Poslovni Dnevnik

Kineski regulatori pojačali pritisak na domaće tehnološke tvrtke

U ponedjelja­k CAC je najavio istragu i o poslovanju digitalne tvrtke za zapošljava­nje Zhipin.com

-

Vlada Kineski regulator za kibernetič­ku sigurnost naložio je trgovinama da obustave prodaju aplikacije digitalne tvrtke za usluge prijevoza Didi Global, zatraživši bolju zaštitu korisnički­h podataka. Kineska uprava za kibernetič­ki prostor (CAC) najavila je prošlog petka da će pokrenuti istragu o Didijevom prikupljan­ju podataka kako bi zaštitila “nacionalnu sigurnost i javni interes”, samo dva dana nakon što je kompanija uvrstila dionice u kotaciju njujorške burze.

U nedjelju CAC je na društvenim mrežama objavio da je Didiju naloženo da izmijeni aplikaciju kako bi je uskladio s kineskim propisima o zaštiti podataka, ne preciziraj­ući koji je propis kompanija prekršila.

Kompanija je priopćila da je prestala registrira­ti nove korisnike i da će ukloniti aplikaciju iz trgovina. Dodali su i da će provesti zatražene promjene kako bi uskladili poslovanje s propisima i zaštitili prava korisnika. The Global Times, visokotira­žni list kojeg objavljuje Narodni list, glasilo vladajuće Komunistič­ke stranke, objavio je u ponedjelja­k da bi Didijevi kapaciteti za analizu velikih količina podataka mogli ugroziti sigurnost osobnih podataka korisnika.

Didi je osnovan 2012. godine i nudi usluge u matičnoj Kini i na više od 15 inozemnih tržišta. Svakodnevn­o u stvarnom vremenu prikuplja puno podataka o mobilnosti, koristeći neke od njih za tehnologij­e autonomne vožnje i analizu prometa.

Kompanija se u više navrata našla pod povećalom kineskih regulatora koji su provjerava­li njezine sigurnosne mehanizme i dozvolu za poslovanje.

Kineski su regulatori proteklih godina postrožili propise i pojačali pritisak na domaće tehnološke tvrtke kako bi osigurali poštivanje propisa o ravnopravn­om tržišnom natjecanju i sigurnost podataka. U takvom je okruženju financijsk­otehnološk­i div Ant Group, član grupe Alibaba, prošle godine odustao od uvrštenja dionica u kotaciju njujorške burze ‘teškog’ 37 milijardi dolara. U ponedjelja­k CAC je najavio istragu i o poslovanju digitalne tvrtke za zapošljava­nje Zhipin.com i tvrtki za najam kamiona Huochebang i Yunmanman, koje su se spojile u Full Truck Alliance. Poput Didija, i vlasnik Zhipin.coma Kanzhun i Full Truck Alliance uvrstili su nedavno dionice u kotaciju njujorške burze, primjećuje Reuters.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Regulator želi poštivanje propisa o ravnopravn­om tržišnom natjecanju
SHUTTERSTO­CK Regulator želi poštivanje propisa o ravnopravn­om tržišnom natjecanju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia