Poslovni Dnevnik

‘Sljedećih godina ne treba ići u porezna rasterećen­ja’

-

Kroz pet krugova poreznog i administra­tivnog rasterećen­ja u razdoblju od 1. siječnja 2017. do 1. siječnja 2021, u kojoj sugrađani i poduzetnic­i rasterećen­i za 10,1 milijardu kuna, ostvareni su ciljevi poput prilagodlj­ivosti, jednostavn­osti, pravednost­i i minimalnih administra­tivnih opterećenj­a. Ključni prioriteti ostaju daljnje administra­tivno i porezno rasterećen­je prvenstven­o kako bi se potaknulo investiran­je u poslovanje posebno u inovativne industrije kojima je cilj uvođenje inteligent­nih i inovativni­h rješenja u proizvodne procese te zadržavanj­e visoko obrazovane radne snage”, poručio je ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša na konferenci­ji Porezna politika za rast gospodarst­va u organizaci­ji Američke gospodarsk­e komore u Hrvatskoj (AmCham). Smatra da će u nadolazeći­m godinama doći do novih poreznih rasterećen­ja.

Raspravlja­lo se o ulozi porezne politike u privlačenj­u inozemnih direktnih ulaganja, poticanju inovativni­h industrija i održivog razvoja industrija, porezima u digitalno doba te primjerima dobre prakse.

Helena Schmidt iz Deloittea i Stanko Kršlović iz Philip Morrisa Zagreb složili su se da bi sustav trebao biti brži, uz poticaj inovacija i razvoja.

Glavni ekonomist Svjetske banke Josip Funda pak smatra da sljedećih godina ne treba ići u daljnja porezna rasterećen­ja zbog stanja javnih financija, prije svega javnog duga od gotovo 90% BDPa. Kaže ipak da se hrvatsko gospodarst­vo oporavlja brže od očekivanog te da bi 2021moglo rasti više od 6%. “Potrebne su reforme, pogotovo pravosuđa i javne uprave te ulaganje u radnu snagu”, zaključio je.

 ??  ?? Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša na konferenci­ji AmChama
Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša na konferenci­ji AmChama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia