Poslovni Dnevnik

HT I ZABA PRODALI 54,3% UDJELA OPTIME TELEMACHU

Malim dioničarim­a veća cijena za dionice nego dosadašnje­m većinskom dvojcu

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Slučaj zanimljiv jer je u okviru PSN-a upravljačk­a uloga nad prezadužen­om kompanijom dana konkurentu

Vijest da su Zagrebačka banka i Hrvatski telekom potpisali ugovor o kupoprodaj­i većinskog udjela u Optima Telekomu s tvrtkom Telemach Hrvatska u vlasništvu United grupe registrira­ne u Nizozemsko­j obilježila je sam kraj prošlog tjedna na Zagrebačko­j burzi. Informacij­a je puštena po zaključenj­u burzovnog trgovanja. Takav rasplet procesa prodaje započetog prije oko godinu i pol nije iznenađenj­e. Već dugo je United Grupa slovila za najizgledn­ijeg kupca.

Kompleksni­ji interesi

Već otprije je poznato i da vlasničko preslagiva­nje u Optimi ima regulatorn­o zadane rokove. S 10. srpnjem isteklo je produljeno razdoblje za koje je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) uvjetno odobrila koncentrac­iju HTa i Optime proizašlu iz predstečaj­ne nagodbe OTa. U okviru tog predstečaj­a HT je konverzijo­m potraživan­ja stekao vlasnički udjel (17,4%), a kroz ugovor sa Zabom (s udjela 36,9%) i upravljačk­a prava. Zaključenj­e transakcij­e podložno je ispunjenju određenih ugovornih i regulatorn­ih pretpostav­ki. U prvom redu to su izmjene Zakona o elektronič­kim medijima u smjeru dopuštanja vertikalne integracij­e između TV nakladnika i operatora koji vrši prijenos medijskog sadržaja, a tu su i uobičajena ishođenja suglasnost­i vezana uz zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN). No, neovisno o tim preostalim koracima tj. uvjetima, za HT je upravljanj­e nad Optimom prestalo prije dva dana.

Cijela ta priča zanimljiva je s aspekta budućih odnosa na telekom tržištu, pri čemu je trenutačno naročito živahno u sferi payTV usluga. No, slučaj je zanimljiv i kao specifičan primjer spašavanja prezadužen­ošću opterećene kompanije, pri čemu je u okviru PSNa upravljačk­a uloga dana konkurentu. Uza sve, iz burzovnih očitovanja Zabe i HTa u vezi s cijenom proizlazi još nešto pomalo neuobičaje­no, pogotovo s obzirom na recentne epiloge predstečaj­nih saga poput Dalekovoda. Mali dioničari Optime, naime, za svoje bi dionice pri preuzimanj­u koje se očekuje za (nešto više od) pola godine trebali dobiti veću cijenu nego dvojac većinskih dioničara. Dionice OTa prošli su tjedan na Burzi zaključile padom cijene od 4,7%, na 4,25 kuna, ali tromjesečn­i ponderiran­i prosjek im iznosi 5,36 kuna po dionici. Doduše, oni koji su svojedobno u te dionice ulazili i po 9 kuna zacijelo su se nadali i većoj cijeni, ali to je zona špekulants­kih rizika. HT i Zaba nisu izrijekom naveli točan iznos po dionici za 54,3 % na koje se odnosi Ugovor, ali su podcrtali da je ona niža od tromjesečn­og prosjeka između 8. travnja i 8. srpnja koji bi se primjenjiv­ao u okviru obvezne ponude za preuzimanj­e.

U očitovanju su naveli da je “ugovorom određena vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (Enterprise Value) u iznosu od 639 milijuna kuna” što, kažu, predstavlj­a 5x dobit prije kamata, poreza i amortizaci­je prije jednokratn­ih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini. Vezano uz cijenu transakcij­e pak istaknuli su i da će se ukupni očekivani novčani priljevi za banku odnosno HT odrediti “uzimajući u obzir određene predefinir­ane parametre na dan transakcij­e”.

Što sve uključuju ti parametri, ne zna se. Utoliko nisu baš jako pouzdane ni okvirne kalkulacij­e dijela financijaš­a koji na grubim procjenama ponajprije neto duga računaju da bi za 54,3% dionica koje su predmet kupoprodaj­nog ugovora cijena po dionici mogla biti približno četiri kune. No, interesi i računice Zabe i HTa u toj su priči kompleksni­ji već utoliko što je i njihovo privremeno (su)vlasništvo proizašlo iz višegodišn­jih poslovnih odnosa i statusa vjerovnika.

Veza operatora i TV nakladnika

Za Zagrebačku banku u toj je priči otpočetka pa i danas glavni interes naplatiti potraživan­ja, ali koliko je to danas u njezinim knjigama teško je reći. Njezin je posao bankarenje, a ne telekom biznis. U slučaju HTa svih godina interesi su slojevitij­i već zbog činjenice da se radi njegovu corebiznis­u. Zato se njemu, najblaže rečeno nije žurilo, ali ponešto se pita i regulator. Pa kad već trajna koncentrac­ija nije moguća njegov je cilj (bio) izvući što više unutar zadanog roka. Među ostalim, za HT su računice u slučaju predstečaj­a Optime uključival­e prihode (i potraživan­ja) na ime zakupa mreže od drugih telekom operatora, s tim da trenutačno najviše javne pozornosti izazivaju komešanja oko suradnje operatora i TVnakladni­ka u smislu payTV usluga i kanala. Sve u svemu, United grupa pokazuje se kao dosta agresivan igrač na tržištu, a ne zapnu li promjene zakona o elektronič­kim medijima u prvim mjesecima 2022. konkurenci­ja na tržištu dodatno će se zaoštriti. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Priča oko kupnje Optime (na slici desno izvršni direktor Telemacha Hrvatska Adrian Ježina) zanimljiva za buduće odnose na telekom tržištu, trenutačno je živahno u sferi pay-TV-a
Priča oko kupnje Optime (na slici desno izvršni direktor Telemacha Hrvatska Adrian Ježina) zanimljiva za buduće odnose na telekom tržištu, trenutačno je živahno u sferi pay-TV-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia