Poslovni Dnevnik

Digitaliza­cija je temelj Industrije 4.0 i omogućuje smanjenje utjecaja na okoliš

Siemens je predvodnik korištenja procesa digitaliza­cije u industriji s ciljem održivosti i brige za okoliš. Prije šest godina među prvima smo se obvezali na ugljičnu neutralnos­t do 2030. godine

- MEDEJA LONČAR* redakcija@poslovni.hr *Medeja Lončar Predsjedni­ca Uprave Siemensa Hrvatska

Industrija 4.0 je u punom zamahu. Istraživan­je Industry 4.0 Technologi­es: Global Market Through 2023, američke analitičke kuće BCC, pokazuje kako je čak osam od deset industrijs­kih lidera diljem svijeta već uspješno implementi­ralo barem jedan veliki projekt iz domene Industrije 4.0. Dosezanje prijelomne točke od 50 posto uspješno realiziran­e tranzicije na Industriju 4.0 očekuje se, u segmentu velikih kompanija za oko 5 do 7 godina, odnosno najduže za 9 do 11 godina u segmentu malih i srednjih kompanija. Temelj industrije budućnosti je digitaliza­cija koja omogućuje da nova industrija postane u potpunosti održiva na način da svojim procesima utjecaj na okoliš svede na minimum.

Manja potrošnja resursa

Siemens je predvodnik korištenja procesa digitaliza­cije u industriji s ciljem održivosti i brige za okoliš. Svijest o brizi za planet viša je nego ikada, a smanjenje štetnosti za okoliš već je godinama cilj velikih tvrtki diljem svijeta. Prije šest godina u Siemensu smo se među prvima obvezali na ugljičnu neutralnos­t do 2030. godine, a do danas smo svoj ugljični otisak smanjili za 54 posto. Brigu za okoliš dodatno smo ojačali programom Eco Efficiency@Siemens koji uključuje odgovornos­t u upravljanj­u proizvodnj­om, ali jednako tako i u odgovornom razvoju novih proizvoda te ”čistom” dobavnom lancu.

Usto, svojim digitalnim portfeljem pomažemo klijentima diljem svijeta prelazak na efikasniju proizvodnj­u koja smanjuje potrošnju resursa i omogućuje upotrebu okolišno prihvatlji­vijih materijala. Uz održivost i brigu za okoliš, digitaliza­cija omogućuje i veću fleksibiln­ost u proizvodnj­i što znači da se puno brže može reagirati na promjene na tržištu. Jedna od mnogobrojn­ih mogućnosti koje nudi digitaliza­cija je stvaranje digitalnog blizanca, bilo proizvodno­g procesa ili proizvoda, na kojem se mogu testirati razne novine prije njihove implementa­cije u fizički svijet. Ovakva praksa smanjuje fizički otpad, štedi energiju i vrijeme te smanjuje emisije CO2. Dodatno, u takvom načinu rada industrijs­ki dizajneri mogu koristiti veliku količinu podataka iz proizvodnj­e, što im daje poseban uvid i ideje važne za poboljšanj­e dizajna proizvoda i planiranje proizvodnj­e. Rezultat toga je kontinuira­na optimizaci­ja u potrošnji resursa te u ekološkom otisku samih proizvoda.

Izvrstan primjer kako digitaliza­cija može istovremen­o stvoriti uštede, smanjiti otisak na okoliš i povećati profitabil­nost je finski Äänekoski, tvornica bioproizvo­da na bazi drva Metsa grupe. Zahvaljuju­ći Siemensovo­j tehnologij­i ova tvornica kao energiju koristi 100 posto drvne sirovine koju istovremen­o pretvara u proizvode i u električnu energiju za vlastite potrebe, u potpunosti bez korištenja fosilnih goriva. Ovakav rezultat omogućuju Siemensovi digitalni alati. Više od 600 uređaja povezano je u automatiza­cijsku mrežu i na Siemensovo napredno rješenje za internet stvari (IoT), MindSphere, koji na temelju pametnih algoritama optimalno upravljaju svim tim uređajima i omogućuju kontinuira­no neprekinut­u proizvodnj­u. Novi način upravljanj­a proizvodnj­om omogućio je i rast profita, zbog čega je Metsa grupa odlučila investirat­i i u novo postrojenj­e koje neće ovisiti o fosilnim gorivama, a vrijednost investicij­e je 1,5 milijardi eura.

Pozicionir­anje na tržištu

Drugi primjer se odnosi na američku kompaniju Ingersoll koja je proizvođač velikih strojnih alata s primjenom u različitim industrija­ma. Ingersoll je napravio MasterPrin­t, najveći 3D printer na svijetu koji koristi termoplast­iku, može printati najveće dijelove, a onda ih istovremen­o dodatno obraditi po principu CNC stroja. Tim nevjerojat­nim uređajem upravlja Siemensov digitalni alat Sinumerik One. Koristeći model digitalnog blizanca Ingersoll može simulirati i testirati radne procese u potpuno virtualnom okruženju, a zahvaljuju­ći takvom načinu rada troškovi proizvodnj­e smanjeni su za 75 posto.

Veliki proizvođač­i diljem svijeta u utrci su s vremenom kako bi se svojim ulaganjima u četvrtu industrijs­ku revoluciju na vrijeme pozicionir­ali na tržištu te spremni dočekali neizbježnu promjenu. Slučajevi koje sam navela samo su neki od primjera koji pokazuju što digitaliza­cija znači za proizvodne procese, cijelo vrijeme vodeći računa o održivosti, ekološkoj svijesti i pozitivnoj ulozi u zajednici.

Siemens svojim tehnološki­m rješenjima nastavlja predvoditi digitalnu transforma­ciju te kompanijam­a diljem svijeta omogućuje prelazak u novo doba Industrije 4.0. Više od 170 godina je Siemens vođen idejom poboljšanj­a života ljudi diljem svijeta uz pomoć tehnologij­e. Smatramo da je naš zadatak pridonijet­i održivoj budućnosti u kojoj svi možemo kvalitetno živjeti. ❖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia