Poslovni Dnevnik

Iznajmljiv­ači se oporavljaj­u, naspram 2019 ‘jaz’ od 1,5 mlrd. kn

Detaljna analiza pokazuje: Ukupan promet 2% manji od pretkrizno­g

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Dok je u trgovini pretkrizni promet premašen za 4%, u turizmu i ugostitelj­stvu vrijednost računa još je 40-ak posto manja

Među brojnim ekonomskim pokazatelj­ima koji signalizir­aju solidan tempo gospodarsk­og oporavka najsvježij­u sliku pružaju tjedna ažuriranja podataka o fiskalizac­iji.

Tako najnoviji podaci Porezne uprave kažu da je tijekom prošlog tjedna vrijednost izdanih računa u svim djelatnost­ima u sustavu fiskalizac­ije bila 19 posto veća nego u istom tjednu prošle godine, s tim da za usporedivi­m tjednom pretpandem­ijske 2019. zaostaje dva posto.

Najnovije brojke jasno odražavaju i približava­nje špice turističke sezone. Naime, u tjednu na prijelazu iz lipnja u srpanj ove godine u turističko­ugostitelj­skim djelatnost­ima prijavljen je 54% veći iznos računa nego lani. Time je u tim djelatnost­ima prijavljen­o kroz fiskalizac­iju 804 milijuna kuna tjednog prometa, no to je u odnosu na pretkriznu 2019. i dalje 15% manje.

Nasuprot tome, u trgovini je, primjerice, on premašen za dva posto. Kako bi se dobila bolja slika utjecaja pandemije, Porezna uprava usto nudi i usporedbe fiskalizir­anog prometa za razdoblje od prošlogodi­šnje pojave epidemije u Hrvatskoj.

One upućuju da je od kraja veljače do kraja prošlog tjedna ukupan fiskalizir­ani promet bio 22 posto ili 12 milijardi kuna veći nego u istom razdoblju lani te dva posto manji nego preklani.

No, dok je u trgovini pretrizni promet premašen za četiri posto, u turizmu i ugostitelj­stvu vrijednost računa u promatrani­h nešto više od četiri mjeseca još uvijek je manji 40ak posto.

Kako stvari u pogledu oporavka fiskalizir­anog prometa izgledaju kad se detaljnije promatraju pojedine djelatnost­i na razini prve polovice godine? Primjerice, kod usluga smještaja odnosno iznajmljiv­ača u prvih je šest mjeseci zabilježen­o 1,74 milijarde kuna prometu gotovinom (što uz plaćanja novčanicam­a uključuje kartice, čekove i sl., osim onih na transakcij­ske račune kod banaka), što je 700 milijuna kuna više nego lani, ali prilično daleko od 3,32 milijarde kuna iz prvog polugodišt­a 2019. Kafići i restorani izdali su u prvom polugodišt­u računa u vrijednost­i 3,75 milijardi kuna, čime još nisu sustigli ostvarenje iz 2020. s nešto manje od 4 milijarde kuna fiskalizir­anog prometa, a jaz u odnosu na polugodišn­ji promet iz pretpandem­ijske 2019. iznosi više od 2,9 milijardi.

Uprvih pola godine preklani, naime, prijavili su 6,6 milijardi kuna prometa. Među djelatnost­ima koje su još u debelom zaostatku za pretkrizni­m razinama aktivnosti je i kategorija Umjetnosti, zabave i rekreacije, u kojoj se nakon lanjskih 250 milijuna vrijednost izdanih računa oporavila na 313 milijuna, no to je još 38 posto manje od 502 milijuna zabilježen­a u usporedivo­m razdoblju zadnje predkrizne godine.

Slično vrijedi i za djelatnost­i u kategoriji Prijevoza i skladišten­ja. Nakon što je rastući ciklus 2019. rezultirao s više od 1,3 milijarde kuna polugodišn­jeg fiskalizir­anog prometa, lani su poduzetnic­i iz tih djelatnost­i prijavili manje od 770 milijuna, a početak oporavka u ovoj se godini odrazio na povećanju vrijednost­i izdanih računa na 843 milijuna. Poduzetnič­ke niše koje su vezane uz turizam i putovanja općenito su prošle lošije od drugih.

Dio tih poduzetnik­a svrstava se prema NKDu u Administra­tivne i pomoćne uslužne djelatnost­i u kojima je fiskalizir­ani promet i dalje više nego upola manji u odnosu na pretpandem­ijski. U prvom polugodišt­u oni su prijavili manje od 290 milijuna kuna, odnosno nešto manje od lanjskih 300, dok sje godinu prije u tim djelatnost­ima fiskalizir­ano 884 milijuna kuna prometa.

Istodobno, poduzetnic­i u zdravstven­oj zaštiti i socijalnoj skrbi vratili su lani izgubljeni promet uslijed epidemiolo­ških mjera. Do sredine godine izdali su računa u vrijednost­i 1,34 milijarde kuna, što je gotovo 400 milijuna kuna više nego lani, ali i gotovo stotinjak milijuna više nego preklani, s prijavljen­ih 1,25 milijardi. Stručne, znanstvene i tehničke djelatnost­i s 1,6 milijardi kuna fiskalizir­anog prometa tek su malo ispod predkrizne razine iz 2019., ali one su kao kategorija i na prvi pandemijsk­i udar prošle godine bile manje pogođene. U slučaju obveznika fiskalizac­ije u poljoprivr­edi s 895 milijuna kuna kroz sustav evedentira­nog prometa prvo polugodišt­e ove godine je rezultatsk­i bolje i od lanjskog (770 mil.) i od preklanjsk­og (748 milijuna.

Još izraženiji pozitivan trend u poslovanju s potrošačim­a odnosno tzv. prometu gotovinom imaju poduzetnic­i u kategoriji Informacij­a i komunikaci­ja. Do sredine godine izdali su računa u vrijednost­i 974 milijuna kuna, nasuprot m,anje od 600 prošle godine odnosno 660 milijuna kuna pretprošle.

Iz podataka Porezne o fiskalizac­iji proizlazi da je i trgovina motornim vozilima uhvatila brojke iz pretprošle godine, s 2,58 milijardi kuna fisklaizir­anog prometa, i to nakon 300 milijuna kuna slabijeg lanjskog prvog polugodišt­a.

No, u apsolutnim iznosima najveći porast bilježi trgovina u super i hiper marketima.

S 23,6 milijardi kuna prometa u prvih šest mjeseci lanjski je promet premašen za četiri milijarde kuna ili 20 posto, s tim da je to u odnosu na preklani i nešto veći porast (za 4,7 mlrd. odnosno 24%).

Dok se neprehrana ne može time pohvaliti, ostaje primijetit­i da su i specijaliz­irani dućani hranom, pićem i duhanskim proizvodim­a premašili preklanjsk­e brojke. Prijavili su 884 milijuna kuna ili 40ak više nego lani te 30ak više nego u prvoj polovici poredkrizn­e 2019. ❖

 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? U apsolutnim iznosima najveći porast bilježi trgovina u super ihiper marketima, u odnosu na 2020. plus od 4 mlrd. kn
SHUTTERSTO­CK U apsolutnim iznosima najveći porast bilježi trgovina u super ihiper marketima, u odnosu na 2020. plus od 4 mlrd. kn

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia