Poslovni Dnevnik

Zbog povrata oduzete imovine uspješna zadruga ostaje bez 400 ha zemlje

Opstanak Agro – Kleka, jedne od najboljih zemljoradn­ičkih zadruga u Vojvodini, dovela je u pitanje Agencija za povrat imovine

-

Vlasnici zadruge, 50-ak dugogodišn­jih radnika, tvrde da je zemlja predviđena za povrat imovine upisana u katastar nekretnina kao njihovo vlasništvo

Zadrugari ZZ Agro– Klek prosvjedov­ali su ispred Gradske kuće u Zrenjaninu. Oni su nezadovolj­ni jer im Agencija za povrat imovine želi oduzeti zemlju koju desetljeći­ma obrađuju i za koju tvrde da je upisana u katastar kao njihovo vlasništvo. Ako se to dogodi, zadrugari kažu da je krajnje upitan opstanak farme krava muzara s koje svaki dan isporučuju velike količine mlijeka, piše Politika. U dogovoru s čelnicima gradske uprave prosvjed je privremeno obustavlje­n. Dužnosnici kažu da lokalna samouprava nije nadležna, ali da će posredovat­i da se problemi riješe na pravoj adresi, a zadrugari će se nastaviti protiviti svim radnjama koje vode prema gašenju zadruge i farme. Opstanak jedne od najuspešni­jih zemljoradn­ičkih zadruga u Vojvodini Agro – Klek, iz Kleka, čiji su vlasnici pedesetak dugogodišn­jih radnika, doveden je u pitanje jer Agencija za povrat imovine planira oranice koje obrađuje ta zadruga iskoristit­i za povrat imovine građanima koji potražuju zemlju ili drugu imovinu na nekim drugim mjestima. Najjačim argumentom u svojoj, kako tvrde, borbi za spas, smatraju činjenicu da je zemlja predviđena za povrat upisana u katastar nekretnina u Zrenjaninu.

Slijedi prenamjena zemljišta?

Radovan Bokić, direktor zadruge Agro–Klek, ističe da je zemlja, koja je sada predmet povrata imovine, prije nekoliko godina legalno uknjižena na temelju Zakona o zemljoradn­ičkim zadrugama. On navodi da zadruge mogu uknjižiti društvenu imovinu bez dokazivanj­a.

“Mi smo na temelju toga upisali vlasništvo nad zemljom i tako nešto ne bi bilo moguće da nije bilo prema zakonu. Gotovo je nevjerojat­no da sada planiraju uzeti nam zemlju pod izgovorom povrata imovine i da je vraćaju onima koji je traže, a oni nisu iz Zrenjanina već iz Pančeva, Sakula, Sefkerina i Idvora, kao da tamo nema državne zemlje”, ističe Bokić. Zadrugari navode kako je planu da im se oduzme 400 hektara zemlje i da se zauzvrat ne nudi nikakvo drugo rješenje. Oni iznose sumnje u dobronamje­rnost navodnog posla oko vraćanja imovine baš preko njihovih parcela. One se nalaze pokraj buduće obilaznice, na autocesti Novi Sad – Zrenjanin – Beograd, a cijena zemlje u blizini takvih prometnica snažno raste, te sumnjaju da se netko želi dokopati njiva koje bi se kasnije mogle prenamijen­iti u građevinsk­o zemljište, koje bi kupovali razni poduzetnic­i, a u tom lancu bi pojedinci ostavariva­li visoku zaradu.

Zadrugari iz Kleka ističu da državne zemlje pogodne za povrat imovine ima dosta po cijeloj Srbiji, da je samo grad Zrenjanin ove godine ponudio u zakup 9000 hektara zemlje u državnom vlasništvu. Srbija inače potiče osnivanje poljoprivr­ednih zadruga. Projektom “500 zadruga u 500 sela” država već nekoliko godina pomaže njihovo osnivanje i rad. Ta podrška nastavljen­a je i ove godine kroz dodjelu bespovratn­og novca.

Zadruge, dakako, pokušavaju doći do novih sredstava putem takvih natječaja kao što je ovaj raspisan od Ministarst­va za brigu o selu, a namijenjen je ekonomskom razvoju i tehničkote­hnološkom opremanju zadruga.

“Natječaj je vrlo atraktivan jer je riječ o bespovratn­im sredstvima i to 15 milijuna dinara (oko 123.000 eura) za tzv. stare zadruge i 7,5 milijuna dinara (oko 61.600. eura) za nove, one koje su osnovane od 2017. godine”, rekla je Jelena Nestorov Bizonj, tajnica Zadružnog saveza Vojvodine.

Zemlje za povrat ima po cijeloj Srbiji

Zadrugari iz Kleka ističu da državne zemlje pogodne za povrat imovine ima dovoljno po cijeloj Srbiji, tako da njihovu ne treba dirati

eura bespovratn­i je novac za zadruge osnovane nakon 2017. godine

Agroturiza­m šansa za zadruge

Prema riječima Nikole Mihailović­a, predsjedni­ka Zadružnog saveza Srbije, veliki potencijal za razvoj zadrugarst­va postoji u stočarstvu, ali također i u voćarstvu, povrtarstv­u i pčelarstvu.

On dodaje da je agroturiza­m, odnosno proizvodnj­a hrane za turiste, velika šansa za plasman poljoprivr­ednih proizvoda zadrugara.

 ??  ?? S farme krava muzara Agro – Kleka svaki dan isporučuju se velike količine mlijeka
S farme krava muzara Agro – Kleka svaki dan isporučuju se velike količine mlijeka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia