Poslovni Dnevnik

TheGepek uz pomoć Infobipa cilja rast i internacio­nalizaciju

Inovativna platforma za brzu dostavu pridružila se projektu Startup Tribe vodnjansko­ga ‘jednoroga’

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

‘S rastom i širenjem biznisa imat ćemo potrebe za sve intenzivni­jim korištenje­m Infobipovi­h alata’

Zadnjih godina Hrvatska je doživjela ekspanziju raznih kurirskih servisa, a korona kriza je tu mikrologis­tiku podigla na višu razinu. Danas se od dostave organizira isporuku u rokovima koji se mjere satima ili čak i minutama. Njihova dodatna vrijednost je došla na vidjelo tijekom korona krize kada mnogi građani nisu izlazili iz domova, a svejedno su imali potrebe za slanjem i primanjem nečega, bilo da se radi o potrepštin­ama iz trgovine, obiteljski­m sitnicama ili pak često i lijekovima. No, glavni nedostatak tih servisa je što su uglavnom vezani uz velike gradove, a ostatak Hrvatske, posebice manja naselja i sela, prepušteni su Hrvatskoj pošti i velikim dostavljač­ima čiji se rokovi dostave često mjere u danima.

Na tom tragu je lani pokrenuta platforma TheGepek koja se bazira na principu da gotovo svatko može biti dostavljač da usput, na lokaciju na koju već putuje, prihvati ili usput i dostavi paket, za što će, naravno, dobiti naknadu.

TheGepek, koji su pokrenuli brat i sestra, Dario i Carla Ferreri, a naknadno im se pridružio kao suvlasnik i poduzetnik Kristijan Škarica koji je specijaliz­iran za razvoj startupova, ušao je u suradnju s hrvatskim IT prvakom, vodnjanski­m Infobipom.

Dragocjena tehnologij­a

Kako pojašnjava Carla Ferreri, ulazak u InfoBip Startup Tribe program vidi kao početak plodne i dugotrajne suradnje za oba sudionika.

“Mala smo tvrtka koja tek razvija poslovanje, ali rastemo i trenutno imamo oko 2000 korisnika. Poznato je što danas Infobip predstavlj­a u Hrvatskoj i svijetu te je samo naše vezivanje za njih kroz Startup Tribe velika stvar. Radi se o tome da su oni raspisali natječaj za startupove kojima bi željeli pomoći pa smo se prijavili smo se i ubrzo su nam javili da smo ušli u program te s upitom što trebamo i želimo kako bi nam što bolje mogli pomoći. Kako oni razvijaju tehnologij­u komunikaci­ja koja je nama vrlo važna za širenje poslovanja dostave, dogovorili smo se da nam stave na raspolagan­je, tijekom trajanja ovog programa besplatno, nekoliko svojih programa i alata”, kaže Carla Ferreri. Dodaje da im je Infobip kroz Startup Tribe omogućio i svoju mrežu partnera, investitor­a i svih drugih kontakata te stoga očekuju da će im ovo uvelike pomoći u razvoju poslovanja.

“Naravno da se radi o winwin situaciji, jer ćemo i mi s rastom i internacio­nalizacijo­m biznisa imati potrebe za sve većim korištenje­m Infobipovi­h alata, tako da se na ovaj način mi ubrzano razvijamo, a Infobip si stvara nove kupce i tržište”, ističe Carla Ferreri.

Ekonomija dijeljenja

Inovativna platforma TheGepek nastala je u jeku korone kad su do izražaja došli svi nedostaci koje imaju postojeće kurirske službe.

“Do ideje smo došli jednog poslijepod­neva kad je bilo potrebno poprilično hitno dostaviti roditeljim­a paket, lijekove, iz Zagreba u okolicu Zadra. Opcija roka dostave koju smo dobili, od pošte do distribuci­jskih kuća, bila je u prosjeku četiri dana jer je ispred nas bio vikend, to nam je bilo neprihvatl­jivo. Mi smo svoj problem tog dana riješili po principu zovi prijatelja, a već idući dan rodila se ideja o razvoju TheGepeka”, ističe Carla Ferreri.

TheGepek se bazira na ekonomiji dijeljenja, tzv. carpooling modelu dijeljenja troškova uz mogućnost fleksibiln­osti slanja paketa koju trenutno tržište paketne distribuci­je ne nudi. Kako se bazira na velikom broju neprofesio­nalnih dostavljač­a, platforma ima i sigurnosne opcije specifične za slične sustave te sustave ocjenjivan­ja. TheGepek u narednom razdoblju planira u svoje poslovanje uvrstiti i virtualne valute, no o tome će se više znati krajem mjeseca. ❖

 ??  ??
 ?? D. PUKLAVEC/PIXSELL ?? Dario i Carla Ferreri osnovali su TheGepek nakon što su se i sami suočili s problemom da nisu mogli hitno organizira­ti dostavu lijekova roditeljim­a
D. PUKLAVEC/PIXSELL Dario i Carla Ferreri osnovali su TheGepek nakon što su se i sami suočili s problemom da nisu mogli hitno organizira­ti dostavu lijekova roditeljim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia