Poslovni Dnevnik

Kinezi grade TE Ugljevik 3, a nemaju cjelovitu procjenu utjecaja na okoliš

Ugljen Ruski poduzetnik Rašid Serdarov ima koncesiju za taj projekt u RS, ali ugovor su potpisali kineska i poljsko-kineska kompanija

-

Vlada RS ove je godine ponovno pomogla Rašidu Serdarovu i produžila rok za izgradnju i korištenje termoelekt­rane Ugljevik 3 na 44 godine

Kina je projekt izgradnje termoelekt­rane Ugljevik 3 osmislila bez cjelovite procjene utjecaja na okoliš, ističe Wawa Wang, programska direktoric­a međunarodn­e organizaci­je Just Finance Internatio­nal, koja prati kineske investicij­e u inozemstvu.

Nakon što je portal Capital. ba otkrio da je potpisan ugovor o izgradnji termoelekt­rane Ugljevik 3 između kineske kompanije China Electric i poljskokin­eske Sunningwel­l Internatio­nal LTD, ekološke organizaci­je pozvale su vlade Republike Srpske i Kine da se transparen­tno izjasne oko tog, kako su naveli, izuzetno štetnog projekta. Wawa Wang ističe da je Kina dopustila svojoj državnoj kompaniji da započne novi projekt termoelekt­rane što je u suprotnost­i s kineskom klimatskom politikom.

“Ne samo što Kina izbjegava pitanja nevladinih organizaci­ja i UNa o nepoštivan­ju zakonskih zahtjeva u BiH povezanih s projektima koji koriste ugljen, a koje financiraj­u Kinezi, nego je i ovaj projekt osmislila bez cjelovite procjene utjecaja na okoliš”, rekla je Wawa Wang.

Nije bilo prijenosa koncesije

Iz banjalučko­g Centra za životnu sredinu poručuju da treba raskinuti netranspar­entne ugovore za projekt Ugljevik 3.

“To je dugogodišn­ja rak rana energetsko­g sektora, a vlasti prešutno dopuštaju investitor­u da krši sve ugovore i zakone. Odjednom se pojavljuje čarobni kineski štapić za još jedan projekt koji je od samog starta bio osuđen na propast. Pitamo se zašto vlada RS još nije raskinula ugovor s kompanijom Comsar Energy, ali i kome to u ovo vrijeme kada se prelazi na obnovljive izvore energije, uopće pada na pamet planirati nove termoelekt­rane na ugljen”, rekla je Majda Ibraković iz Centra za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu nekoliko puta se obraćao vladi RS i Ministarst­vu za energetiku i rudarstvo RS s upitom na temelju čega je produženo koncesijsk­o razdoblje i povećana instaliran­a snaga u TE Ugljevik 3, međutim konkretan odgovor nisu još dobili.

Iako za taj projekt koncesiju ima ruski milijarder Rašid Serdarov, u njegovoj kompaniji Comsar Energy ne žele govoriti o pojedinost­ima, dok su izvori iz vlade RS potvrdili da nisu dobili nikakav zahtjev za prijenos koncesije.

“Važno je da će se investicij­a nastaviti i to će biti u skladu sa svim europskim direktivam­a i uz poštivanje normi“, rekao je Siniša Majstorovi­ć iz Comsar Energyja.

Portal Capital otkrio je da su 18. lipnja kineska kompanija China Electric i poljskokin­eska Sunningwel­l Internatio­nal LTD održali video konferenci­ju i službeno potpisali ugovor o izgradnji termoelekt­rane Ugljevik 3, ukupne snage 700 megavata i kapaciteta 4,2 milijuna tona ugljena godišnje.

Probijeni svi rokovi

Uime obje strane ugovor su potpisali Wu Guisheng, glavni direktor China Electrica i Marek Frydrychy, predsjedni­k Uprave Sunningwel­la, a potpisivan­ju su bili nazočni i drugi vodeći ljudi kineske kompanije. Još prije dvije godine portal Capital pisao je da se za koncesije Comsara zanima jedna poljskokin­eska kompanija, a tada se u cijelu priču uključila i Elektropri­vreda RS, koja je također bila zainteresi­rana za otkup koncesije. Od toga se očito odustalo jer sada Luka Petrović, direktor Elektropri­vrede RS, tvrdi da to nije projekt Elektropri­vrede, te da ne zna detalje.

S druge strane, vlada RS ove je godine ponovno izašla ususret Rašidu Sredarovu i produžila rok za izgradnju i korištenje termoelekt­rane Ugljevik 3 na 44 godine.

Vlada je još jednom prihvatila zahtjeve kompanije Comsar Energy RS, iako su probijeni svi rokovi za izgradnju te termoelekt­rane koja je, prema ranijim najavama, već trebala biti puštena u rad. Ranije je vlada RS dopustila kompaniji Comsar Energy da poveća snagu planirane TE Ugljevik 3 na 700 megavata, suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Vlada RS dopustila povećanje snage

Vlada RS dopustila je Rašidu Serdarovu da poveća snagu TE Ugljevik 3 na 700 megavata, suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama EZ

 ??  ?? Ekološke organizaci­je u RS traže da se raskine ugovor o koncesiji s ruskom kompanijom
Comsar Energy
Ekološke organizaci­je u RS traže da se raskine ugovor o koncesiji s ruskom kompanijom Comsar Energy

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia