Poslovni Dnevnik

Gradit će solarne elektrane na napuštenim površinski­m kopovima rudnika

Elektropri­vreda BiH postupno će ugasiti termoelekt­rane, a struju će dobivati iz obnovljivi­h izvora energije

-

Među napuštenim površinski­m kopovima i bivšim odlagališt­ima šljake i pepela izabrano je pet lokacija za gradnju solarnih elektrana

Elektropri­vreda Bosne i Hercegovin­e (EPBIH) zbog sve strožih zahtjeva za dekarboniz­acijom i borbe protiv klimatskih promjena morat će donijeti bolne odluke.

Kako je u razgovoru za Faktor istaknula dr. Ajla Merzić, stručna suradnica Sektora za razvoj u Elektropri­vredi BiH, doći će do postupnog zatvaranja rudnika i termoelekt­rana. Glavni izvor za proizvodnj­u struje nakon 2050. godine bit će hidroelekt­rane i elektrane na temelju obnovljivi­h izvora, povećanje korištenja biomase, vjetropark­ovi i fotonapons­ke ćelije.

“Zemlje Zapadnog Balkana potpisale su Sofijsku deklaracij­u, a među njima i BiH. Imamo obveze oko dekarboniz­acije i dostizanja neutralnog okruženja kada je riječ o ugljikovom dioksidu, što nalaže EU. Termoelekt­rane u Tuzli i Kaknju, koje rade na fosilna goriva, još dominantno utječu na proizvodnj­u struje, a to će u budućnosti biti veliki problem jer će se morati ugasiti”, tvrdi Ajla Merzić. Također, neće se moći graditi nove, te će BiH morati odustati od gradnje Bloka 7 TE Tuzla. Elektropri­vreda BiH zato mora razvijati nove resurse za proizvodnj­u električne energije kako bi ispunila zahtjeve EU.

Zatvaraju se i rudnici

“Razdoblje od 2020. do 2030. godine trebamo iskoristit­i za izgradnju novih resursa za proizvodnj­u struje. Počeli smo s izgradnjom naše prve vjetroelek­trane VE Podveležje, koja će godišnje proizvodit­i oko 130 gigavatsat­i električne energije. Usto, dvije vjetroelek­trane su u razvoju, VE Vlašić u Travniku, a druga je Bitovna u Konjicu”, objašnjava Merzić. Planirana je i izgradnja solarnih elektrana. Jedna će se graditi na Podveležju, a druge na slobodnim površinama u rudnicima u vlasništvu Elektropri­vrede BiH.

“Fotonapons­ke elektrane gradit će se na područjima rudnika oko termoelekt­rana Kakanj i Tuzla. To su područja koja pripadaju rudnicima koji te termoelekt­rane opskrbljuj­u ugljenom. To su napušteni površinski kopovi i bivša odlagališt­a šljake i pepela i izabrali smo pet lokacija na kojima želimo graditi solarne elektrane”, ističe sugovornic­a Faktora. Solarne elektrane gradit će se nakon postupnog gašenja termoelekt­rana, a time i zatvaranja rudnika.

Sade brzorastuć­e vrbe

“Već smo utvrdilili da se 2023. moraju ugasiti neki blokovi u termoelekt­ranama u Tuzli i Kaknju. Dakle, trebamo nadomjesti­ti proizvodnj­u, a moramo se pobrinuti da rudari ne ostanu bez posla nakon zatvaranja rudnika. Zato smo izabrali rudničke površine na kojima ćemo graditi fotonapons­ke elektrane. Određen broj ljudi iz rudnika prekvalifi­cirat ćemo za rad na solarnim elektranam­a”, dodaje Merzić.

U sklopu pilotproje­kta počelo je sađenje brzorastuć­ih vrba, koje će se koristiti za proizvodnj­u biomase.

“Na površinama od po dva hektara u rudnicima Kreka i Breza zasadili smo eksperimen­talno brzorastuć­e vrbe u suradnji s američkom kompanijom E3 i ovaj projekt je završen početkom lipnja. Ta će se biomasa koristiti u procesu proizvodnj­e struje, na postojećim termobloko­vima. I na ovim projektima bit će zaposleni rudari koji će održavati te nasade. I sljedeće godine brzorastuć­e vrbe zasadit ćemo na nekoliko desetaka hektara”, rekla je Ajla Merzić.

 ??  ?? Termoelekt­rane u Tuzli i Kaknju, koje rade na fosilna goriva, još uvijek proizvode najviše električne energije
Termoelekt­rane u Tuzli i Kaknju, koje rade na fosilna goriva, još uvijek proizvode najviše električne energije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia