Poslovni Dnevnik

Hrvatsku i wellness turizam može učiniti zemljom posebne energije

Wellness programi postaju dio kulture življenja i goste privlače u destinacij­u cijele godine

- LUCIJA ŠPILJAK lucija.spiljak@poslovni.hr

Wellness kao dio zdravstven­og turizma imat će veliki rast u pogledu usluga vikend relax i postkorona retreat programa

Upandemiji koronaviru­sa porasla je briga o zdravlju, fizičkom i mentalnom, s čime je, između ostalog, i wellness potvrdio titulu jedne od najbrže rastućih grana u svijetu, a s njime i wellness turizam kao podgrana zdravstven­og turizma.

Upravo će za takvim uslugama potražnja rasti dalje, kako smatra Ana Tončić, predsjedni­ca Sekcije wellness turizma pri HGK, suradnica Instituta za turizam i vlasnica tvrtke Vita Vitalis u sklopu koje od 2019. pruža usluge savjetovan­ja u brzorastuć­oj wellness i spa industriji. Pojašnjava nam da ukupna “wellness industrija” obuhvaća široki spektar aktivnosti, počevši od proizvodnj­e opreme i raznog popratnog inventara, preko pripadajuć­e kozmetike pa sve do prometa koji se ostvaruje kroz pružanje wellness usluga.

“Wellness se veže uz mnoga područja ljudskog djelovanja, među kojima su turizam, medicina, arhitektur­a, sport, itd. Glavna uloga wellnessa je briga o zdravlju, tj. održavanje tijela i duha zdravim putem, kondicijom, fizičkom i mentalnom relaksacij­om te očuvanjem unutarnjeg mira”, navodi Tončić, dodajući kako je wellness centar posljednji­h godina u hotelijers­tvu postao “must have” proizvod koji doprinosi dodatnoj vrijednost­i hotela i podizanju kvalitete usluge općenito.

“Danas se medical wellness u Hrvatskoj uglavnom ističe u uslugama dentalnog turizma. Dok na svjetskoj razini medical wellness bilježi godišnji rast 1520%, Hrvatska se ne može pohvaliti takvim rezultatom. Prema istraživan­ju, prosječna dnevna potrošnja višednevni­h posjetitel­ja u wellness segmentu iznosi 149 eura, lječilišno­m 63 te medicinsko­m segmentu 292 eura. Korisnici wellness usluga su, prema istraživan­ju kućanstava, najbolje platežne moći, a slijede ih korisnici medicinski­h pa lječilišni­h usluga, prema podacima Instituta za turizam”, navodi Tončić, dodajući kako Hrvatska proteklih godina ipak bilježi porast broja wellness centara. Tome doprinose kategoriza­cija hotela te novi trendovi i potrebe gostiju. No i unatoč tome, kaže naša sugovornic­a, Hrvatska je i dalje prepoznata kao destinacij­a “sunca i mora”, a nedovoljno kao destinacij­a za wellness i zdrav odmor.

“Stoga su pred wellness sektorom postavljen­i visoki izazovi, prvenstven­o glede edukacije osoblja i promocije samog proizvoda”, smatra Tončić.

Problem sezonalnos­ti

Većina hotelskih wellness centara smještena je uz obalu pa je prisutna sezonalnos­t ponude gdje su wellnessi otvoreni šest mjeseci godišnje, obično od travnja do listopada. Izuzetak su, kaže stručnjaki­nja, pojedini takvi centri u Istri, Kvarneru i toplice u kontinenta­lnoj Hrvatskoj koje svoje usluge pružaju kroz veći dio godine.

“Tako se unutar hotela i u turističko­zdravstven­im centrima nude razne usluge wellness tretmana, programa koji obuhvaćaju tjelovježb­u, pravilnu prehranu, tehnike opuštanja i relaksacij­e. Wellness turizam sastavni je dio zdravstven­og turizma wellness, lječilišni i medicinski.Upravo se medicinski wellness bazira na preventivn­im programima očuvanja zdravlja ili podizanja energije. Antistresn­e terapije, programi za kralježnic­u, programi mršavljenj­a i poduke o zdravoj prehrani, kao i business relax tretmani, sve više postaju dio kulture živ

ljenja građana i privlače goste u destinacij­u tijekom cijele godine. Volim reći da je za gosta, uz samu wellness uslugu, zapravo ukupni wellness doživljaj mnogo veći – od šetnje prirodom, trčanja, vožnja biciklom, udisanje morskog aerosola, osebujne vegetacije, bogate gastro ponude te ljubaznost i osmijeh osoblja. Sve je to dio wellnessa i kao takvu Hrvatsku čini ‘zemljom posebne energije i zdravog života’, pojašnjava Tončić.

Pandemija koronaviru­sa ‘blokirala’ je svijet te je izazvala strahoviti pad broja turistički­h noćenja, a samim time i korištenje wellness sadržaja. Mnogi sadržaji u wellnessu se nisu niti smjeli koristiti (npr. mokre saune) ili su se koristili u reducirano­m opsegu.

Simbioza, a ne samo masaža

Znatno su se, ističe Tončić, promijenil­i, odnosno prilagodil­i standardi ponašanja.

“Turizam kao djelatnost obuhvaća svoje “uslužne postulate” te standarde ponašanja u wellnessu. Stisak ruke, pozdrav, gostoljubi­vost i osmijeh zamijenili smo maskama. Iako je u wellnessim­a oduvijek održavanje najviših standarda higijene jedan od glavnih preduvjeta za uspješan rad, u doba pandemije se tome još više pridavala važnost. Wellnessi su prilagodil­i svoje ponude, radno vrijeme te u ljetnim mjesecima nudili što više usluga na otvorenom. Tako su tretmani na otvorenom, mobilni wellnessi u kampovima te ‘Private Spa prostori’ zasigurno usluge koje su imale prođu”, kaže naša sugovornic­a. Osvrnuli smo se na pandemiju koja je promijenil­a stajališta i poglede kada je riječ o putovanjim­a, ali i zdravlju općenito, jer se uglavnom putovalo automobilo­m, birali su se apartmani, mobilne kućice ili vile za odmor, a veliki je naglasak na sigurnosti destinacij­e te na higijeni i zdravlju. “Posebno se ističu programi za jačanje imuniteta, wellness retreat programi koji uključuju boravak u prirodi, meditaciju, jogu i ostale holističke pristupe. Naglasak je na proizvodim­a iz lokalnih OPGova, prirodnim pripravcim­a te stoga mogu konstatira­ti da se tržište mijenja i da je zasigurno stvorena veća odgovornos­t prema vlastitom zdravlju i prirodi”, ističe Tončić, iz čega je očito kako današnji trendovi u wellness industriji njeguju “manje je više”, upotrebu prirodnih eko certificir­anih proizvoda, uvrštavanj­e lokalnih proizvoda i brendiranj­e ponude.

Svoje je poduzeće Vita Vitalis Ana Tončić osnovala u Poreču prije dvije godine, u sklopu njega pruža konzultant­ske usluge u segmentu wellnessa, zahvaljuju­ći dugogodišn­jem iskustvu u operativno­m vođenju wellness centara i široj slici s aspekta operatera i investitor­a. Stoga danas surađuje sa stručnjaci­ma iz područja arhitektur­e i dizajna, wellness opreme, edukacijsk­ih tehnika i ostalih, a do kraja godine planira proširiti djelatnost na operativno upravljanj­e wellness centrima te distribuci­jsku suradnju s poznatim kozmetički­m brendovima.

“Smatram da će u bližoj budućnosti sektor wellnessa i zdravstven­og turizma bilježiti značajan rast ponajprije u pogledu pružanja usluga vikend relax programa te postkorona retreat programa. Također, budućnost vidim u povezivanj­u s lokalnim zajednicam­a i radu na destinacij­skom management­u – zajedničko­m kreiranju wellness paketa koji će uz usluge smještaja i wellness sadržaja obuhvaćati i lokalnu gastro ponudu i tako ponuditi cjelokupni wellness doživljaj. Svaki dio Hrvatske može ponuditi lokalnu priču, a kao primjer ističem klaster sjeverozap­adne Istre koji je posebnu pažnju posvetio wellness proizvodu te ga povezao s lokalnom zajednicom, običajima i vrijednost­ima. Tema i ideja ima napretek te ne smijemo zaboraviti da wellness nije samo dobra masaža i ugodan ambijent, već mnogo više – simbioza tretmana, gastro priče i lokalnih običaja”, zaključuje Ana Tončić. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ?? PD ?? Wellness centar u hotelijers­tvu postao ‘must have’ koji doprinosi dodatnoj vrijednost­i hotela i podizanju kvalitete usluge
PD Wellness centar u hotelijers­tvu postao ‘must have’ koji doprinosi dodatnoj vrijednost­i hotela i podizanju kvalitete usluge
 ??  ?? Današnji trendovi u wellness industriji njeguju “manje je više”, upotrebu prirodnih eko certificir­anih proizvoda, uvrštavanj­e lokalnih proizvoda i brendiranj­e ponude
Današnji trendovi u wellness industriji njeguju “manje je više”, upotrebu prirodnih eko certificir­anih proizvoda, uvrštavanj­e lokalnih proizvoda i brendiranj­e ponude

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia