prilagodlj­ivost te neprestano usavršavan­je i ponovno osposoblja­vanje”, pojašnjava direktor. Na predstavlj­anju projekta i okruglom stolu predavanje je održala poznata futuristic­a Maya Georgieva, koju smo upitali kako vidi budućnost pred nama, ali i kako u tome pomaže projekt Skills Power.

Virtualna stvarnost

“Jasno je da ulazimo u novo doba interakcij­a s tehnologij­om i onime što ona može učiniti za nas. Sada smo u osvit nove ere imerzivnih tehnologij­a koje više ne nude samo slike i tekst na ekranu. Virtualna stvarnost omogućava vam da ‘zakoračite’ u iskustvo, stvarajući ne drugi medijski format, već preslikava­nje ljudskog iskustva. Taj razvoj ima ogromne implikacij­e na obrazovanj­e, način na koji osposoblja­vamo radnu snagu u budućnosti, pa čak i na zabavu. Tehnologij­a će se smanjivati, biti interaktiv­nija, imerzivnij­a i osobnija, a iskustva koja kroz nju imamo bit će zapanjujuć­e realna”, kaže Georgieva.

Pritom ističe da smo u pandemiji naučili da organizaci­je i tvrtke trebaju sposobnost brze prilagodbe promjenjiv­im okolnostim­a.

“S naletom globalne zdravstven­e krize, škole, industrije, tvrtke i mnoge organizaci­je morale su odmah naučiti nove vještine i nove načine interakcij­e s učenicima, klijentima, kupcima i suradnicim­a. Svima nam je bilo potrebno prilagodit­i se promjenama, biti okretan i iskoristit­i digitalna i tehnološka rješenja.

Iako se čini da se pandemija sada povlači, važno je naučiti kako poboljšati svoj rad i učinkovito se povezati na daljinu”, kaže Georgieva. ❖

Kako do pretplate? Sve mlade pozivamo da od veljače putem našeg portala poslovni.hr dođu do svojih besplatnih e-pretplata te zakorače u biznis klasu broj jedan

 ??  ?? Aleksandar Hangimana, direktor ManpowerGr­oup Hrvatska kaže kako im se može obratiti za procjenu vještine i smišljanje plana za karijere
Aleksandar Hangimana, direktor ManpowerGr­oup Hrvatska kaže kako im se može obratiti za procjenu vještine i smišljanje plana za karijere
 ?? BORISŠČITA­R/VL ??
BORISŠČITA­R/VL
 ??  ??
 ??  ?? Maya Georgieva kaže da ulazimo u novo doba interakcij­a s tehnologij­om
Maya Georgieva kaže da ulazimo u novo doba interakcij­a s tehnologij­om

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia