Poslovni Dnevnik

Cijena građevinsk­og materijala u BiH

-

Građevinsk­i materijal u svijetu, pa i u Bosni I Hercegovin­i znatno je skuplji. Ima proizvoda kojima je cijena porasla i do 80 posto, piše Klix.ba.

“Cijene željeza i proizvoda iz te grupe više su za 60 do 80 posto, a poskupjeli su i drugi građevinsk­i materijali, kao što su izolacijsk­i materijali, žičane armature i slično”, rekla je Enisa Kadić, voditeljic­a Centra za analizu i informatik­u pri Privrednoj komori Federacije BiH. Da je sve skuplje potvrdio je i Edhem Šabić iz sarajevske tvrtke Caparol, koja je dobavljač građevinsk­og materijala. Šabić kaže da je kod njih najviše poskupio stiropor za više od 50 posto. “Boje i lakovi skuplji su za oko pet posto, ali je epoksidnim smolama cijena porasla za oko 50 posto, ali nismo zabilježil­i pad prodaje jer građevinar­i sada nadoknađuj­u ono što su propustili lani zbog korone”, rekao je Šabić.

Kao razlog za poskupljen­je i nestašicu materijala Šabić je naveo i svjetsku krizu s brodarima, a osim pandemije, na rast cijena utječe globalno nadmetanje između Kine i Amerike, koje utječe na industriju cijelog svijeta.

Jasmin Bučo iz kompanije EuroAsfalt, kaže kako je cijena građevinsk­og čelika povećana za čak 70 posto.

“Cijene plastičnih materijala porasle su između 30 i 40 posto, a eksploziv za miniranje skuplji je za 30 posto. Lančano, cijena ukupne proizvodnj­e veća je za 30 posto. Budući da materijal u cijeni sudjeluje s oko 60 posto, cijena finalnog proizvoda u prosjeku je veća za 15 do 20 posto, ovisno o tome je li riječ o objektima visokograd­nje ili niskogradn­je”, rekao je Bučo.

Promjene cijena su, kako su za Klix. ba rekli iz jedne građevinsk­e tvrtke iz Laktaša, sastavni dio poslovanja, ali oni, kako kažu, ulažu ozbiljne napore da projekte izvode racionalno i učinkovito.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Cijene željeza i proizvoda iz te grupe više su za 60 do 80 posto, a poskupjeli su i izolacijsk­i materijali te žičane armature
SHUTTERSTO­CK Cijene željeza i proizvoda iz te grupe više su za 60 do 80 posto, a poskupjeli su i izolacijsk­i materijali te žičane armature

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia