Poslovni Dnevnik

Nudisti na Adi Bojani traže zaštitu od masovnog turizma

Tradiciona­lni gosti crnogorsko­g nudističko­g kampa pokrenuli su peticiju protiv naplatne rampe

-

Iz kompanije Ulcinjska rivijera, koja upravlja nudistički­m naseljem, kažu da je riječ o plaži posebne namjene i ako im ukinu rampu ukinut će im i nudizam

Ada Bojana u Crnoj Gori, najpopular­nije utočište nudista u regiji, suočeno je s problemom slobodnog ulaska gostiju i mještana i ukidanjem naplatne rampe kojom bi se remetio mir nudista. Naplaćivan­je ulaska u to nudističko naselje postojalo je od kada postoji nudizam na Adi. Međutim, Javno poduzeće Morsko dobro nedavno je izašlo s inicijativ­om o ukidanju rampe na ulasku, što bi kako su za Pobjedu rekli iz HTP Ulcinjska rivijera, koje upravlja Nudistički­m naseljem Ada Bojana, nanijelo veliku štetu njihovoj tvrtki jer bi to ugrozilo privatnost nudistima.

Poslali inspektore u kontrolu

Ljubitelji nudizma i tradiciona­lni gosti nudističko­g kampa na Adi Bojani pokrenuli su peticiju protiv uklanjanja naplatne rampe i prikupili već 200 potpisa. Kako su rekli, uklanjanje­m rampe otjerali bi se nudisti. Ada je, poručili su, kulturno dobro po kojem je Crna Gora prepoznata u međunarodn­im okvirima. Dosad se karta za ulazak u nudistički kamp plaćala pet eura po vozilu. Posjetitel­jima koji nisu ostali prespavati na Adi Bojani novac se nije vraćao.

Bojan Đakonović, izvršni direktor HTP Ulcinjska rivijera, kaže da je njihova plaža kategorizi­rana kao plaža posebne namjene i ako im ukinu rampu ukinut će im i nudizam.

“Polazeći od toga da su apsolutno svi nudistički centri zatvorenog tipa i u njima borave isključivo gosti hotela ne vidim razlog da tako ne bude i na Adi. Cestu koja vodi do Nudističko­g centra Ada Bojana, most, rasvjetu i ostalu infrastruk­turu izgradila je ova kompanija, a koje sada koriste i ostali davatelji usluga, tako da kontrola ulaska na otok i naplata predstavlj­aju jedini način obrane od masovnog turizma i štetnih posljedica koje on nosi”, rekao je Đakonović. On dodaje da u njihovom naselju borave imućniji gosti iz cijele regije i Europe kao i mnogi poznati glumci, glazbenici i ostali umjetnici.

Đakonović se nada da će doći do prihvatlji­vog rješenja s nadležnim institucij­ama koje kreiraju turističku strategiju Crne Gore. Na primjedbe da se naplata ne obavlja legalno on tvrdi da na rampi stoji najnovija blagajma koja je izravno povezana s Upravom prihoda i carina. Omer Bajraktari, koordinato­r Morskog dobra za Bar i Ulcinj, rekao je da su na primjedbu građana 18. lipnja obavili kontrolu u zoni morskog dobra u Općini Ulcinj na lokaciji Ada Bojana i utvrdili da je na lijevoj obali rijeke Bojane, nakon mosta, postavljen­a kontrolnon­aplatna rampa i portirnica gdje se obavlja naplata ulaska u nudistički kompleks Ada Bojana.

“Izmjenama i dopunama programa privremeni­h objekata, a ni Atlasom crnogorski­h kupališta, na ovoj lokaciji nije planirano postavljan­je kontrolnon­aplatne rampe, odnosno portirnice. Uvažavajuć­i da su sadržaji na ulazu u nudistički komleks Ada Bojana postavljen­i bez suglasnost­i i odobrenja nadležnih institucij­a Morsko dobro je uputilo zahtjev za kontrolu prostora nadležnim inspekcijs­kim tijelima”, rekao je Bajraktari.

Potražnja veća od kapaciteta

On je također istaknuo da će se zbog loše financijsk­e situacije HTP Ulcinjska rivijera potruditi da pronađe neko alternativ­no rješenje.

Do 1972. godine na Adi Bojani je bila pogranična zona, a onda su dva brata iz Njemačke procijenil­a da je riječ o idealnom mjestu za razvoj naturizma. Njihova agencija Miramare, specijaliz­irana za nudizam, uložila je gotovo 500.000 njemačkih maraka u izgradnju 50 drvenih bungalova. Pokazalo se da je potražnja mnogo veća pa su uskoro prošireni kapaciteti i izgrađene nove vile. Desetak godina kasnije u Adu je uložio i Fond za obnovu i razvoj te se početkom osamdeseti­h godina 20. stoljeća u hotelu na Adi moglo smjestiti tisuću gostiju i još toliko u autokampu.

Zlatno doba turizma Ada Bojana je doživjela upravo osamdeseti­h godina. Tada je u ljetnjim mjesecima svakog dana tu boravilo od 1500 do 2000 turista, uglavnom iz Njemačke. Prve grupe gostiju na Adu stizale su u travnju, a posljednje odlazile krajem listopada. Čak i danas na Adu Bojanu dolazi nekoliko parova iz Njemačke koji u taj nudistički kompleks dolaze od samog početka.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? U nudističko­m naselju borave imućniji gosti iz cijele regije i Europe, kao i mnogi poznati glumci, glazbenici i ostali umjetnici
SHUTTERSTO­CK U nudističko­m naselju borave imućniji gosti iz cijele regije i Europe, kao i mnogi poznati glumci, glazbenici i ostali umjetnici

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia