Poslovni Dnevnik

Rusi pod udarom korone, no u Crnu Goru mogu bez testova i potvrde o cijepljenj­u

Važni gosti Ruski turisti 2019. ostvarili su 29,1% od svih noćenja u Crnoj Gori, a u toj zemlji živi ih više od 20.000

-

Dolazak gostiju iz Rusije ovisit će i o izravnim letovima između dvije zemlje, koji su prošle godine zaustavlje­ni zbog koronaviru­sa, ali još nisu pokrenuti

Sve teža epidemiolo­ška situacija u Rusiji može biti zdravstven­i rizik i za Crnu Goru, posebno u turističko­j sezoni, jer su crnogorske granice potpuno otvorene, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) Halil Duković, liječnik i zastupnik Demokratsk­e partije socijalist­a (DPS).

“Svjedoci smo da se epidemija gotovo nekontroli­rano širi po Rusiji, a naša vlada prioritetn­e turiste traži baš na tom području. Neuobičaje­no je da granice budu potpuno otvorene, da se u Crnu Goru može ući bez ikakvog testiranja ili epidemiolo­loškog dokumenta, što rijetko koja država dopušta”, kaže Duković.

Rusi za ulazak u Crnu Goru od 23. travnja ne trebaju imati negativan PCR test, potvrdu o cijepljenj­u i slične epidemiolo­ške dokumente. Takav prelazak granice je omogućen i građanima zemalja regije, Europske unije, Bjelorusij­e, Ukrajine, Izraela, Švicarske, Moldavije, Norveške i Kazahstana. Iz crnogorsko­g Instituta za javno zdravlje za RSE kažu da prate situaciju u Rusiji, gdje se u posljednje vrijeme bilježi dnevni porast broja zaraženih za više od 20 tisuća.

Lanjski slom turizma

“Epidemiolo­ška situacija u Rusiji prati se i u skladu s njom bit će uređen ulazak u Crnu Goru. O tome će odlučivati nacionalna tijela za borbu protiv Covida19”, kažu iz tog instituta.

Na sjednici vlade 24. lipnja osnovan je novi Savjet za sagledavan­je epidemiolo­ške situacije i njenog utjecaja na ekonomsko stanje u Crnoj Gori, kojeg će voditi premijer Zdravko Krivokapić. Savjet predlaže vladi donošenje odluke o zabrani, odnosno ograničava­nju ulaska u Crnu Goru

osobama koje dolaze iz država s nepovoljno­m epidemiolo­škom situacijom.

Zastupnik Halil Duković smatra da pandemija pred sve vlade turistički­h zemalja postavlja dvojbu što je važnije – dovesti turiste ili sačuvati zdravlje.

“Svaka država štiti svoje stanovništ­vo na određeni način. Hrvatska koja takođe u turizam ulaže puno i očekuje puno, ipak je zadržala neke obveze povezane s pandemijom za sve one koji turistički putuju u tu zemlju”, kaže Duković.

Ruski turisti ostvarili su 29,1 posto od svih noćenja u Crnoj Gori rekordne 2019., kada je Crnu Goru posjetilo 2,6 milijuna turista koji su ostvarili 14,5 milijuna noćenja, a prihod od turizma iznosio je 1,1 milijardu eura. Zbog pandemije lani je zabilježen pad broja turista za oko 83 posto. Dolazak gostiju iz Rusije ovog ljeta ovisit će i o izravnim letovima između dvije zemlje, koji su prošle godine zaustavlje­ni zbog pandemije. Dritan Abazović, potpredsje­dnik crnogorske vlade, pozvao je 15. lipnja ruske vlasti da odobre izravne letove za Crnu Goru.

Besplatni testovi i liječenje

Deset dana ranije, tijekom međunarodn­og ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu 6. lipnja, Jakov Milatović, crnogorski ministar za ekonomski razvoj, također je pozvao ruske turiste da posjete Crnu Goru:

“Rusi mogu posjetiti Crnu Goru kao nekad prije pandemije. Nisu potrebni ni testovi ni vize“, rekao je Milatović.

Zasad, međutim, nema službenih najava o otvaranju izravnih zračnih linija između Rusije i Crne Gore, što je jedan od najvažniji­h uvjeta za masovniji dolazak ruskih turista.

U Ministarst­vu ekonomskog razvoja kažu da su za to ispunjeni svi uvjeti s crnogorske strane, kao što su povoljna epidemiolo­ška situacija u Crnoj Gori i zdravstven­i protokoli za turiste koji predviđaju i besplatno liječenje zaraze koronaviru­som, kao i besplatan PCR test za goste kojima je potreban za povratak u njihovu zemlju.

Rusi su vlasnici brojnih nekretnina na crnogorsko­m primorju, a prema nekim procjenama u Crnoj Gori nastanjeno ih je više od 20.000. Unatoč pogoršanim odmosima između dvije države, ruski turisti nastavili su u nesmanjeno­m broju dolaziti na odmor u Crnu Goru.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Rusi mogu doći u Crnu Goru kao prije pandemije, nisu im potrebni epidemiolo­ški dokumenti niti vize
SHUTTERSTO­CK Rusi mogu doći u Crnu Goru kao prije pandemije, nisu im potrebni epidemiolo­ški dokumenti niti vize

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia